PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127898}
7,9 3,8 tys. ocen
7,9 10 1 3841
Wolf's Rain
powrót do forum serialu Wolf's Rain

Okropność

ocenił(a) serial na 1

Przyznaje od razu że nie oglądałam i nie chce się kłócić z fanami !
Po obejrzeniu na You tube jakiś tam urywków muszę stwierdzić że to straszne xD
Przerażający wygląd postaci, mroczne sceny, krew !
to wszystko wspaniałe arcydzieło Japończyków xD
dzięki któremu dzieci się potem boją po nocach xD

Jeszcze raz przepraszam fanów xD
i proszę nie wypisujcie że co mogę wiedzieć jak nie oglądałam xD
wystarczy że oglądałam urywek i już nigdy nie mam zamiaru znowu go obejrzeć xD

Rapier_Ev

Po pierwsze nie możesz nam mówić co mamy wypisywać, a co nie. Po drugie na prawdę nie możesz nic wiedzieć, skoro nie oglądałaś, bo NIE OCENIA SIĘ SERIALU PO URYWKACH! Po trzecie to nie jest anime dla dzieci, więc jeśli jakieś dziecko je obejrzy, a potem boi się spać to to nie jest wina twórców tego anime. Po czwarte jakbyś obejrzała cały serial to byś wiedziała, że nie składa się on tylko z mrocznych scen i krwi. Bo ma niesamowitą fabułę i jest bardzo interesujący. Poza tym te mroczne sceny dają wspaniały klimat. Ale jak ktoś woli oglądać słodkie i kolorowe bajeczki to już nie moja sprawa. Tyle co chciałam powiedzieć.

ocenił(a) serial na 1
Terpsy

Spokojnie. Jak już mówiłam nie chce się kłócić z fanami. Oczywiście zawsze musi być wielki fan i krytyk xD
Rozumiem że może ci się podoba tego typu anime i ten 'wspaniały klimat' ale jednak bajki anime ciągną do oglądania dzieci xD
Tym bardziej jaki dorosły by chciał oglądać bajeczki o przygodach animowanych wilków xD
Bajki jak to określiłaś powinny być 'słodkie i kolorowe'.
Nie mówię tu o Teletubisiach czy Pokemonach ale bajek typu Shrek , Epoka Lodowcowa itp.
Takie bajki można bez obaw puścić dziecku.
Takie bajki powinny być a nie pełne przemocy i tego strasznego klimatu xD
To wszystko co mam do powiedzenia i życzę miłego oglądania fanom Wolf's Rain xDDD

Rapier_Ev

Ja też nie chcę się kłócić. Ale musimy oddzielić bajki (dla dzieci) od filmów animowanych (dla każdego typu odbiorcy) i od anime. Anime to nie bajka! Nie zawsze! Poza tym nie chodziło mi o dorosłych, a bardziej o młodzież. Trzeba również pamiętać, że Japonia to całkiem inna kultura i tam w stylu anime robi się nawet filmy erotyczne, więc anime na pewno nie można nazywać bajką. W Japonii anime ogląda chyba każdy, dzieci, młodzież i dorośli. I dla wszystkich jest przygotowany odpowiedni rodzaj filmów. Poza tym przywołany Shrek też momentami taki dla dzieci znowu nie był ;)

użytkownik usunięty
Terpsy

Precyzując - Japończycy nie mają oporów mentalnych z klasyfikowaniem animacji stricte jako "bajka" dla dzieci, a że to praktyczny naród, uznali że jest to zwyczajnie... TAŃSZA rozrywka do wyprodukowania niż film fabularny.

