PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178961
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wisielec Ragnar

ocenił(a) serial na 10

Witam wszystkich fanów Wikingów.
Zastanawia mnie scena próby samobójczej Ragnara?
Czy jest ona przypadkowa?
Może chciał się zabić dlatego, że synowie nie chcą z nim wyruszyć do Angii, stracił autorytet jako król...
Pamiętajmy, że Odyn również się powiesił na drzewie Yggdrasil - żeby posiąść wiedzę.
I jak dla mnie bardzo symboliczne - nad wiszącym Ragnarem zebrały się kruki (które zawsze towarzyszyły Odynowi - Hugin i Munin czyli Myśl i Pamięć).
Może to nawet one "przedziobały" linę.
Jakby Ragnar skończył żywot na drzewie to pewnie nie trafiłby do Valhalli (za jego flirty z chrześcijaństwem)
Jednak za dotychczasowe zasługi, Odyn dał mu kolejną szansę. Może jest nią wyprawa do Anglii, gdzie może wywalczyć sobie przepustkę do Valhalli.
Tak sobie gdybam :)
Pozdrawiam

lady_emma

Też mam wrażenie, że Odyn odrzucił jego ofiarę, ale może oboje macie racje - odrzucił ja, by dać mu kolejna szansę na sprawdzenie się i zasłużenia na Valhallę.

ocenił(a) serial na 10
Sirielle

Odyn znany jest z pokrętnego myślenia :) . Pamiętajmy, że jego nadrzędnym celem jest zapełnienie Walhalli najdzielniejszymi wojownikami. Być może chodzi mu nie o szansę dla Ragnara - tylko o jego synów, aby pomścili krwawo ojca i wysłali do Odyna rzesze najdzielniejszych wojów :) .

ocenił(a) serial na 10
lady_emma

Ani Odyn ani Bóg nie przyjeli by wisielca. Wiec jesli sprawdzian to w odczuciu tski z oddana pusta karteczka...

ocenił(a) serial na 9
fnh81

W jednym z zwiastunów Ragnar mówi, że nie ma żadnych bogów, boga, że to wymysł człowieka. On już w nic nie wierzy, ani w Walhalę ani w niebo z Athelstanem.