PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178922
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Zastanawiam się nad tym od dość dawna i może to brzmieć trochę głupio, zdaję zobie z tego sprawę ;) Mianowicie nie mogę nigdzie w internecie znaleźć, czy fryzury noszone przez wikingów miały jakieś znaczenie symboliczne. Większość chłopców w serialu ma fryzurę z wygolonym tyłem i zastanawiam się kiedy "symbolicznie" jest "etap przejścia" do zapuszczania kucyka. Ragnar ściął kucyk zostając królem, a później po śmierci Athelstana pozbył się ich całkiem (choć scena z krwią mogła nawiązywać do prób ścinania włosów przez mnicha jeszcze w chatce Ragnara i Lagerthy). Potem król Harald wspomniał, że jak "osiągnie wszystko czego chce będzie mógł ściąć włosy". Najnowsza zmiana fryzury ni stąd ni zowąd i bez żadnego wyjaśnienia to Bjorn (bardzo nad tym zresztą ubolewam). Więc moje pytanie brzmi jak wyżej, czy orientuje się ktoś, o istnieniu jakiekolwiek znaczenia w tym i czy coś to "symbolizuje"? Ps. Naprawdę zdaję sobie sprawę, że brzmi to śmiesznie, włosy to włosy. Ale interesują mnie te powiązania, z góry dziękuję za odpowiedź :)

ocenił(a) serial na 10
CherryVanilla

Symbolika jakaś była, ale z uwagi na znikomy materiał źródłowy jesteśmy skazani na gdybania. Faktem jest, że niektórzy nosili długie włosy i brody, ale był też taki król waregów Sveinald Ingwarsson: „Z wyglądu tak oto się on przedstawiał: średniego wzrostu, ani zbyt wysoki, ani zbyt mały, o krzaczastych brwiach, błękitnych oczach, płaskim nosie, z ogoloną brodą i z gęstymi, długimi wiszącymi na górnej wardze włosami. Głowę miał całkiem gołą; po jednej tylko stronie głowy wisiał pukiel włosów, oznaczający znakomitość rodu".

ocenił(a) serial na 7
CherryVanilla

Chyba gdzieś w pierwszych sezonach mówili, że ścięcie włosów następowało po przegranej bitwie/walce. Dlatego im ktoś dłuższy miał ,,kucyk'', tym większym był wojownikiem. Bjorn ściął włosy po przegranej z Ivarem, ale z drugiej strony Ubbe tego nie zrobił. Także albo to jest traktowane z przymrużeniem oka, albo chodzi o coś jeszcze innego :)

ocenił(a) serial na 10
dagao

pomyliło Ci się z Dothrakami z Gry o Tron ;)

ocenił(a) serial na 10
CherryVanilla

Nie wiem jak u wikingów ale długie włosy są symbolem wolności. Tak jest przynajmniej u Indiann.

ocenił(a) serial na 4
CherryVanilla

a ty się pytasz o:
historycznych wikingów?
czy o
serialowych wikingów?

ocenił(a) serial na 10
CherryVanilla

Co do Ragnara to jego różne fryzury odbieram w ten sposób

farmer - czyli ładna grzywka z kucem długim i był bardzo młody

jarl - już sam kuc, "dorósł"

king - krótkie włosy, brak kuca

legenda - łysy, straszny z dziarami

ma to nam pokazywać przemianę Ragnara z wiekiem i z wszystkimi perypetiami, bjor później miał identycznie jak Ragnar