PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178931
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wyprawa na zachód

ocenił(a) serial na 4

Ja się tylko boję, żeby Viking Ragnar nie odkrył przypadkiem Ameryki (skoro już i tak jest wiele krytyki względem realizmu przedstawienia epoki...).

creep_

Ale wikingowie jako pierwsi dopłynęli do Ameryki zatem w tej kwestii nie byłoby to aż tak oderwane od realizmu;d

ocenił(a) serial na 10
Siepacz

Dokładnie i to sporo czasu przed Kolumbem ;-)

ocenił(a) serial na 4
Siepacz

Byłeś-widziałeś?

creep_

A Ty?

ocenił(a) serial na 9
Luqart

ja bylem......to prawda

creep_

Pierwszy z Europy do Ameryki dotarł Leif Eriksson (na początku XI w.) - tak się powszechnie uznaje.

"W rzeczywistości ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli Mongoloidzi (tj. ludność rasy żółtej) przybyli z Azji."
"Najstarsze odkryte szczątki ludzkie – jak czaszka kalifornijska z Calaveras, czaszka z Punin w Ekwadorze, czaszki brazylijskie z Lagoa-Santa znalezione przez Duńczyka Lunda w latach 1835–1844 oraz szkielet dziewczyny wykopany w 1931 r. w stanie Minnesota – choć wykazują pewne różnice w typie – nie reprezentują jednak w żadnym razie praformy człowieka amerykańskiego. Odpowiadają one typowi dziś jeszcze żyjących tubylców. Tak więc w Ameryce zjawił się z antropologicznego punktu widzenia już gotowy człowiek; nie tam więc nastąpił proces jego „uczłowieczenia” http://wieszwal.republika.pl/pliki/pierwsi.htm

ocenił(a) serial na 8
pixi222

Hymn może i Mongoloidzi, ale ten temat ma wiele sporów, bo np. na Grenlandii też żyją Eskimosi i są genetycznie podobni do ludności rasy żółtej jak to napisałeś /aś
Wracając do tematu, czyli kto pierwszy z EUROPY odkrył Amerykę ty byli wikingowie

Dr Carles Lalueza-Fox, z Pompeu Fabra University w Hiszpanii, prowadząc badania genetyczne
mieszkańców Islandii natrafiła na zaskakujące ślady.
Analiza porównawcza DNA wykazała, że w żyłach współczesnych mieszkańców Islandii
płynie północno-amerykańska krew i to od bardzo dawna.

Początkiem rodowej linii 80 islandzko-indiańskich potomków była najprawdopodobniej kobieta
przewieziona na Islandię przez Wikingów około 1000 lat temu.
Wszystko wskazuje więc na to, że Wikingowie aż pięć wieków przed Kolumbem odkryli Amerykę.
Odbywali tam regularne wypady rabunkowe, a na odizolowaną od reszty Europy wyspę sprowadzali
stamtąd kobiety i niewolników.
Budowali tam również swoje obozowiska.

Potwierdzają to dowody archeologiczne, w postaci pozostałości po osadach wikingów
zlokalizowanych w północnej Kanadzie, m.in. L'Anse aux Meadows, czyli „Zatoka Meduz”.
Fragmenty budynków mieszkalnych, narzędzia, przedmioty codziennego użytku pochodzące z tego wykopaliska
datowane są na około 1000 r., czyli 500 lat przed podróżą Kolumba (1492r.).

ocenił(a) serial na 10
creep_

z Wikipedii, czyli nawet nie trzeba długo szukać, żeby dowiedzieć się, że wikingowie tam byli ;-)

Wikingowie – skandynawscy wojownicy­­­­­, którzy od VIII wieku podejmowali dalekie wyprawy o charakterze kupieckim, rabunkowym lub osadniczym.

W przypadku wypraw łupieżczo-handlowych mówi się o wikindze zachodniej i wikindze wschodniej. Organizatorami wypraw do krajów Europy Zachodniej byli Normanowie duńscy i norwescy (czyli właśnie wikingowie), a także mieszkańcy dzisiejszej południowej Szwecji (prowincje Bohuslän, Halland, Uppland, Skania i Blekinge). Normanowie szwedzcy, głównie Swionowie i Goci, organizowali wyprawy do krajów położonych na wschód i południe od ich ojczyzny, docierając do Bułgarii Kamskiej, Rusi Kijowskiej, Bizancjum, a nawet Kalifatu Bagdadzkiego. WIKINGOWIE DOTARLI TEŻ DO AMERYKI PÓŁNOCNEJ NA DŁUGO PRZED KOLUMBEM . Dopłynęli do półwyspu Labrador (wschodnie wybrzeże Kanady).

