PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15762
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Oglądam wersję polską i z nią jestem na bieżąco; jak na 6 odcinków to już sporawo było błędów historycznych (a niby to serial historyczny!). Ze swojej strony zauważyłam:
*herb u Ludwika - zamiast polskiego orła powinien być herb Węgier (biało-czerwone pasy i krzyż patriarszy)
*skrzypce - te, na których grał Ibrahim, były skrzypcami współczesnymi (wzorowane na barokowych), a w tamtych czasach mógłby grać chyba tylko na polskich skrzypcach - i to bardzo na siłę...
*znowu odnośnie Ludwika II - w serialu przedstawiany jako silny, butny władca, a normalnie to był cherlawy i łatwy do manipulacji (ze skłonnościami homoseksualnymi ;))

MaruKito

Po pierwsze nie jest to serial stricte historyczny a opera mydlana osadzona w tamtych czasach. Nie myl tych dwóch rzeczy. W operze mydlanej można iść na pewne uproszczenia (skrzypce). Co do charakteru Ludwika II to skąd bierzesz takie rewelacje ? Chyba mylisz go z jego ojcem Władysławem który rzeczywiście był dosyć słabym władcą. Co prawda Ludwik też nie był zbyt inteligentny ale nie można powiedzieć że był pokorny ( przeciwieństwo butności ) A już te rewelacje o jego homoseksualizmie to nie wiem skąd wziąłeś Co prawda PODOBNO król czasami pokazywał się służącym nago ale chyba nie sądzisz by w operze mydlanej pokazano latającego nago faceta. Jedeny z czym sie zgadzam to punkt pierwszy. Ale przede wszystkim nie patrz na ten serial jako na serial historyczny a tylko osadzony w tamtych realiach

ocenił(a) serial na 7
marekwyszosiat

No ale wtedy skrzypce jako takie po prostu nie istniały, bez przesady... a skoro robią serial osadzony w tamtych czasach, to trochę zgodności musi być. Chociaż skrzypce można jeszcze wybaczyć, bo zrobili ładny wątek.

Co do Ludwika - wystarczy poczytać pierwszy lepszy podręcznik historyczny, że był władcą nieudolnym i sam de facto władzy nie sprawował, bo nie umiał.
Homoseksualizm dałam jako ciekawostkę, by uwydatnić błąd; a zresztą na potrzeby serialu umieszczanie tego wątku byłoby zbędne.
Przyznam jednak, że ładnie jego postać "ubarwili", oczywiście na jego korzyść.

A wątek dałam po to, bo na pewno oglądają ten serial osoby, które interesują się historią, i takie smaczki widać na pierwszy rzut oka. Rozumiem, że to nie był serial na miarę GoT (patrz widoczki z photoshopa), i to zwykły serial kostiumowy, ale skoro postanowili nakręcić akurat o tych czasach, to mogli takich smaczków uniknąć. Kręcąc film o starożytnym Rzymie nie dawałabym dajmy na to przyłbicy. Zwłaszcza, że ten przykładowy herb jest duuuużym błędem (nie wiem, po nazwisku patrzyli? Przecież nawet na wikipedii jest, jakie herby miał...).

I jestem też ciekawa, jakie błędy są w dalszych odcinkach (jak ktoś oglądał oryginalną wersję czy z napisami). A, no i jestem kobietą :)

MaruKito

Wybacz nie wchodziłem na profil a nick na to nie wskazuje a przeoczyłem słowo zauważyłam :) Ja nadal będę upierał się że to opera mydlana a nie film historyczny w związku z tym takie uproszczenia jak skrzypce są dopuszczalne ( nie sądzę by 90 % oglądających wiedziało kiedy powstały skrzypce ) Co do Ludwika to to że był władcą nie udolnym nie oznacza że nie był butny ( a to leżało w naturze władców tamtych czasów ) Naprawdę nie wiem skąd wzięłaś tą ciekawostkę ja mimo tego że interesuje się historią nic o homoseksualnych skłonnościach akurat tego króla nie słyszałem. Ponadto mam wrażenie że trochę przeceniasz rolę tej postaci W sumie mieliśmy w nim 2 czy 3 sceny z których nie wiele wynika Po za tym że zrobił głupi ruch ( ściął posła ) co zgadza się z prawdą historyczną Ludwik był głupi... Po za tym nie jest to serial O TYCH CZASACH jak napisałaś a o miłości Roksolany i Sulejmana Pewnie zauważyłaś że wątki polityczne ( historyczne ) są jakby na doczepkę.

