PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98877}

Wirtualna Lain

Serial Experiments Lain
1998
8,0 5,4 tys. ocen
8,0 10 1 5387
9,0 2 krytyków
Wirtualna Lain
powrót do forum serialu Wirtualna Lain

Wybitne anime

użytkownik usunięty

Bez watpliwosci jedno z najlepszych anime typu hard SF. Doskonale.

ocenił(a) serial na 7

Hard SF, troszkę się uśmiałem. Lain to raczej twór eksperymentalny którego bym w ogóle nie szufladkował. Na pewno nie ma nic wspólnego z hard SF. Przykłady takich to gra Policenauts czy książka 2312 Stanleya Robinsona, wybacz mi również że nie wypisuje długich list, bo moje zainteresowanie SF jest nikłe i zwykle krąży wokół martwego gatunku cyberpunk, do którego w opinii publicznej Lain również się zalicza.

ocenił(a) serial na 7
Bijomaru

W życiu bym Lain do cyberpunku nie zaliczył. Swoją drogą to jest chyba jedyny gatunek Sci-Fi, za którym lekko mówiąc nie przepadam.

ocenił(a) serial na 7
rascal0pl

Ja osobiście również nie zaliczam Lain do cyberpunka, choć wiele z jego aspektów da się w niej zauważyć. Agenci z megakorporacji, prochy, zanikanie granicy pomiędzy człowiekiem a maszyną, wirtualna rzeczywistość. Zresztą jeszcze nie widziałem solidnego opisu cyberpunka, mówi się że ma być dystopia, megakorporacje, cyborgizacja ale przecież to wszystko z powodzeniem może być użyte w gatunku military Sci Fi.
Co do gustu, ja cp bardzo lubię bo i Blade Runner jest filmem genialnym, to seria Deus Ex bardzo mi odpowiada. Poznałem również poprzez ogólnopolską stronę cyberpunk.org.pl. która już nie istnieje, paru na prawdę fajnych ludzi.

ocenił(a) serial na 10
Bijomaru

W ogóle klasyfikacja tego jako jakiekolwiek SF jest nie na miejscu - wszystko co tam pokazali już od dawna istnieje, akcja toczy się na Ziemii, brak jakichkolwiek elementów S/f. Dlatego Lain to dla mnie raczej rozbudowany thriller psychologiczny i dzieło bardzo podobne do Paranoia Agent, z tym że zamiast wątku "masowej wyobraźni" mamy tu zmieszaną problematykę Internetu, noosfery i teorii Gai.

Ale ogólnie dał bym 11/10 choćby za te sceny z buczącymi przewodami. Dzieło sztuki.

ocenił(a) serial na 10

..od tego aby sklasyfikować to anime jest jego autor , a nie wy. On już to zrobił i jest to cyberpunk. Wymknął znacznie w przyszłość z lat 90tych dodając mnóstwo fikcyjnej techniki.