CoNe1988

Wikipedia to żadne źródło. Nie twierdze ze tak nie było, ale powoływanie się na to ze ktoś tak sobie wpisał w wikipedii mija się z celem. O ile się nie mylę to jest teoria naukowa, na która nie ma fizycznych dowodów. Nie znaleziono śladów osadnictwa itp, itd.

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

hymm nie zgodze sie aby umiescic coś w wikipedi musisz podać śródła swoich informacji po drugie ślady osadnictwa zostały odkryte poczytaj więcej ksiazek

Baal

Przecieniasz wikipedie. W cytowanym fragmencie nie ma zadnego odniesienia do danych zrodlowych mowiacych o tym ze to wikingowie dotarli do Ameryki pierwsi. To jest suche zdanie, bez odnosnika. Ale skoro jestes taki pewien swego to poprosze te tytuly ksiazek o ktorych piszesz, chetnie dowiem sie czegos nowego.
Pozdrawiam

kalafiorek_zielony

Na początek polecam podstawowy podręcznik do historii średniowiecznej: "Historia powszechna średniowiecza" Benedykta Zientary, Profesor nie żyje już od 30 lat, ale ostatnie wydanie jest z 2008. Wspomina tam o Eryku Rudym, który odkrył Grenlandię i jego synu Leifie, który dopłynął do Ameryki... Jak widać to już dość stara sprawa i żaden historyk nie poddaje jej w wątpliwość. Kolumba uznajemy za odkrywcę Ameryki, ale tylko symbolicznie, nie był pierwszym Europejczykiem w Nowym Świecie, właściwie to biedaczysko nie wiedział nawet dokąd dopłynął :)

ocenił(a) serial na 8
guytzoo

dokładnie K.K jak nazwałes go biedaczyskiem odkrył ameryke tylko przypadkiem i jak by nie było od tamtej pory ludzie mylnie mówia na rdzennych amerykaninów indianie (mieszkańcami indii sa indianie obecnie zwanymi hindusami)

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

No i kolega odpowiedział ci za mnie

Baal

Pytalem o ksiazke z danymi gdzie beda podane namacalne slady bytnosci Wikingow w Ameryce,w ksiazkach o hisotrii nie pisano nic o Katyniu, kiedy ja uczeszczalem do szkoly, zreszta nie sa one zrodlem naukowym. Na Grenladii znaleziono osadnictwa, zreszta historia osadnictwa jest dosc znana. Natomiast wnioskowanie o dobiciu do samego brzegu Ameryki przez Wikingow z tego co mi wiadomo opiera sie na podaniach przekazywanych przez Wikingow, czy tez dokumentach przez nich spisanych. Ale nie czytalem ksiazki w ktorej ta teoria byla by potwierdzone przez "namacalne pozostalosci osadnictwa". A skoro kolega napisal zebym sobie ksiazki poczetal to zapewne wie ktore, no chyba ze to stwierdzenie opieralo sie o przeczytanie fragmentu ksiazki od historii na lekcji tego przedmiotu.

kalafiorek_zielony

http://www.swulinski.com/podroze/LAnseAuxMeadows.html
"Na północnym krańcu wyspy Nowa Fundlandia znajdują się pozostałości zabudowań z przed tysiąca lat. L'Anse aux Meadows to oficjalnie uznana przez archeologów osada Wikingów pochodząca z około roku 1000. http://whc.unesco.org/en/list/4 Nawet UNESCO nie kwestionuje tej WIKIŃSKIEJ osady w Kanadzie :P

http://www.wprost.pl/ar/168165/Ameryka-wikingow/
"Leif Szczęśliwy i jego kompani nie byli jedynymi wikingami, którzy ruszyli na podbój Nowego Świata. Świadczy o tym zrobiony przez Skandynawów w XIII w. kawałek sznurka odkopany na kanadyjskiej Arktyce."

