PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=509673}

Wojownicy wszech czasów

Deadliest Warrior
2009 -
6,9 829  ocen
6,9 10 1 829
Wojownicy wszech czasów
powrót do forum serialu Wojownicy wszech czasów

Program jest dość ciekawy i mimo nacisku kładzionego na rozrywkę, zdaje się być wcale wiarygodny naukowo. Pytanie brzmi jakie pojedynki chcielibyście zobaczyć w drugim sezonie? Oto co ja osobiście chciał bym ujrzeć: Assasin vs. Ninja, Muhammad ali vs Bruce lee, Rzymskie legiony vs. konkwistadorzy Cortés'a, odział Wehrmachtu vs. odział Cesarskiej Armii Japońskiej - oba z czasów II wojny swiatowej - Norris vs. wszyscy! ;) A jakie są wasze typy?

Picard

Hmm... Aztekowie kontra Grecy (Grecy, nie spartanie), może plemiona słowiańskie kontra jakieś afrykańskie, Persowie vs. templariusze, saraceni kontra samurajowie ^^ Nie mam wiecej pomyslow, chetnie zobaczylbym walke husarii, ale nie wiem z kim (egipcjanie, nomadzi, mongolowie, moze ktos inny?) :)

Camehazai

Wie ktoś czemu nagle przerwano emisje wojowników wszech czasów? Miałem
nadzieje że oglądnę odcinki które przegapiłem, a tu niespodzianka! Zasrane
JRG w akcji! Puls mógłby się zdecydować?! Miałem nadzieje że zobaczę Yakuze
kontra Mafie, a tu bez żadnych wyjaśnień nagle przerwali emisje! Może wie
ktoś czemu dziady nie pozwoliły oglądnąć mi całego sezonu tego bardzo
dobrego programu?

Camehazai

z nikim bo nikt nie moze mierzyc sie z husarią

użytkownik usunięty
dj135790

Katafrakci czy sawaranowie perscy rozjechaliby ją albo rozstrzelali z łuków. Sami mieli opancerzone konie, a husaria nigdy. I nigdy nie spotkała się ze zmasowanym ostrzałem z łuków.

ocenił(a) serial na 7

Zapomniałeś o sasanidzkich Nieśmiertelnych. Jednak nie byłbym taki pewien co do wyniku bitwy. Persowie byliby godnymi przeciwnikami naszych Sarmatów.

użytkownik usunięty
doliwaq

nieśmiertelni byli achemenidzcy. Sasanidzkie były fprmacje które wymieniłem powyżej.

ocenił(a) serial na 7

Mały błąd. Nieśmiertelnymi nazywano ich w służbie Bizantyjskiej. Kiedy służyli Sasanidom nazywali się clibinarii. Ale to jedna i ta sama formacja.

użytkownik usunięty
doliwaq

"Nieśmiertelnymi nazywano ich w służbie Bizantyjskiej"
podaj źródło, tylko nie wikipedia.
"Kiedy służyli Sasanidom nazywali się clibinarii"
to nazwa łacińska.
Źródła, w których są opisani jak nazywali się naprawdę
"Sassanian elite cavalry"
"Rome's enemies Parthians & Sassanid Persians", łatwo dostępne na chomikuju czy filestube.

ocenił(a) serial na 7

W każdym razie nie uwzględniłeś ich jako wrogów husarii. Tylko to się liczy.

użytkownik usunięty
doliwaq

Kogo? Nieśmiertelnych - lekka piechota przeciw ciężkiej jeździe???? Tego nawet nie można "uwzględnić".

ocenił(a) serial na 7

Już chyba przecież mówiłem że chodzi mi o Nieśmiertelnych-kawalerię! Tak trudno ci to pojąć!? Jeśli wolisz to będę ich nazywał klibanariuszami, może być?

użytkownik usunięty
doliwaq

"chodzi mi o Nieśmiertelnych-kawalerię!"
Nie ma takiej. Mogę pojąć wszystko, co ma pokrycie w źródłach, towarzyszu. A nie brednie przepisywane z wikipedii i pseudohistorycznych for.

użytkownik usunięty
doliwaq

Andrzej Michałek w "Słowianach wschodnich" opisywał bizantyjskich nieśmiertelnych walczących w IX wieku z Rusinami, ale jako PIECHOTĘ.
Przeszukam jeszcze książkę Iana Heatha "byzantine armies 1118-1461"(choć możesz zrobić to sam, jest dostępna tam gdzie poprzednie). Jeśli i w tym źródle nie będzie mowy że katafraktów nazywano nieśmiertelnymi, to nie masz prawa oskarżać twórców "Wojowników" że sieją propagandę. Bo jeśli nawet, to nie powtarzają kłamstw za wikipedią.
Może za ostro pojechałem, ale znam celtyckie przysłowie: "prawda przeciw światu"!