Anime to nie odrębny gatunek, tylko dosłownie "animacja" po japońsku. A oto gatunki anime.:
- bishōjo
- bishōnen
- etchi
- hentai
- yaoi
- yuri
- shōtakon
- lolicon
- josei
- mecha
- moe
- seinen
- sentai, super sentai
- shōjo-manga
- shōnen-manga
- mahō-shōjo
- mahō-shōnen
- shōjo-ai
- shōnen-ai

Być może istnieją jeszcze jakieś, które pominęłam.
Po więcej szczegółów zapraszam np. do Wikipedii, ale profesor Googiel też chętnie pomoże.
Z powyższych tylko kilka jest dla dzieci, reszta (większość) - jest dla dorosłych.
Przykładowo - "dla kobiet" (Josei) są animowane "M - jak miłość". :P
Jeżeli z całego powyższego arsenału puściłabyś dziecku cokolwiek, tylko dlatego że jest rysunkowe - to "gratuluję odwagi, współczuję głupoty." Nie sądziłam, że w XXI wieku - dobie informacji, istnieją jeszcze takie zaściankowe dinozaury. Bez obrazy oczywiście, nie chciałam zranić twoich uczuć - piszę tylko prawdę. xD

użytkownik usunięty

Idąc dalej tym tokiem - to tak jakbyś obejrzała urywek "Akademii pana Kleksa" i uznała, że skoro jest to film fabularny, to każdy film fabularny nadaje się dla dziecka. W końcu widziałaś urywek takiego.
Że co? Mają jakieś gatunki? Horror, fantasy, sensacja, XXX? Ale to filmy fabularne! Przecież widziałaś urywek - to ewidentnie dla dzieci. To puścisz córeczce "Różową Landrynkę", każda mała dziewczynka lubi kolor różowy. "xDDD"

ocenił(a) serial na 10
Rapier_Ev

hahahahahahaha dawno się tak nie uśmiałem, człowieku nie jesteś w temacie, to nawet się nie wypowiadaj. Nie masz ku temu podstaw. Obejrzałem owe Anime i z pewnością jest one dozwolone od 18 roku życia, zważywszy na brutalność, drastyczne sceny jak i momenty gdy widzimy całkiem nagą kobietę. Porównujesz to z bajkami dla dzieci ? tylko dlatego że w głównej roli są wilki ?

Anime jest piękne, świetna kreska, kapitalna muzyka, niezwykła kreacja postaci z którymi się zżywamy i dlatego tym bardziej odczuwamy tragizm tego Anime. Ja spodziewałem się pięknego zakończenia z pięknym rajem, ale nie każdemu jest dane to co by chciał zobaczyć i dobrze że pod tym względem anime także zaskoczyło.

Autorowi wątku bym polecił, że jak chce obejrzeć coś ambitnego ale bez rozlewu krwi, to proponuje filmy Miyazakiego np. Ruchomy Zamek Hauru.

I lepiej zagłębić się w temacie nim się zacznie krytykować, bo jak powiedziała koleżanka, anime dzielimy na różne kategorie wiekowe, spora część jest dozwolona dopiero od 16 roku życia a spora ilość także od 18 roku życia. Jak myślisz że filmy anime to jakieś durne bajki pokroju pokemonów to sobie obejrzyj "Grobowiec Świetlików" albo " Nausicca z Doliny Wiatru" czy "Dziewczyna skacząca przez czas" - 3 filmy które mnie urzekły w ostatnim czasie.

klosekorochii

wydaje mi się, że koleżanka, która założyła ten temat ma zerowe pojęcie,
jakie miejsce w kulturze japońskiej zajmują mangi i anime. o tym świadczy
fakt porównania przez nią WR do Shreka i określanie tego gatunku jako
"bajki". nie jestem jakąś wielką fanką Wolf's Rain (choć anime mi się
podobało), jednak nie mogłam się powstrzymać przed skomentowaniem
kompletnej nieznajomości tematu.

użytkownik usunięty
Rapier_Ev

"jaki dorosły by chciał oglądać bajeczki o przygodach animowanych wilków xD"

Odp.: JA.

- Jeżeli każdy dorosły lubowałby się wyłącznie w dramatach, komediach romantycznych i filmach obyczajowych, to nie powstałyby gatunki takie jak science fiction, i fantasy, które z kolei dzielą na podgatunki dla odrębnych odbiorców, takie jak np. akcja-sci-fi, fantasy-przygodowy, przygodowy-sci-fi, thriller-sci-fi, itd...

Z filmów fantasy - puszczę dziecku "Ellę zaklętą", ale już "Łowcę śmierci" - nigdy w życiu!