http://archaeology.about.com/cs/explorers/a/anseauxmeadows.htm
http://archeowiesci.pl/2012/10/23/byli-tam-przed-kolumbem-nowe-dowody-skandynaws kich-wizyt-w-ameryce-subskrypcja/
"Badania mikroskopijne kamiennych osełek dostarczyły najmocniejszego jak dotąd dowodu skandynawskiej bytności na Ziemi Baffina w północnej Kanadzie."

kalafiorek_zielony

Benedykt Zientara nie napisal jakiejs "ksiazki do historii", z ktorej sie korzysta na lekcji tego przedmiotu, tylko jedna z najwazniejszych polskich (obok Tadeusza Manteuffela) syntez historii powszechnej sredniowiecza, ktora jest podstawowym podrecznikiem akademickim... i oczywiste jest, ze historycy opieraja sie na zrodlach spisanych przez Wikingow, ówczesni Indianie nie pozostawili zadnych. Skoro w historii Polski średniowiecznej opieramy sie glownie na kronikach (Gall Anonim, Thietmar, Kosmas, Latopis ruski i in.) i rocznikach (kwedlinburski, kapituły krakowskiej) to taką samą metodę musimy zastosować do źródeł stworzonych przez Wikingów.
Ale skoro nie wystarcza Zientara:
N. Vinding, "The Viking discovery of America, 985 to 1008: the Greenland Norse and their voyages to Newfoundland", 2005
E. Wahlgren, "Vikings and America", 2000
G. Barnes, "Viking America: The First Millennium", 2001
i wiele innych...
"Namacalnymi pozostalosciami osadnictwa" zajmuje sie archeologia, czego przyklady podala pixi222 post wyzej

guytzoo

Dzieki

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

Ale przyznaj ze troszke zatkalo :)

BigRo

W sumie nie bardzo. Swiat mi sie nie zawalil :D Wystarczylo spojrzec na angielska wersje wikipedii zeby dostac duzo wiecej informacji i duzo dokladniejszych ze zrodlami. Ale po tym jak Baal napisal "poczytaj więcej ksiazek" chcialem sie dowiedziec od niego jakie to ksiazki przeczytal, poniewaz podejrzewalem (w sumie nadal podejrzewam ze skonczylo sie na wiki). No ale sie nie dowiedzialem. Za to dostalem wykaz niezlych pozycji do ktorych mam latwiejszy dostep niz do ksiazek polskich autorow. Za co jeszcze raz dziekuje. A ze okazalo sie ze daleko nie mam to w wolnej chwili pojade sobie obejrzec pozostalosci Wikingow.

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

A gdzie te pozostalosci, w Polsce mamy jakis skansen czy cos rzeczywistego w Skandynawii ??

BigRo

Ja wybiore sie do L'Anse aux Meadows (mam blisko niestety), ale w Polsce jesli Cie to interesuje i masz czas to w wakacje mozesz sie udac na Festiwal Słowian i Wikingów na wyspie Wolin.

http://www.jomsborg-vineta.com/kalendarium-2012.html

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

Troche daleko jak dla mnie na obecna chwile :) Az tak mnie to nie interesuje ale bedac gdzies w poblizu dobrze jest wiedziec co mozna obejrzec po za tysiacem kosciolow (odnosnie wycieczek po Polsce:) )

ocenił(a) serial na 8
BigRo

W Pl jest wiele ciekawych miejsc nie związanym z religią np. Na mazurach bunkry po niemieckie nie tylko wilczy szaniec, w Górach sowich też jest wiele do zobaczenia, nad mozem opuszczone rosyjskie miasteczko (nazwy nie pamiętam) każdy w Pl znajdzie coś dla siebie tylko że jak zawsze mówię Polska jest wspaniałym krajem tylko na wycieczki :P

ocenił(a) serial na 8
Baal

Ja nie mowie ze nie ma w Polsce co ogladac, wrecz przeciwnie ... tyle ze jak sie wybierzesz na jakas wycieczke z organizowana to bedzie tak: " Tutaj mamy kosciol drewniany a tutaj murowany ... ten kosciol przywiezlismy a ten jest zbudowany bez gwozdzi ... tamten jest replika tego i owego a w tym jest to i to ..." Czy zwiedzasz Poznan czy Jawor to zawsze na pierszym planie masz koscioly i katedry ... a wiem co mowie bo akurat studiowalem TiR ... Niespotkalem sie z czyms takim po za granicami kraju. Oczywiscie nie mowie ze tam sie nie zwiedza katedr, bo zwiedza sie takze ... ale jadac do Barcelony czy do Paryza nie odwiedza sie w tych miastach 20 kosciolow/katedr. W kazdym miesce sa tez inne interesujace zabytki czy tez budowle wspolczesne godne uwagi :)

