Ostatnio pojawiła się nowa gra na stronie disney'a. Niestety poza USA nikt nie może w nią
zagrać...
W czasie gry pojawiły się kody. Po ich rozszyfrowaniu można powiedzieć.... WOW!
Oto one:
wkHuh duh vla klqwv l zloo jlyh brx
There are six hints i will give you
(Oto 6 wskazówek, które ci podam)
1. wkhuh lv d vhfuhw vrfLhwb lq judylwb idoov
There is a secret society in gravity falls
(W Gravity Falls znajduje się tajna organizacja)
2. wkh kdqgbpdq nqrzV pruh wkdq brx wklqn
The handyman knows more than you think
(Złota rączka wie więcej niż ci się wydaje)
3. jlghrq kdv Ehhq vhdufklqj iru vrphwklqj
Gideon has been searching for something
(Gideon czegoś szuka)
4. zkdw jrhv xs lv vxuh wr frph grzq
What goes up is sure to come down
(Co leci w górę, na pewno spadnie)
5. glsshu lv sodblqj zlwk iluh
Dipper is playing with fire
(Dipper gra/bawi się/ używa ognia) (trudno przetłumaczyć)
6. l zloo eh uhwxuqlqj wr judylwb idoOV
I will be returning to gravity falls
(Powrócę do Gravity Falls)
plvfklhi lv pb Plggoh qdph. exw qrw pb iluvw
- Mischief is my Middle name. but not my first
(Miscief to moje drugie imię, ale nie moje pierwsze)
l grq’w jlyh xs dqvzhuv hdvB
- I don’t give up answers easy
(Nie daję łatwych odpowiedzi)
l nQrz wklqjv. Idvflqdwlqj wklqjv
- I kNow things. Fascinating things
(Wiem różne rzeczy, fascynujące rzeczy)
brxu uhdolwb lv d jdph wr ph.dqg l olnh jDphv
- Your reality is a game to me and I like games
(Twoja rzeczywistość jest grą, a aj lubię gry)
l ehw brx’uh zrqghulqj zkr l dP.
- I bet you’re wondering who I am.
(Pewnie zastanawiasz się kim jestem)
Po ich przeczytaniu byłem zszokowany. Ta kreskówka jest genialna, nigdy w życiu nie
widziałem takiej fabuły i sekretów w serialu animowanym.
A więc co można wywnioskować?
- W Gravity Falls jest tajna organizacja. W serialu jest dużo nawiązań do Illuminatów, możliwe,
że ta organizacja to właśnie Illuminaci, ewentualnie jakaś parodia.
- Ten KTOŚ powróci do miasteczka.
- Soos! Ty coś wiesz!
- Z tym spadaniem i lataniem w górę, to sam nie wiem, może coś z nazwą miasteczka?
Poza tym to z ogniem nie mam pojęcia.
Co o tym sądzicie? Wszystkie te znaki i podejrzenia fanów mogą rzeczywiście być nie tylko
dodatkami do podkreślenia klimatu, tylko logiczną fabułą!
WOW. Co do nr.5 to wydaje mi się że chodzi o te że dipper igra z ogniem. Aha a tym Soosem jestem zaszokowany.;D
Ale wsumie przypomina mi się co Soos powiedział w 1 odc. ,,Moja wiedza do jednocześnie dar i przekleństwo'' ;P
wymyslilem jedna teorie co do Soosa, ale sam w nia nie wierze, ale jak o tym mysle to sie staje coraz bardziej sensowna, ale i tak w to nie wierze, a wiec chodzi o to ze: Soos wie o tajemnicach Stana, bo "Złota rączka wie więcej niż ci się wydaje", ale na ogół jest... kompletnie nierozgarnięty, wiecie o co chodzi. i tak myslalem: jest taki glupi, a tajemnice Stana nic mu nie uswiadamiaja? ale moze da sie to jakos pokryc: i tu w akcje wchodzi moja Głupia Teoria! jesli on od urodzenia nie byl czlowiekiem? tylko potem jakies czary mary go w czlowieka zamienily? ogolna glupota, sposob mowienia, tluszcz i zeby: a jak on byl kiedys... chomikiem?