marekwyszosiat

Brawo za temat dla Autorki, dla mnie ten temat jest najciekawszy ze wszystkich. Jeden chce oglądać operę mydlaną,a kto inny ma wyższe oczekiwania, zanim nie obejrzy się trudno wyrokować przecież co ostatecznie stworzono. Od filmów trzeba oczekiwać prawdy historycznej i inaczej idzie się w kierunek "debilizm". Jak ktoś chce zostać debilem, to proszę bardzo. Nie ma o czym dyskutować, ale poznanie błędów historycznych powinno być istotne dla każdego kto ogląda jakiś obraz historyczny, jest to kwestia minimum inteligencji.

Andrrzej

Nie wiem jaki cel miał twój komentarz :) Obrażenie mnie ? Ok tak chce zostać debilem bo nie spodziewam się po operze mydlanej 100 % oddania prawdy historycznej ( w postaci pierdółek ze skrzypcami ) tak jak nie spodziewam się po Na dobre i na złe 100 % oddania reali szpitalnych czy przekazania mi zaawansowanej wiedzy medycznej np z zakresu chirurgii ;) Większej rzetelności oczekuje po produkcjach naukowych traktujących o historii a nie po czymś co jest klasyfikowane jako opera mydlana ( Dla wyjaśnienia dodam że Wspaniałe Stulecie stoi w tym samym rzędzie gatunkowym co dajmy na to M jak miłość niektórzy chyba o tym zapominają ) Pozdrawiam Debil. :)

Andrrzej

W kierunku debilizm to idą ludzie, którzy nie rozumieją co to jest sztuka, fikcja, a co realia, nauka. I może nie powinni obcować z beletrystką, filmami historycznymi. Chcę znać prawdę to sięga do książki naukowych, a nie czerpią wiedzę z serialu. Odwzorować to można tło, scenografie, kostiumy, fakty, ale nie na 100% zachowań postaci. Poza co to znaczy prawda historyczna ? Bo sami historycy nie zawsze zgadzają w interpretacji faktów, ocenach postaci. Dawni kronikarze nie stronili subiektywizmu, np. Kadłubek nie lubił króla Bolesława to opisał odpowiednio. A To jest turecka wersja historii, bo inaczej przedstawia wojnę Węgrzy, inaczej będą widzieć Turków podbite narody.

ocenił(a) serial na 8
MaruKito

Jeśli się nie mylę, (a drugi sezon oglądałam dość dawno) gdy pokazują bitwę pod Mohaczem, sztandary się już zgadzają i są węgierskie :) Także tutaj błędy też wyłapali i poprawili. I ja również radzę brać sobie to raczej na luzie, bo się lepiej ogląda. Z resztą co odcinek jest informacja, że to fikcja oparta na historii i wszelkie błędy można wybaczyć. A serial bardzo przyjemny. Z większym budżetem to i inne miejsca pokazują, także wyprawy wojenne i końcową walkę o tron osmański :)

Gulsonowa

Dla mnie oglądanie serialu opartego na historii jako fikcji to coś strasznie niestawnego, obraza inteligencji. Podają fikcja, gdyż w Turcji było wiele protestów i chcą w ten sposób uciec od krytyki, jest to tylko asekuracja. Temat jest historyczny i nie ma dyskusji, nawet jak są błędy, to jest okazja by poczytać i poznać prawdę samemu, a potem to już tylko symbolicznie wychłostać scenarzystę albo powiesić jeżeli zasłużył ;)

Andrrzej

Wystarczy poczytać na czym polegają główne kontrowersje. Turecką prawica zarzuciła, że pokazali go jak zbyt rozpustnego (władca, który posiadał harem O.o) i pił za dużo. Uważam, że go za bardzo idealizuj-ą zawszy mądry, dobry i łaskawy władca, a nie wspominają, że kazał udusić drugą żonę. A co do realiów to było, że harem mieszkał gdzie indziej i nałożnice chodziły z zasłonami na twarzy. (tu można poczytać - http://turecko.blog.pl/wspaniale-stulecie-czy-turecki-serial-podbije-serca-polsk iej-widowni/).
"Dla mnie oglądanie serialu opartego na historii jako fikcji to coś strasznie niestawnego, obraza inteligencji."
Łał oglądasz w ogóle jakiekolwiek filmy i seriale historyczne, czy tylko dokumentalne ? Bo taki Potop, Krzyżacy, Hrabina Cosel to już obraza inteligencji.