Och przepraszam, jeśli odnosisz wrażenie że uważam cię za idiotkę "xD"
Jeszcze raz przepraszam, nie chcę się kłócić "xDDD"
Miłego życia, tylko jak urodzisz to oddaj dziecko do adopcji "xDDDDDD"

użytkownik usunięty

@Rapier_Ev:

To jeszcze raz ja - chcę Cię przeprosić.
Rzadko kiedy komuś udaje się mnie zdenerwować na FW, ale Tobie się udało. A to dlatego, że z góry niepotrzebnie założyłam, że jesteś dorosła, lub prawie.
Zbulwersowana aż z wrażenia weszłam na Twoje konto zobaczyć "co to za jedna" i widzę, że jesteś dzieckiem.. i teraz mi głupio! Masz jeszcze prawo myśleć jak myślisz, to wcale nie znaczy że nie jesteś mądra, po prostu nie masz jeszcze życiowego doświadczenia idącego z wiekiem. Cofam wszystkie złośliwości i przepraszam - tym razem całkiem szczerze.
Dorośli też nie są wolni od błędów, ale na pewno już to wiesz. ;)
Ktoś polecał "Laputa – podniebny zamek ", "mój sąsiad Totoro", czy "Ruchomy zamek Hauru" - te animki obejrzyj, powinny Ci się spodobać. :)
Wszystkiego dobrego.

Rapier_Ev

poczytaj co to jest za gatunek "anime"-to nie bajeczka dla dzieci,to jest anime,animacja przeznaczona dla dojrzałej widowni,nie dla smarkaczy.Dowiedz się czegoś,potem się wypowiadaj.Przy Wolf's Rain nie raz się popłakałam,ów anime wzrusza i daje do myślenia.Ale co może wiedzieć osoba,która nawet nie wie jaki gatunek komentuje:/

ocenił(a) serial na 8
Rapier_Ev

Ahahaha... YT?
Bez komentarza... - na takim komentarzu nie mogłem poprzestać.

Ale nie będę się rozpisywać na temat tego anime, jak i ogólnie anime.
Pochwalę tylko pomysł jaki pojawił się wraz z nowym "dizajnem" fb.
Oprócz wystawienia oceny i dodania do ulubionych, można zaznaczyć "Chcę zobaczyć" oraz "Nie chcę zobaczyć".
Skoro czegoś się nie widziało (bo urywkami to sobie można podcierać wiadomo co), to się tego nie ocenia.
Wystawianie ocen z kosmosu wziętych 1/10 przy takiej argumentacji to jakaś kpina.
Radzę "kontrowersyjnym" (o zgrozo) użytkownikom fb przyzwyczaić się po prostu do klikania w "Nie chcę zobaczyć" albo w ogóle się nie wypowiadać/nie oceniać, zamiast ciągle offtopować.

ocenił(a) serial na 8
Renholder

"dizajnem fw" oczywiście, nie fb :)
niżej: użytkownicy fw także nie fb.

Przepraszam za głupie błędy, późnymi porami wpisy robię.

Renholder

Irytuje mnie, że w naszej europejskiej kulturze animacja kojarzy się tylko z bajkami Disneya ew. innymi 'dobranockowymi' kreskówkami. Pomijając już fakt innej mentalności oraz roli mangi i anime w kulturze japońskiej proponuję się zastanowić czym właściwie jest animacja; świetnym 'pośrednikiem' do zapoznania się z filmami animowanymi, które są FORMĄ SZTUKI są filmy krótkometrażowe Tomasza Bagińskiego, m.in. 'Cathedral', 'Fallen Art' czy 'Undo'. Z pewnością nie są one przeznaczone dla dzieci, ale może pomogą zrozumieć niektórym ludziom, że wrzucanie wszelkich animacji do worka z napisem 'bajki' jest dużym błędem.
Poza tym, pomijając już wszystko, masz prawo wyrazić swoje zdanie, jednak zerknij sobie tam, gdzie się wystawia ocenę: jest napisane 'oglądałem serial, <i tu są gwiazdki, którymi zaznaczamy ocenę'. FW wyraźnie sugeruje, że wystawiamy ocenę czemuś, co oglądaliśmy. Nie chcesz oglądać, bo uważasz, że anime jest zbyt drastyczne? Bardzo proszę, masz tam opcję 'nie chcę obejrzeć'. I tyle. Ponieważ wystawianie oceny czemuś, czego się nie zna jest po prostu wyrazem wyższej ignorancji.
Sama 'Wolf's Rain' jeszcze nie oglądałam, ale noszę się od jakiegoś czasu z takim zamiarem i na pewno to uczynię.