wiem, wiem, glupie, sam w to nie wierze, ale jak na razie to dla mnie jedyne wyjasnienie dla jego ogolnej glupoty i wiedzy o tajemnicach Stana
Jest teoria gdzie Soos jest synem Stana albo kogokolwiek z rodziny dippera i mabel choćby dlatego,że jako jedna z głównych postaci nie ma podanego nazwiska,to dośc ,ze tak powiem nachalna teoria ,ale po dłuższym zastanowieniu ma to nawet sens. Gdyż to by wyjaśniło dlaczego Soos wie/odkrywa różne dziwne rzeczy jak pokój z woskowymi figurami czy tajemniczy pokój z dywanem z carpe diem bo wychował sie w mistycznej chacie,albo ma to w genach ,ze przyciąga go do dziwactw jakby nie było pracuje/jest w tym mieście od 12 roku zycia. Ponad to spotkałam juz kilak razy tę kwestie w jego wypowiedziach albowiem "Chciałby usłyszeć,ze Stan kocha go jak syna" ,a w ostatnim odcinku pierwszego sezonu poznajemy tylko jego matkę. Jest jeszcze kilka innych przykładów zamieszczam link do video:
http://www.youtube.com/watch?v=bRi7PYgJfkM
www.youtube.com/watch?v=bRi7PYgJfkM
Dowiedziałem się jeszcze, że w tych kodach jest po jednej wielkiej literze.
I po połączeniu daje: MY NAME IS BILL
Czyli znamy jego imię :P
Możliwe.
Alex Hirsch napisał także komentarz o tej piramidzie z okiem: "Wy nawet jeszcze nie wiecie jak on ma na imię", możliwe, że to chodzi o Billa i jego znakiem jest to oko opatrzności.
Dobra, jeszcze jedno odkrycie ;D
W odcinku 8, Quentin Tremblay daje Dipperowi -12 dolarowy banknot. Jest na nim ten sam znak piramidy jak na końcu intra. Banknot po angielsku to BILL :P
I jeszcze w 4 odcinku pod koniec odcinka, gdy Gideon maluje figurki Dippera, Mabel i Stana, z boku można zobaczyć słoik z tym samym znakiem i napisem "BILL JAR" ;P
To kolejny dowód na to ze ten serial jest genialny.A co do tej postaci z intra to przyjrzałem się jej jeszcze raz przy zatrzymaniu przypomina troche ,,Blondyna'' z 9 odc a poze robi jak wielka stopa(Którą udawał w jednym odc ...SOS). Więc to albo BILLY albo ten podróznik w czasie.
Co do tego to nad Soosem się też zastanawiałem, ale potem znalazłem informację, że ta poza jest identyczna jak z pewnego filmiku, w którym "znaleziono" wielką stopę jak przechodziła. Co do tego, to akurat uważam, że to chyba nie jest coś związanego z fabułą, tylko taki dodatek, albo żart od strony twórców. Chociaż kto wie ;D
tak, to ma sens. podróżnik w czasie może wiedziec fascynujace rzeczy, i nie wiemy jak ma na imie, chociaz teraz to juz wiemy. ale o co mu moglo chodzic z "Co leci w górę, na pewno spadnie"...
rozumiem: On to "bill", czyli banknot i powróci do Gravity Falls, a na -12$ banknocie był prezydent głupek, czyli on powróci.
Ten serial coraz bardziej mnie szokuje. Mam nadzieję, że nie zawiodę się na przyszłych odcinkach.
Ogólnie lepiej, żeby wszystkie zauważone tajemnice pisać tutaj, więc niech nie będzie to już temat tylko o tych kodach.
