PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11753}

Wojna domowa

1965 - 1966
7,6 21 tys. ocen
7,6 10 1 21483
7,5 8 krytyków
Wojna domowa
powrót do forum serialu Wojna domowa

Czy ktoś zna , istnieje ten budynek jeszcze?

frytta

Istnieje. Przy ulicy Senatorskiej vis a vis kościoła św. Antoniego. Troszkę inaczej teraz jest otynkowany (a raczej są otynkowane, bo stoi tam kilka identycznych budynków), ale istnieje i ma się nieźle. Przy okazji: dom "grał" w filmie tylko z zewnątrz - wnętrza mieszkań i klatki schodowej, to dekoracje budowane w halach zdjęciowych na Chełmskiej.

ocenił(a) serial na 9
gsm73

Eee, nie chce mi się w to wierzyć. Wnętrza mieszkań przy ulicy Złotej wyglądają bardzo prawdziwie.

ocenił(a) serial na 9
polin44

To się uważnie przyjrzyj.Wnętrza są gigantyczne a wtedy budowano klitki.Nietrudno też dostrzec malowane tło za oknem.Poza tym wózek, oświetlenie,mikrofony jakbyś to zmieścił w małym mieszkanku.I jeszcze jedna uwaga,będąc dzieckiem zazdrościłem bohaterom seriali i filmów ciszy i spokoju.Wyobraź sobie,że kręcą w bloku a tam z dołu:urwa ciszej tam z tym wózkiem!I co?Stop!Kręcą dubel?Jeden, drugi.Taśma filmowa była wtedy bardzo droga i na dodatek limitowana.

Resfilm

Nie jestem pewnien czy masz racje. W odcinku 4, Pawel sledzi Anusie wychodzac z tylu budynku przy Senatorskiej. Nastepnie w scenie lapania deszczu to 'malowane tlo' zgadza sie z rzutem na blok przy Senatorskiej 20 i wysokie bloczydlo przy Bielanskiej 6. Nawet pawilon przy Bielanskiej 1 sie zgadza, ten ktory mija Alina Janowska przy powrocie ze sklepu, w strugach deszczu.

ocenił(a) serial na 9
kuba_barbas

W tym serialu niema postaci Anusi bądź Anny,Anki.Osoba zamieszkująca u Ireny i Henryka Kamińskich nazywa się Anula Góralczyk a aktorka ją grająca Elżbieta Góralczyk.Co do otoczenia,to nie jestem z Warszawy.Nigdy nie byłem na wymienionych przez ciebie ulicach.Bez problemu dało się nagrać ten blok z zewnątrz bez tłumu gapiów jaki widać w tle chociażby Nie lubię poniedziałku.I widać,że ten tłum zachowuje się w sposób nienaturalny,bo trudno jest zamknąć ulicę na kilka godzin i zatrudnić statystów którzy będą się zachowywać zgodnie z wizją reżysera.O!Kręcą film,więc się gapią i to zostaje na nim uwiecznione,pomimo starań operatora.A co do wnętrz obejrzyj film Lepiej późno niż później.Okazały dom pisarki sztuk teatralnych jest na tyle duży,że dałoby się w nim kręcić.A jednak tak nie jest.Wnętrza są dekoracją i niekoniecznie odzwierciedlają wnętrza domu przed którym dzieje się kilka scen.To jest magia filmu.

Resfilm

Ja analizuje koknkretne ujecie, porownujac film, klatka po klatce z Google Streetview. Dodatkowo znam W-we i bylem w tych miejscach i jest calkiem realne ze scena lapania deszczu przez AnuLe i kolezanke zostala nagrana z prawdziwego wnetrza, ktoregos z mieszkan tego wlasnie bloczku, tym bardziej, ze tam akurat wnetrza nie sa wcale wielkie i nic za oknem namalowane nie jest. Trzeba tez wziac pod uwage realia komuny, Bloczek, wktorym mieszka Pawel byl budowany w latach 50tych. Wtedy jeszcze budowano wyzsze sufity, a nie takie klitki jak szafy z konca lat 60 i bloki z 70tych. Nie rozumiem dlaczego odnosisz sie do 'Nie lubie ponidzialku" - to byl film pelnometrazowy o wyzszym budzeci niz serial i krecony inna technika operatorska. Nie sadze, zeby budowano dekoracje wewntrzne do Wojny Domowej.

ocenił(a) serial na 9
kuba_barbas

Bo taniej i bardziej komfortowo jest zbudować dekoracje w hali produkcyjnej.Niż zatrzymywać ruch,biegać po piętrach.Popatrz na "Czterdziestolatka" to też serial i to co jest za oknem.W Polsce wbrew obecnej propagandzie nigdy nie było komunizmu tylko socjalizm.Tak jak nie było kołchozów tylko PGR.To wbrew pozorom bardzo istotna różnica.

Resfilm

Kołchoz to odpowiednik naszych Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych natomiast Sowchoz to odpowiednik naszych PGR-ów.A państwami komunistycznymi nazywa się potocznie te kraje w których rządzą partie o proweniencji komunistycznej tak jak Komunistyczna Patia Kuby na Kubie a dawniej Polska pod rządami PZPR czy w Związek Radziecki pod władzą KPZR .Propaganda nie ma tu nic do rzeczy bo to tylko semantyka.

frytta

to może w takim razie wiesz, jak nazywa się szkoła w której uczy się Paweł??

Zofia_Dyrman

To dawny budynek liceum im. Klementyny Hoffmanowej przy ulicy Emilii Plater 29.