BigRo

Dlatego jezdzi sie samemu, a zoorganizowane wycieczki nalezy pozostawic ludziom ktorym to wystarczy. Znam takich ktorzy potrafia przez dwa tygodnie nie wyjsc z baru przy hotelu, wiec pewnie sa tacy ktorzy lubia wycieczki z przewodnikiem po kosciolach. Warto zwiedzac samemu, poniewaz jest to tansze i mozna zobaczyc miejsca do ktorych przewodnik nigdy Cie nie zabierze.

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

I tu sie z Toba zgadzam ... czy to wycieczki czy wakacje, zawsze lepiej wypadaja kiedy zrobi sie je samemu ... Czlowiek organizujac to wszystko jeszcze bardziej sie nakreca ... nie wspominajac o kosztach.

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

nie nie skończyłem na wiki tylko po co miałem odpisywać jak juz ktos podał si dowody
po drugie nigdy nie pamietam autorów bo oni sa mało ważni dlamnie liczy sie treśc książki , dokumętu a nie jego autor

Baal

No niestety przy podawaniu zrodle liczy sie glownie autor a nie tresc. No ale rozumiem ze mozna czytac duzo na jakis temat i autorow nie pamietac, bo w sumie po co.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

przykro mi Gal Anonim nie podawał z kad czerpał informacje do swojej kroniki chodzi mi od kogo ma info na dany temat

Wazniejsze są informacje a nie autor np. w Histori Rosji znajdziesz wielu Autorów a z ich punktu widzenia druga wojna światowa wygladała inaczej niz w z punktu widzenia Polaka czy Niemca

Baal

No niby tak ale Gal jest slabym zrodlem.

Jakby Ci to wytlumaczyc. Jak nie podasz autora to skad mam wiedziec ze nie opierasz sie na informacjach od tych, ktorzy (wezmy twoj przyklad) widza II Wojne Swiatowa inaczej niz Polacy (w tym przykladzie rosyjskich)? Zreszta Niemcy widza ja tez inaczej niz my. I nie mowimy tu o jakims falszowaniu informacji tylko o roznej ich interpretacji i roznej wagi przypisanej poszczegolnym wydarzeniom. Dlatego podawanie autora jest takie wazne i dopóki nie bedzie autorytetem w jakies dziedzinie powinienes podac zrodlo skad czerpales dane informacje

kalafiorek_zielony

Nie wiem czemu ale edycja nie dziala... a wiec:

Kroniki Gala Anonima sa utworem literacko-historycznym, w ktorym znajduje sie wiele przeklaman (wg wspolczesnych polskich historykow). Jest to dzielo ciekawe poniewaz jest jednym z nielicznych tak starych. Ale nalezy do informacji w nim zawartych podchodzic bardzo sceptycznie. To jest historia spisana na zlecenie. Czyli mniej wiecej to samo co zarzucasz tym autorom spisujacym historie II WS w Rosji.

Gal nie tworzyl w czasach kiedy w internecie pisac mogl kazdy i to zazwyczaj odrzeczy. Podawanie zrodel w tamtych czasach nie bylo koniecznoscia. Jak sie zaglebisz w tym co ludzie wypisuja to pozasz kilka alternatywnych historii Polski, zwlaszcza historii wspolczesnej, ale tez historii II WS.