lily_vampire

Dokładnie przy ocenie jest napisane: 'Widziałem, moja ocena to:'. A pod spodem 'Nie widziałem: nie interesuje mnie'. Przepraszam za niedokładność, pisałam na spontana.
Jeszcze a'propos Bagińskiego - wszystkich, ale to wszystkich gorąco namawiam do obejrzenia jego 'Historii Polski' - coś niesamowitego! Po prostu dzieło sztuki. Ten i inne jego filmy można zobaczyć na youtube.com.

lily_vampire

"NIE OCENIA SIĘ SERIALU PO URYWKACH!" To raz.
Dwa- chyba zbyt wiele "xD" użyło dzieciątko. Poza tym, anime świetne, a skoro się go nie obejrzało, skąd można wiedzieć? Nie znasz ani fabuły, ani postaci. Nie wiesz, o co w tym chodzi- więc po cóż się wypowiadasz? Kolejne dziecię Neo spragnione krytyki czegoś, czego nawet nie rozumie? Brawa.

Rapier_Ev

ja powiem spokojnie :) dobre anime NIE jest dla dzieci i NIGDy nie bylo dla nich. Zreszta dzieci nie doceniłyby by wielu watkow ktore sie pojawiaja jak nei tu to gdzie indziej. Dzieci moga sie naogladac pokemonow, dragonball, czy czarodziejke z ksiezyca, bo to sa wg wielu ludzi "bajki". Wolf's byl moim zdaniem calkiem dobry, niebanalny, genialna muzyka, swietnie wykreowani roznorodni bohaterowie. Zreszta, w wiadmosciach jest wiecej krwi niz w tej anime ;) polecam Hellsinga :D Pozdrawiam ;)

Rapier_Ev

Ja nie oglądałem, ale obejrzę. Jednym z powodów jest Twoja ocena, podobnie kiedyś miałem z "Księżniczka Mononoke" stwierdziłem że to straszna bajka(miałem ok ~10 lat), po 10 latach obejrzałem jeszcze raz i spodobało mi się bardzo, teraz uważam, że to wyśmienite anime ;) Człowiek dorasta - zmienia zdanie

Swoją drogą nie kończy się zdania "xD", chyba że masz drgawki i kończąc zdanie palce lecą ci na x i Shitf + d

jacawl90

-.- błąd "ReplyEditValidator.cant.edit.reply"
Więc Odpowiadam. Oglądałem i uważam że świetne, jak chcesz krwi polecam Elfen Lied.

A za ocenianie po przez urywki z youtuba powinno się ucinać rękę.

jacawl90

...I na szubienicę z takim, który ocenia cały serial po urywku z YT i obniża mu ocenę w ten tępy sposób...

ocenił(a) serial na 10
Rapier_Ev

"Przyznaje od razu że nie oglądałam i nie chce się kłócić z fanami !"
- Jest zasada że jeśli się nie oglądało to nie można tego oceniać, a już napewno nie można oceniać tego na podstawie jakichś urywek w internecie. :)

"dzięki któremu dzieci się potem boją po nocach"
- Zabrzmiało jakbyś była dzieckiem. Poza tym to nie jest serial przeznaczony dla dzieci tylko dla starszych odbiorców (nastolatków, dorosłych).