użytkownik usunięty

Przejrzę też pierwszy tom: "Byzantine armies 886 -1118".

ocenił(a) serial na 7

No dobra, nie mam dostępu do takich źródeł jak ty, a nawet gdybym miał to nie znam na tyle dobrze angielskiego by czytać naukowe pisma. Wierzę na słowo. Ale clibinari, clibanari chyba istnieli co? W sasanidzkiej armii, nie bizantyjskiej.

użytkownik usunięty
doliwaq

Możesz mieć dostęp, jak już mówiłem. Clibanarii to łacińska nazwa savaranów.

ocenił(a) serial na 7

No, trzeba było tak od razu. Mi znana była tylko łacińska nazwa.

użytkownik usunięty
doliwaq

Napisałem tak w poście oznaczonym "cztery dni temu".

ocenił(a) serial na 8
Picard

Chciałbym polską husarię tylko nie wiem przeciwko komu. Macie jakieś pomysły?

Sanderus

Mało tu osób :) Ja też nie mam pojęcia, podałem parę propozycji ale chyba były słabe ;p

Sanderus

Przeciwko Słoniom Hannibala.

ocenił(a) serial na 6
Morgan_Mortimer_Graff

...albo np. obcy kontra predator ;) właściwie program jest jakby to ująć fajny, jeżeli ogląda się go jako czysto rozrywkowy temat ale przy głębszym zastanowieniu się jest w nim strasznie dużo nieścisłości, np. w programie IRA VS. Talibowie, Ira wygrało...moim zdaniem to nierealne i na dodatek te bronie specjalne (proca i miotacz)lub podstawowa broń Talibów (AK-74), przecież wiadomo, ze używają wszystkiego co im w łapy wpadnie, hehe, widać, że to amerykański program dla amerykańców :)

alien666

Wiadomo że nie odda to prawdziwych realiów walki, jednak w małych oddziałach żołnierze IRA są lepiej zorganizowani. Te wizualizacje to tylko bajer, wygenerowany na podstawie obliczeń :) W ostatnim odcinku rozśmieszył mnie strasznie sztuczny ogień z miotacza :D Nie mogli tego przyspieszyć? Jakby ten ogień tak leciał jak w tej wizualizacji to talib by uciekł z przywiązanymi nogami i jeszcze by zabił tego z IRy ;p Ale trzeba przyznać, że gdyby wylądowali na betonowym pustkowiu to faktycznie tak by było ;)

ocenił(a) serial na 7
Morgan_Mortimer_Graff

Dobry pomysł

użytkownik usunięty
Morgan_Mortimer_Graff

Słonie już są po polsku:
http://www.axnscifi.pl/videos/deadliest-warrior wygaśnie za parę dni

ocenił(a) serial na 7

Słonie nie są jednak takie mocne, hehe. Można było się spodziewać takiego wyniku.

ocenił(a) serial na 9
Picard

program ma wiele przekłamań i czasem mnie rozczarowuje ale ogólnie super, maori vs shaolin, czy mafia vs yakuza. Tragiczne są Waffen SS vs. Vietcong oraz SWAT vs. GSG. Też myslałem o Husarii ale przeciwko komu? Celtycki berserker a może gwardia szwajcarska?

KidCrack

Berserker nie miał by szans :) Husaria to oczywiście konie, a berserkerzy to przeważnie piechota "nieskoniowana". Prędzej gwardia Szwajcarska, ale mogliby też być muszkieterowie. Jednak myślę że coś w ten deseń ;)

Btw. Już za późno, można tylko czekać na 3 część bo druga jest już w pełni zrealizowana :P

Camehazai

Przyszło mi do głowy, że Husaria mogłaby powalczyć ze średniowiecznym angielskim rycerstwem (ciężka jazda).
Pozatym, jak już się wzięli za jednostki specjalne, to mogli by zrobić odcinek z GROM-em.

Christof20

O tak, właśnie myślałem przeciwko komu można by wrzucić SAS, a zapomniałem o naszym GROM-ie :) Chętnie zobaczyłbym też gangi z USA np. Mara Salvatrucha, Bloodz/Crips tylko nie wiem przeciwko komu, bo między sobą to walczą w normalnych warunkach :P

ocenił(a) serial na 7
Picard

Chciałbym zobaczyć pojedynek janczara z wojownikiem radżpuckim lub z gurkhą. Albo pojedynek polskiego sarmaty(szlachcica) z np. szlachcicem francuskim lub angielskim. Albo pojedynek mongoła z kowbojem.

ocenił(a) serial na 7
doliwaq

Pomyłka - chciałem napisać pojedynek janczara z wojownikiem skihijskim lub z gurkhą.

doliwaq

Ja dałbym wszystko żeby oglądnąć pojedynek brytyjskiego S.A.S. (Special Air Service) i amerykańskiego 75'th Ranger Regiment.