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

hymm NIE KAŻDY MA DOSTĘP DO INTERNETU W BECNYCH CZASACH
zgodzę sie z toba z punktu widzenia polaka historia widziana jest inaczej niz Rosjanina Niemca czy Anglika np. francuzi uważaja że to przez Polske była II wś a wiem od znajomych Francuzów

po drugie autor nie jest ważny dlamnie bo np. jak wypożyczałem zksiażki z biblioteki to nigdy nie zapisywałem jak on sie tam nazywa a i pamięci niemam to jakiś ta nazwisk czy pseudonimów

Jeżeli np. nie pasuja ci moje info: "nie zgodze sie aby umiescic coś w wikipedi musisz podać śródła swoich informacji po drugie ślady osadnictwa zostały odkryte poczytaj więcej ksiazek" to w tedy mozesz sam posukać odpowiednich lektur bez mojej pomocy nie tylko polskich żecz jasna
jest tez fajny film dokumentalny stworzony przez bbc oraz kolesi z oksfordu (na YT ze dwa lata temu widziałem) na temat osadnictwa wikingów ale mniejsza oto

co do wiki to niewiem czy wiesz ale tam musisz potwierdzić swoje wzmianki, dane które umieszczasz podobnie je tutaj fakt wiki brytyjska jest lepsza niz polska

Baal

Kontrola na wiki nie jest na najwyzszym poziomie i mozna tam przeczytac mnostwo bzdur. A Polska Wiki to juz w ogole poszla w ilosc a nie jakosc. Rozumiem ze nie zwracasz uwage kto napisal ksiazke (ja tego nie rozumiem, poniewaz zazwyczaj po przeczytaniu dobrej ksiazki czytam wszystko tego autora, tak ze autor mi sie raczej utrwala).

Zeby w necie bylo pelno bzdur niejest wymagane zeby kazdy mial do niego dostep :D

ocenił(a) serial na 8
kalafiorek_zielony

wiesz ja jedynie co znam autorów to chyba tylko dwuch suworowa i kinga a reszta jak pisałem i lotto

fakt wiki nie jest 100% wiarygodnym źródłem ale wiki np. angielska czy niemiecka zawiera więcej danych niz polska w niektórych dziedzinach

kalafiorek_zielony

Przecież juz tu pisali ,ze są fizyczne dowody. Ja dodam od siebie,ze w Ameryce północnej znaleziono kamienie zapisane runami ,chyba nagrobki.

ocenił(a) serial na 5
Siepacz

gwoli ścisłości bardziej prawdopodobne są kontakty handlowe z Ameryką żeglarzy fenickich albo i wcześniejsze - stąd m.in. przypadki zachowanych w grobowcach egipskich znalezienia ziaren kukurydzy. oraz przypadki ozdobnych steli amerykańskich gdzie przedstawiane są słonie, a także interesujące zabytki archeologiczne m.in. z okolic Wielkiego Kanionu.
Heyerdahl udowodnił, że jest to wykonane na łodzi zbudowanej tylko z papirusu - czyli typowej łodzi żeglugi śródziemnomorskiej...

ale tak czy siak nauczanie historii leży - bo kto kojarzy np. intensywne kontakty chińskiej floty handlowej ze wschodnią afryką i arabią, czy zapiski o XIV wiecznej podróży dookoła świata wielkiej chińskiej floty cesarskiej (wyprawa z inicjatywy stronnictwa eunuchów na dworze cesarskim)?

zresztą nawet historia XX wieku, gdzie mamy masę zapisów - daje więcej pytań niż odpowiedzi. stąd bezpieczne jest założenie, że jeśli coś było możliwe, jest prawdopodobne. człowiek to istota wszechstronna i ciekawska, na Ziemi było wiele potężnych cywilizacji, które było stać na wielkie osiągnięcia.

creep_

Jak pierwszy raz usłyszałam, że mają płynąć na Zachód to też miałam " o rany, nie, tylko nie Ameryka", ale na szczęście rajd odbył się na terytorium Unii Europejskiej :D

ocenił(a) serial na 4
emo_waitress

Raczej na jednej wyprawie nie poprzestaną, więc może ich rzuci dalej. Ale faktycznie bardzo po europejsku - nawet w ramach Schengen sobie rajdują.