A więc, coś co zauważyłem, po obejrzeniu najnowszego odcinka, nie był jeszcze emitowany w Polsce (w USA również bo to było z VOD tydzień przed premierą) A więc SPOILER!!!
<SPOILER>
Jeśli zauważyliście, na końcu intra jest żółta plansza z piramidą a dookoła niej są różne znaki np. drzewko, gwiazda, serce itp.
Do każdego można dopisać postać, czyli drzewko do Dippera, Gwiazda do Gideona, serce do Robbiego. Jednak jeden znak przez większość czasu trudno było dopasować do jakiejkolwiek osoby, chociaż stawiano głównie na Stana - chodzi o okulary.
A więc, w odcinku 16 pt. "Carpet Diem" zostaje odnaleziony tajemniczy pokój za regałem (nie jest to ten widoczny pod koniec 1 odcinka za automatem). gdy wchodzą do niego wszyscy zaczynają go oglądać. Mimo, że Stan potwierdził, że przedtem nigdy go nie widział, nie wyglądał na zbyt zdziwionego. I jako pierwszą rzecz jaką zrobił po wejściu było... zabranie tych okularów (takich samych jak na tej planszy) ze stolika i schowanie ich i nic nie było o tym skomentowane. Później było widać, że przez chwile jak siedzi na fotelu, ogląda z uwagą te okulary.
Dodatkowo w odcinku 9 jak Dipper i Mabel przenoszą się w czasie trafiają do najprawdopodobniej przeszłości, gdzie The Mystery Shack nie funkcjonuje (zwykły dom, bez znaków) i wychodzi z nich na sekundkę człowiek wyglądający bardzo podobnie jak Stan tylko młodszy i który nosi te same okulary.
No tak, ale w sumie po co Stan miałby te okulary zmieniać w ciągu swojego życia, nie wyglądały na jakieś zepsute, ani nic. Więc ja uważam, że mogły one należeć do jego brata lub ojca. Stan musiał mieć brata, ponieważ jest wujkiem ojca Dippera i Mabel, a ponieważ oni noszą te same nazwisko co Stan, ich dziadek też, więc jest on bratem Stana. Więc tym mężczyzną w przeszłości mógł być jego brat. Tylko dlaczego Stan ukrył ten pokój? Nie wiem, może zdarzyło się coś przykrego w jego przeszłości i chciał to wymazać ze wspomnień, bo ten pokój za bardzo mu przypominał brata?
Możliwe, że to z bratem tylko przesadzam i to chodzi tylko o Stana, że to on tam był i to jego okulary. Niemniej... to z okularami jest dosyć tajemnicze i interesujące. Miejmy nadzieję, że w przyszłych odcinkach dowiemy się nieco o jego przeszłości.:)
<KONIEC SPOILERU>
Cóż o tym bracie to ja mam teorje że to może był ten Billy tak myśle chociasz kto wie, a stymi okularami muszę się zastanowić i zobaczyć ten odc.
O, ciekawe nie pomyślałem o tym, że Bill mółgby nim być :P
Oczywiście, jeśli brat Stana jest rzeczywiście postacią w serialu. Chociaż możliwe, że mogłoby tak być. Alex Hirsch mówił, że postacie są na podstawie siebie i swojej rodziny.
Dipper to on, Mabel to jego siostra Ariel, a Stan to jego dziadek Stan :P
No właśnie, coś w tym jest, bo skoro Stan jest na podstawie jego dziadka, to czemu zrobił z niego prawujka ?
Jeszcze kilka odcinków i powinno wszystko albo prawie wszystko być jasne. Apropo Stanka to jeszcze zanim podałeś informacje że Bill napisał księge myslałem że to właśnie Stan ją napisał.
Nie powiedziałem, że Bill ją napisał.
Według mnie ten Bill, czyli Pyramid Man był tym, przed którym autor dziennika schował go.
Według tych kodów u góry można wywnioskować, że jest on antagonistą.