ocenił(a) serial na 7
doliwaq

znów pomyłka, chodziło mi o wojownika sikhijskiego

Picard

GROM vs. SPECNAZ lub NAVY SEALS
HUSARIA vs. SŁONIE HANNIBALA

sorry ale nie mogę się powstrzymac:
POWSTANIEC POLSKI vs. POWSTANIEC FRANCUSKI
uzbrojenie Polskiego - sten i butelka z benzyną
uzbrojenie Francuskiego - biała flaga

krzycho123

Lol rozsmieszyles mnie ta biala falga.

użytkownik usunięty
Picard

Myślę że ze względu na formę programu nie ma w nim miejsca na wiele scenariuszy. Weźmy przywoływaną przez was husarię. Kopia, koncerz, szabla oraz np. czekan czy pistolet zabijały jednym ciosem. Ale husaria przegra, bo broń przeciwnika głębiej przetnie manekin(przykład kopis Aleksandra, który tak niekorzystnie wypadł w porównaniu z mieczem Attli, choć był używany od starożytności po XVw.).

użytkownik usunięty

Słoń Hannibala będzie w trzeciej serii. Na szczęście husarię odtwarza mało ludzi, a jeszcze mniej zgłosiłoby się do programu.

ocenił(a) serial na 7

Będzie trzecia seria? Nie wiedziałem. Mam nadzieję, że będzie mniej propagandowa i pojedynki nie będą od początku ustawione. W każdym razie husaria to nie jedyny rodzaj polskich wojsk, który mógłby wystąpić w programie. Chętnie bym obejrzał pojedynek pancernego, kozaka, hajduka czy z tych późniejszych polskiego legionistę, ułana czy powstańca. Bardzo bym chciał obejrzeć pojedynek polskiego ułana z brytyjskim kawalerzystą. Polski ułan wygrałby bez trudu( chyba że wyniki byłyby znów ustawiane)

użytkownik usunięty
doliwaq

Podczas wojen napoleońskich brytyjska jazda walczyła z naszą i jest z tego dumna do dzisiaj.
A ja bym nie chciał naszych widzieć, jak przegrywają bo za płytko przecięli manekin.

użytkownik usunięty
doliwaq

Armia Czerwona z okresu II wojny... przeciw...?
Tylko ciekawe pomysły

ocenił(a) serial na 7

Gurkhom, armii Chińskiej lub może Brytyjskiej?

użytkownik usunięty
doliwaq

Ci pierwsi byli przedwczoraj,. z drugimi walczyli w Mandżurii a Anglicy pewnie by przegrali ze stenem kontra pepesza...

ocenił(a) serial na 7

Gurkhowie już byli?! Kiedy? Pewnie w jednym z tych nowych odcinków. Przeciw komu walczyli?

użytkownik usunięty
doliwaq

Wygrali z Legią cudzoziemską. Obok masz zawsze podane który odcinek III serii leci aktualnie. Były na http://www.axnscifi.pl/videos/deadliest-warrior. Teraz tylko na "pirackich" stronach.

ocenił(a) serial na 7

Zakładam że oglądasz je na okrągło. Jacy wojownicy już byli?

użytkownik usunięty
doliwaq

Tego nie da się oglądać, o traceniu czasu na ściąganie nie mówiąc. Spis odcinków http://www.filmweb.pl/serial/Wojownicy+wszech+czas%C3%B3w-2009-509673/discussion /Trzecia+seria,1567320

Picard

Falanga Alexandra vs kartagińczycy Hannibala
husaria vs słonie Hanibala (paradoksalnie Polacy mieliby duże szanse, twórcy "zaszokowali by" by widzów zwycięstwem małych kawalerzystów)
kozacy vs czescy husyci
hiszpańscy konkwistatorzy vs indianie spod Little Bighorn

użytkownik usunięty
Picard

Proponuję procarza z Balearów. Na daleki, średni i krótki zasięg używali różnych proc. Do tego falcata jako broń specjalna i mała tarcza jako zbroja. Rzymianie opisują, że pociskami z proc łamali żelazne napierśniki. To właśnie oni byli JEDYNĄ strzelecką formacją Hannibala. W Hiszpanii ich potomkowie nadal strzelają z proc jak tysiące lat temu. Dwóch czy trzech by przyjechało.
Jak by wyglądał pojedynek?
Rycerz czy Gladiator, spowolnieni przez zbroje, padliby z daleka. Łuk Apacza nie wydoliłby zasięgiem. Pers pewnie dałby radę, bo ma rydwan i świetny łuk.
Kogo byście wystawili?

ocenił(a) serial na 7

Może również procarza tyle że z wyspy Rodos? Nie wiem tylko czy znaleźliby się jeszcze tacy co potrafiliby z procy strzelać. Indiańskich procarzy to nie będę nawet proponował, nie dali rady hiszpańskim kirysom.