A tak swoją drogą to szkoda mi było tych mnichów, wybili ich - chociaż nie stawiali oporu, podpalili bibliotekę czy co to tam było. Straszne prostaki, ale takie widać czasy. Trochę to też łamie konwenanse bo w normalnym serialu czy fabularnym filmie to by się tak nie odbyło. Ale to w zasadzie fajnie. I pytanie do pasjonatów historii - jakie mogło być to konkretnie wyzwanie? Zastanawiam się, gdzie oni konkretniej dopłynęli w tym drugim odcinku...

creep_

W serialu jest napisane klasztor Lindisfarne, Northumbria, tu jest mapka http://en.wikipedia.org/wiki/Northumbria

ocenił(a) serial na 4
emo_waitress

Nie zwróciłam uwagi, dzięki.

emo_waitress

hahhaa genialne Połączyli Ragnara z atakiem, który jest pierwszym w historii epoki wikingów... tylko wyssane z palca niestety :P
Po tym można się spodziewać, że Ragnar jeszcze Amerykę odkryje :):):)
(Wg źródeł Ragnar wyprawiał się na Francję, a w Anglii zginął)

ocenił(a) serial na 8
pixi222

Nie Angli lecz brytanii

Baal

Przejrzyj mój temat o błędach ;) Twórcy używają słowa Anglia, mało kto z widzów wie, że w czasach wikingów tego słowa nie znano, więc używam 'Anglia".
PS
A propos "Brytania" po raz pierwszy użył w 793 r. Alkuin z Yorku ;)

pixi222

Ależ się uparliście na tę Brytanię :) Dlaczego Wikingowie mieliby używać łacińskiej nazwy zamiast germańskiej? Anglowie najechali wyspy w V wieku. Ziemia Anglów to Englaland (nazwa zapisana już w IX wieku, wiec w użyciu musiała być wcześniej) Kiedy sto lat po Ragnarze Kanut Wielki podbił wyspy tytułował się CNVT REX ANGLORUM (widzi ktos tu gdzies jakas Brytanie?:) Nie wiadomo jak było naprawdę, moze i mowili Brytania, ale ta Anglia to nie jest jakiś wielki błąd :D Trzeba docenić, że król w serialu wspomina o Frankach, a nie o Francuzach :D

guytzoo

Doceniam tych Franków :)
A dlaczego wikingowie mieli używać słowa "Englaland", jeśli nie znali tej ziemi przed pierwszymi rabunkami ? :P
To, że Anglowie byli Germanami nie popiera tezy o znajomości nazwy "Anglia" przez Skandynawów. Anglowie byli odseparowani od innych Germanów po V w.
Własnie 100 lat po Ragnarze, więc już dobrze obeznano się z rodzimymi nazwami. Przed poznaniem mieszkańców WB obeznani nie byli, co najwyżej coś tam mogli słyszeć od kupców itp.
Jasne, że to mały błąd i tak już pisałam.

pixi222

wlasciwie to dziwne, wiemy jak nazywali nowoodkryte rejony w Ameryce, a nie moge znalezc tego jak wali najezdzane ziemie w Anglii, znaczy sie jak je w swoim jezyku nazywali, bo gdzies w sagach musial sie jakis slad ostac..
A nazwe mogli skads tam znac (czysto hipotetycznie:)) wymiana z kontynentem istniala dzieki chocby chrzescijanstwu i wspomnianym kupcom,,, nic to, to i tak dyskusja dla dyskusji (chociaz mi sie podoba :)) ale i tak znajde gdzies jak Ragnar z kolegami nazywali Wyspy Brytyjskie :)

guytzoo

Dyskusje dla dyskusji też są fajne ;)
Też właśnie nie znalazłam nazwy skandynawskiej dla WB :/ Dla wybrzeży Kanady są i to dobrze udokumentowane, a tu klops...

guytzoo

"nic to, to i tak dyskusja dla dyskusji (chociaz mi sie podoba :))" mi też! Dyskutujcie dalej, ja sobie przycupłam w kątku i podsłuchuję bezczelnie :P

Jak już tu jestem, to chciałabym zapytać - bo może mi to ktoś wytłumaczy: jak Wikingowie mierzyli czas, a konkretnie - czy mieli dni tygodnia? Bo w ostatnim odcinku chłopaki jasno powiedzieli, że jest Saturday. Oczywiście miało na celu podkreślenie, że Ragnar w swoim sprycie wiedział, że najlepiej najechać osadę w niedzielę, kiedy nieuzbrojeni mieszkańcy wygodnie dla Wikingów tłoczą się w kościele. Ale to mnie interesuje: czy oni mieli wtedy Soboty? :o

emo_waitress

Ok, weszłam na inny temat i znalazłam info podane przez pixi222 odnośnie dni tygodnia :)