MaruKito

Dodam do tego fakt, iż Machidevran powinna mieć jeszcze dwójkę dzieci z Sulejmanem jeszcze przed przybyciem tam Aleksandry. Do tego Sulejman przejął władzę w 1520 i jeszcze żyli wtedy dwaj starsi od Mustafy synowie. Nie ma ich w ogóle w serialu, a historycznie umarli w 1521 roku w wyniku epidemii - w tym roku Aleksandra urodziła pierwszego syna Sulejmanowi. Jak widzicie jest masa przekręconych faktów i nie można traktować tego jako serial historyczny - opera mydlana - nic więcej. Ale za to jaka fajna :D

ocenił(a) serial na 9
MaruKito

gdzie można obejrzeć ten serial. BARDZO PROSZĘ O link-oglądam dopiero od około 15-tego odcinka i chciałabym bardzo obejrzeć pierwsze /możliwie po polsku/ SERDECZNIE POZDRAWIAM i proszę o link.

ocenił(a) serial na 7
MaruKito

Ten herb też mi się od razu rzucił w oczy. Oprócz polskiego orła bym tam też czeski lew, ale węgierskiego krzyża ze świecą szukać.
Poza tm, nie wiem, czy Ludwik jest w serialu taką silną postacią. Butną, tak. Ale czy idzie za tym siła charakteru?

Zauważ jednak, że obyczaje osmańskie są oddane bardzo dobrze, a gdy była migawka z polskim posłem, to był on ubrany jak należy, choć to była tylko migawka!

ocenił(a) serial na 7
MaruKito

Turków to tam dobrze oddali raczej :)

Jeszcze co mi się rzuciło w oczy (choć dawno nie oglądałam) to... moriony. Skąd Węgrzy wytrzasnęli moriony? Kapaliny byłyby ok, ale w tamtym czasie w tej części Europy moriony?

Co do komentarzy, że "to opera mydlana, co tam patrzeć na historyczne" - w napisach jest wspomniane o jakiejś konsultacji historycznej - w takim razie trochę kiepski ten historyk, skoro ja, baaaaardzo amatorka, takie rzeczy wychwytuję ;)

Ale oczywiście biorę wszystko z przymrużeniem oka ;)

MaruKito

Czy dobrze mi się wydaje, że w odcinku 53 pojawia się Izabela I Kastylijska? To chyba raczej niemożliwe - rok w tym odcinku to 1526 (jeśli dobrze pamiętam), a Izabela zmarła w 1504. Jeżeli coś kręcę to proszę o zwrócenie uwagi ;)
Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
volatile_spirit

Wydaje mi się że to postać wzorowana na Izabeli Jagiellonce, późniejszej żonie Jana Zapolyi

ocenił(a) serial na 8
dajana27

Przepraszam, źle napisalam, prawdopodobnie jest to przyszła żona Karola I, hiszpańskiego króla, siostra Jana III, króla Portugalii.

ocenił(a) serial na 9
dajana27

Co do Ludwika II Jagiellończyka (niestety ;-(), hern czeski mógł mu powiewać, bo był także królem Czech.
A że go postarzyli to fakt...

MaruKito

Większym błędem moim zdaniem jest pokazanie Ludwika jako faceta w średnim wieku, zaś on wtedy miał 20 lat.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

chyba zbyt serio niektorzy podchodza do temetu tla historycznego..wiadomo, ze to jest serial, kilka rzeczy musieli ubarowic..czytalam, ze praktycznie nie ma informacji na temat zycia w haremie, wiec musieli to wymyslic..serial daje spore wyobrazenie o czasach sulejmana, i fajnie, bo wiele osob moze sięgnie gdzies glębiej by coś doczytac. NIE JEST TO FILM DOKUMENTALNY

ocenił(a) serial na 8
aloiv77

myślę dokładnie tak samo :)

aloiv77

Ale ja się nie czepiam. To jedyny większy błąd, jaki zauważyłem. Sądzę, że ten serial jest dobrze zrealizowany i fajnie jest zgłębiać wiedzę, aby wychwytywać błędy, takie jak powyższy. :)
Pozdrawiam :D

MaruKito

No przecież nie mogą pokazać że za pierwszego przeciwnika w pierwszej wojnie Sulejman miał cherlaczka.. wojnę wybrali/pokazali prawidłowo ale przeciwnika ubarwili ;)