Shauer

Shauer?
---
To anime trzeba obejrzeć od pierwszego odcinka, aż po ostatni, nie oceniaj, skoro nie oglądałaś/eś. Mam prośbę- usuń swoją ocenę, bo tylko robisz krzywdę temu anime na filmwebie. + Trzeba zrozumieć całość i zakończenie, wtedy oceniać.

ocenił(a) serial na 8
Rapier_Ev

po co ten post ? po co taka ocena, skoro widziałaś tylko urywki na YT ? Co to za tok myślenia i podejście? Jakiś rodzaj prowokacji ? -.-

użytkownik usunięty
Rapier_Ev

Przysłowie mówi.:
"Nie oceniaj książki po okładce."

Rapier_Ev

Kto powiedział, że anime są tylko dla dzieci? Zresztą... jak można oceniać film/ anime na podstawie fragmentu? To tak jakbyś ocenił książkę na podstawie jednego zdania

Rapier_Ev

Ten post jest jeszcze jednym dowodem na to, że na Filmwebie nawet najtańsza prowokacja zyska odzew. Ludzie, czy tylko dla mnie jest oczywiste, że tego posta napisano tylko po to, żeby wkurzyć miejscowych otaku?
I żeby było jasne, nie wiem, czy ten serial jest dobry, nie oglądałem. Mam zamiar, bo bardzo przekonująco polecał go Doug Walker w jednym ze swoich programów, a ten facet ma generalnie dobry gust. To wszystko.

ocenił(a) serial na 10
Rapier_Ev

Jak nie chcesz się kłócić z fanami, to po co piszesz takie posty ? ! Może sam jesteś takim dzieciakiem i boisz się po oglądnięciu fragmentów. Nie powinieneś oceniać całego anime na podstawie owych momentów obejrzanych na YT . . Za takie posty powinno się mieć usuwane konta z FW .

ocenił(a) serial na 8
ursus_14

Właśnie kilka minut temu obejrzałam ostatni odcinek Wolf's Rain. I przykro mi ale chętnie się z tobą pokłócę czy tego chcesz czy nie. To wspaniałe anime i nie jest dla osób które żyją w różowym świecie i mażą by jeździć na jednorożcu i różowych kucykach. Jest krew, ale czy to powód by od razu to skreślać ? Brak krwi by tylko zepsuł to wszystko. Dzięki temu widz uświadamia sobie powagę sytuacji i bardziej odczuwa ból związany z czyjąś śmiercią. To nie jest historyjka dla dzieciaczków które boją się ciemności i gdy się przewrócą to biegną z płaczem do mamy. Wątpię by ktoś to puścił małemu dziecku, bo jeszcze psychika ludzka nie jest aż tak ogłupiona. Po wejściu na twoje konto zobaczyłam że oceniasz same głupoty. Najwyraźniej wszystko co jest wartościowe i ma jakikolwiek sens to dla ciebie głupota. No oczywiście niech ludzie robią tylko głupie komedie i baje które dadzą ludziom do zrozumienia że lepiej jest przyswajać czyjąś głupotę. Ja też lubię bajki i komedie bo Futurama do inteligentnych rzeczy nie należy ale wolę sto razy coś co mnie zauroczy, pouczy i sprawi że łezka zakręci się w oku Od razu widać że jesteś bachorem który nie ma o niczym pojęcia. I jedyne co cię martwi to czy ubrać niebieską czy czerwoną bluzkę. Nic dziwnego że osoba która w ogóle nie interesuje się tym co się wokół niej dzieje i nie przejmuje się tym czy jej życie ma jakikolwiek sens będzie na tyle głupia by osądzać cokolwiek po urywkach. I następnym razem odradzam oglądanie spojlerów. Po pierwsze jeśli jesteś młodsza to dziękuję Bogu że nie byłam tagom egoistkom w dzieciństwie. Jeśli jesteś w moim wieku ( bo ja do dorosłych osób nie należę ) to masz farta że mnie nie spotkałaś bo chyba nawet Kida czy Michu nie powstrzymali by mnie by wić ci choć odrobiny rozumu do głowy. Jeśli jesteś ode mnie starsza to Boże kto cię wychowywał. Anima naprawdę wspaniała i godna uwagi lecz nie dla każdego ! Może nikt ci to nie powiedział że jeśli jesteś dzieckiem to nie próbuj oceniać czegoś co twój mikry mózg nie może pojąć. Widziałam to co oceniałeś epoka lodowcowa ok jeśli lubisz masz prawo, Mikołajka ja też oglądam z przyjemnością, złoty kompas mnie odrzucił bo ktoś naprawdę musiał być inteligentny skoro z książki antychrześcijańskiej próbował zrobić film dla dzieci ? Mimo tego oceniłam wysoko przynajmniej moim zadaniem. Może moja wypowiedź nie ma sensu ale to dlatego bo jestem oszołomiona twoja głupotą. Filmweb nie jest dla pięciolatków ! Powinno być ograniczenie wiekowe, a jeśli jest to powiano być zawyżone bo takie bachory nie powinny nawet zbliżać się do czegoś co jest zbyt dobre dla niech (mimo że krwawe). Zanim coś napiszesz lub ocenisz to się zastanów, zamiast się ośmieszać. Skomentuj to jak obejrzysz i zrozumiesz. A nie psuj innym humoru ! I proszę masz prawo pisać swoje zdanie, ale na pewno nie masz prawa oceniać bez obejrzenia. Więc radzę ci różowa landrynko wracać do swojego kolorowego świata z innymi dzieci Neo i bawić się z nimi. A to co jest sensowne zostawić w spokoju. Jeśli dalej nie rozumiesz to powtarzam WARA OD ANIMY ! Obejrzyj sobie Zieloną Mile, ale bo nawet Cyrk Motyli to może pojmiesz że nie wszystko jest taki piękne i kolorowe . Chcesz się pobawić w bycie dorosłą to proszę od tego jest nk na którym znajdziesz więcej osób podobnych do siebie. Przepraszam ( ale oczywiście nie Rapier_Ev) za błędy jeśli oczywiście są bo pisałam na spontana. I lepiej się zastanowić co chce się obejrzeć i nie oglądać spojlerów na Youtube tylko przeczytać opis który jest przeznaczony dla zainteresowanych lub przynajmniej zobaczyć zwiastun i dopiero wtedy myśleć czy jest ciekawy czy nie. I naucz się czytać bo wyraźnie jest napisane widziałem oceniam na ... To chyba na tyle....