I jeszcze jedno :P
Według niektórych informacji, nie wiem czy prawdziwych, ostatni odcinek 1 sezonu ma być zakończony cliffhangerem, czyli nagłym zawieszeniem akcji do następngo sezonu, więc coś się wydarzy :P
Hym myśle że jeśli to prawda to wyjdzie to serialowi na lepsze. A tak do emitowania odc niewież może kiedy wyemitują 17 odc w USA i 10 odc w PL .
A tak przy okazji, pytanie nie związane z pytaniem, oglądasz odcinki polskie czy angielskie? :P
To znaczy ogl angielskie bo wcześniej dają ale jak puszczają na Disney XD czy Chanel to też z przyjemnością oglądne. Obecnie jestem przy 14 odc.
Aha, rozumiem. To obejrzyj jak najszybciej 15 i 16 według mnie są najśmieszniejsze jak na razie ;D
Spk oglądnę jak najszybciej. A wracając do mojego poprzedniego pytania wiesz może kiedy będą.
10 odcinek będzie bodajże w kwietniu na DXD
17 odcinek będzie miał premierę w TV w USA 19 kwietnia. Jednakże na pewnej stronie można wykupić na VOD te odcinki z tygodniowym wyprzedzeniem i potem zawsze ktoś je wsadza do internetu do obejrzenia, więc odcinek 17 będzie 12 kwietnia.
Oglądnołem 16 odc,przypatrzyłem się trochę i okularom i zachowaniu stanka oraz jeszcze raz ogldądnołem 9 odc i myśle że to może być tak:
MOZLIWE SPOJLERY
Stanek miał brata który dawno temu przybył do Gravity Falls. Zaczoł spisywać wszystkie dziwactwa w dziennikach,i po czasie odkrył coś co sprawiło że wyżej wspomniany BILL chciał zdobyć księgę.(Może jakaś jego tajemnica albo coś co chciał zdobyć).Po czym zaginoł (Może porwał go Bill może go zabił ale raczej to pierwsze) i już nie wrócił ale przed tym zdąrzył ukryć księgi . Chate po nim odziedziczył Stanek,z czasem i on zaczoł dostrzegać stwory i moce w Wodogrzmotach i założył Myster Shack.(Zastanawiam się tylkoczy niebył w tym ukryty inny cel niż tylko zbijanie kasy).Po pewnym czasie odkrył pokój z 16 odc i postanowił go zamknąć(pewnie dlatego jak opisałeś powyżej).Później odkrył kolejny pokój tym razem za automatem i znalazł tam pierwszą księgę(dowiedział się z niej o Billym i zagrożeniu więc postanowił ją chronić. Wkońcu pewnego lata przyjechali do niego nasi bohaterowie,a on żeby ich nie narażać twierdzi że to tylko bajki i miejscowe legendy.
Moja teoria ma trochę luk więc będę nad nią w najbliższym czasie pracował.
Dobra teoria, dość podobna do mojej, z tym, że u ciebie brat mieszkał przed Stanem zamiast z nim. Ale myślę, że ogólnie że teoria o bracie Stana jest bardzo prawdopodobna.
Poza tym, jak Stan przyszedł pod koniec odcinka do Dippera to mimo, zachowywał się dość normalnie, to czuć było że jest coś nie tak, po tym jak pytał go co zamierza zrobić z tym dywanem. Dipper chciał go wyrzucić i on się zgodził, ale jestem pewny że tego nie zrobił :P
Trzeba czekać do końca sezonu, bo jak sam Hirsch gdzieś chyba mówił: będzie "mind blow" xD Chociaż podejrzewam, że może to będzie na razie związane z zemstą Gideona niż z Billem i resztą tajemnic.
Też tak myślę że pierwszy sezon ma być takim wstępem do głównego wątku który w sezonie 1 nie jest nawet wspomniany. Więc myśle tak jak ty że ten ,,mind blow'' związany z zemstą Gideona i jego już w 2 sezonie go nie zobaczymy.
