PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15762
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Witam :)
No wpadlam jak śliwka w kompot z tym serialem nie ma co. Wciągnął mnie tak że nawet po turecku oglądam mimo że nic nie rozumiem ale jak jest jakaś akcja to doczekać się nie mogę co będzie dalej :)

Mam pytanie. Piszecie że Hurrem zostanie żoną Sulejmana. Myślałam że Mahidevran umrze i wtedy to będzie a ona żyje a Hurrem zostaje żoną.

Czy Sulejman zdecydował się na rozwód? Co się stało?

KatrinM

Podbijam, gdyż mnie tez to bardzo ciekawi ;p Nie mogę wytrzymać nie wiedząc co bedzie dalej, dlatego olądałam kilka filmików na yt, niestety po turecku i nie do końca mogę się połapać. Intryguje mnie też relacja sułtana z Izabellą. Sułtan się w niej zakocha, czy może będzie to tylko przelotny romans i jak Hurrem sobie z tym poradzi ? W sprawach sercowych sułtana zawsze będę za Hurrem i szkoda mi jej, że sułtan jest takim kobieciarzem :(

ocenił(a) serial na 9
pauka0

No mi tez jej szkoda, bo jest jaka jest ale co się dziwić że chce go mieć dla siebie. Swoja droga dopięła swego jak odesłała tą Tanię więc umie postawić na swoim, no ale fakt że wiele tych bab i wszystkich się nie pozbędzie nie ma siły.

ocenił(a) serial na 6
KatrinM

Przecież bohaterowie to muzułmanie. Sulejman może mieć cztery żony i nałożnic ile zechce, a Hürrem byłaby trzecią żoną, więc wszystko gra.

ocenił(a) serial na 9
kazaam18

No tak w sumie racja :) gapa ze mnie. ale jakoś tak myślałam że Mahidevran się straci bo ten Jakub przepowiedział Hurrem że tylko wtedy światło pana nad nia rozblyśnie i myślałam że bedzie to dlatego. Zapomnialam o Gulfem.

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

tzn przepowiedział ze tylko czyjaś śmierć to sprawi i imyślałam że chodzi o Mahidevran

KatrinM

Chodziło mu o Ibrahima ;)

ocenił(a) serial na 9
pauka0

No tak wróg Hurrem nr 1 chyba. Nie wiem kiedy on umiera, ale chyba nie prędko? Myślałam że coś w najbliższych odcinkach się wydarzy bo teraz ten zatruty notatnik tip ale nie wiem. Oglądam wlaśnie z angielskimi napisami bo jak zwykle się doczekać nie mogę :)

KatrinM

W oryginalnych odcinkach Ibrahim umiera w odc. 84, a że u nas odcinki są podzielone to jeszcze sporo pożyje i sporo się wydarzy do jego śmierci ;p Trucizna z notatnika zadziała na dziecko Hatice i Ibrahima, które jak na ironię Hurrem uratowała przy porodzie.

ocenił(a) serial na 9
pauka0

no właśnie widze że ono choruje, umrze? a na Ibrahima też zadziała chyba przecież?

ocenił(a) serial na 6
pauka0

A mnie się wydaje, że nie o niego, ale matkę Sulejmana. To ona - wbrew pozorom - ma największy wpływ na Sulejmana i kontroluje sytuację w haremie.

ocenił(a) serial na 9
kazaam18

Hmmm no chyba faktycznie o matkę,chociaż nawet jej decyzje czasami mało się liczą jak np w przypadku komnaty czy odesłaniu Rusinek

kazaam18

Hurrem będzie czwartą i ostatnią żoną

ocenił(a) serial na 9
otanek

a nie trzecią? 1-Gulfem 2 Mahidevran myślałam że Hurrem 3 ? ktos jeszcze ?

ocenił(a) serial na 6
KatrinM

Trzecią i ostatnią w filmie. O ile sobie przypominam, tak w ogóle to Sulejman miał jeszcze jedną żonę, której nie uwzględnili w filmie. Zdaje się, że była nawet przed Gülfem...

ocenił(a) serial na 9
kazaam18

Acha :) Historycznie to ja nie wiem :) no a powiedz wiesz co z dzieckiem Ibrahima? umrze przez ta truciznę ? bo kiedyś widziaalm w jakims urywku jaby mieli 2 dzieci ale nie jestem pewna

KatrinM

żony 1. nieznana 2. Gulfem 3. Mahidevran 4. Hurrem -histrycznie, w serialu też tak jest, tylko pierwszej żonie nie ma wątku.
Umrze, niestety. Oosbiście mi się wydawało, ze Hatice karmiąc dziecko na łóżku na leżąco, zasnęła i przydusiła je piersią. Ale mówią, ze to ta trucizna. cóż... Każdy rodzic wie, że do niemowlęcia ręce trzeba umyć. Trucizna miała zadziałaś tylko na Ibraśka :)
Po jakimś czasie Hatice zajdzie w ciąże i urodzi bliźniaki: chłopca i dziewcyznkę :)

ocenił(a) serial na 9
otanek

Dzięki :) Kurcze szkoda dzieciaczka :( że tez nie mógł takiej trucizny co by tylko na Ibrahima zadzailała, chociaż Hurrem mówiła żeby tylko Hattice go kaldła itp no ale przeciez wiadomo że ojciec dziecka dotyka :)
No to Hatice bedzie chyba nieźle świrowac po tym, ona już jak myślała ze Ibrahim ma kogoś na boku wrzeszczała. Swoja drogą wydawała mi się taka nieco sierotowata a tu prosze pazurki pokazuje.

ocenił(a) serial na 5
otanek

Bliźnięta... ekonomicznie bardzo. Fajnie. Lubię mieszane bliźniacze rodzeństwa.

ocenił(a) serial na 8
kazaam18

Właściwie to zgodnie z historią Hürrem była 4 żoną. Mahidevran trzecią, Gülfem drugą, a pierwszej historycy nie znają nawet z imienia. Podobno miała ciemną karnację, ale nie urodziła sułtana żadnego dziecka więc nie odegrała żadnej roli w jego życiu.

ocenił(a) serial na 6
MsPrevail

I wszystko w temacie :))

MsPrevail

>> Podobno miała ciemną karnację, ale nie urodziła sułtana żadnego dziecka więc nie odegrała żadnej roli w jego >> życiu.

Urodziła. Syna. Mahmuda. Zmarł jako dziecko, kilkanaście dni po Muradzie, synu drugiej żony Sulejmana Gülfem. Dzieci zmarły na ospę.

selenara

polecam stronkę na facebooku są tam odcinki z polskimi napisami https://www.facebook.com/pages/Wspaniałe-Stulecie-Polska/405496279613004?pnref=l hc

KatrinM

Ktoś wie w którym dokładnie odcinku Hurrem i Sulejman pobiorą się? :)

anahi1413

84 ;)

KatrinM

Mnie też mega wciągną ten serial i też oglądam po turecku