ocenił(a) serial na 10
Rapier_Ev

Gratulacje, osiągnęłaś apogeum debilizmu i ignorancji. "Nie znam się, to się wypowiem" i jeszcze "ja się naprawdę nie chce z nikim kłócić, ale OBORZE KREW I MROK JAK WY MOŻECIE TO OGLĄDAĆ".

ocenił(a) serial na 8
Sidus

Dobrze gadasz Sidus ! Jak widzę takie głupie bachory to aż mnie krew zalewa !!! Dlaczego na świecie istnieją takie beznadziejne bachory ! Naprawdę takich ludzi powinno się odizolować i karmić kocią karmą !!! A i tekst " Nie znam się, to się wypowiem " mnie rozwalił ;) Droga Rapier_Ev jeśli się nudzisz to siedź na nk które jest opanowane przez takich jak ty ! Na filmweba wejdź jak będziesz miała trochę rozumu w głowie. A i mała rada na przyszłość. : Jeśli nie chcesz się kłócić to może nie obrażaj czegoś co jest naprawdę wartościowe, A jeśli nie oglądałaś to sobie daruj i nie oceniaj bo się tylko poniżasz. Nie mam zamiaru pisać kolejnego wypracowania o tym jaką jesteś idiotkom. Niech inni zrobią to za mnie. Lepiej sobie wróć i oglądaj Epokę Lodowcową która na pewno wiele cię nauczy. ( Ludzka psychika mnie rozwala -.-)

ocenił(a) serial na 8
kocham_koty

A i jeszcze jedno: Jaki sens miało zakładanie FW skoro go nie używasz ?? Jeśli tylko po to by oceniać bajki i obrażać to co wartościowe to jest mi cię żal. Pomyśl zanim napiszesz i cokolwiek zrobisz ( oczywiście jeśli potrafisz )

ocenił(a) serial na 10
Rapier_Ev

Wolf's Rain to wręcz adult fantasy. To że coś jest animowane nie oznacza że to bajka.