WĄTKI pierwszego sezonu:Zemsta Gideona i poszukiwanie drugiego kamienia,poznawanie dziwactw Gravity Falls,(możliwy wątek na zakończenie ,,Tajemnicza wiedza SOSA'')
Wątki sezonu 2 (możliwe że takie będą): Poznanie przeszłości wujka Stanka,powrót Billego,tajna organizacja się ujawni,zemsty starych znajomych( powrót gnomów i Brendina)
O tak! Gnomy! Niech wracają xD
Według mnie Gideon nie zniknie po 1 sezonie, nadal będzie starał się im przeszkodzić, albo może po ujawnieniu Billa dołączy do niego?
I jeszcze wątki 3 sezonu zostały do obmyślenia :P
Szkoda, że tylko 3 sezony mają być...
W jednej chwili usłyszałem dobrą i złą wiadomość DOBRA: Będą trzeci sezony ZłA: tylko trzy
Niemogę się już doczekać finału 1 sezonu.
Miałem trochę czasu od dodania tego postu z moją teorią i chce do niej dodać co myśle o Sosie:
Oto tak Bill miał dużo młodszego brata ewentualnie syna którym jest Sos. Wiedział o planach albo przynajmniej części planów Billego. Postanowił że odzyska 1 księge ukrytą przez Stanka i zatrudnił się u niego.
Oparłem się na tym w tej teori że to Sos zawsze znajduje tajemniczy pokój (odc 3, odc 16) oraz wie dużo żeczy zanim się one wydarzą (odc 1,odc 9)
Może się mylę ale wydaje mi się to prawdopodobne.
Coś mi się przypomniało... W jednym wywiadzie była mowa, że Soos pracuje o Stana odkąd skończył 12 lat, może masz rację, że zatrudnił się z powodu odzyskania np. 1 księgi?
W sumie większość do dość często widoczne znaki.
"?" - Soos
Lód - no właśnie, nie wiem czy do postaci się da przypisać, bo owszem worek z lodem się pojawiał, ale nie pasuje do konkretnej osoby :P
Ten znak na fezie - znak na fezie Stana do odcinka 14 (przy okazji to jest nawiązanie do prawdziwego znaku masońskiego, pewnie dlatego musieli zmienić go potem, bo może Disney się skarżył :P)
Drzewko - Dipper (znów przy okazji, najprawdopodobniej to jest sosna na czapce dippera, bo sosna po angielsku to Pine :P)
Gwiazda - Gideon
Dłoń z 6 palcami - autor dziennika
Lama - Mabel miała ten znak na jednym ze swetrów.
Spadająca Gwiazda - też Mabel
Serce - Robbie
Okulary - brat, Stan czy ktokolwiek :P
Mała nowość albo tylko domysły nie wiem która z tych rzeczy:
Na jednym z amerykańskich portali o Gravity Falls przeczytałem że postać którą widzimy w 9 odc to młody Stanek ,więc chyba moja teoria poszła w łeb.
Na jakim portalu? Masz na myśli jakaś potwierdzona informacja czy tylko czyjeś teorie?
Ja gdzieś słyszałem, że Hirsch wyjawił Ritterowi (głos Dippera) niedawno informację na temat tej sceny z 9 odcinka. Brzmi jak słaba plotka, ale może :P
To znaczy nie wiem czy potwierdzona link już podaje
http://gravityfalls.wikia.com/wiki/Gravity_Falls_Wiki
Sory tu masz dokładniejszy link
http://gravityfalls.wikia.com/wiki/Carpet_Diem
A to, te wiki już oglądałem.
Co do tej informacji to nic pewnego, ponieważ każdy może edytować te strony.
Nic jeszcze nie wiadomo :P
Widziałem w internecie prawdopodobnie autentyczną scenę z końca 1 sezonu lub początku 2... I była tam pokazana osoba która pisze ten dziennik. Nawet mimo, że widziałem napis "spoiler" to z jakiegoś powodu na to spojrzałem...