PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178914
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Chorągiewka biskup zbuduje na szybko łódź lub ukradnie i sam wróci do Anglii? Uświadamiając wszystkim, że po pierwsze żyje a po drugie wie skąd pochodzą wikingowie?

No i co mnie najbardziej nurtuje. Wyczytałem wiele opinii odnośnie śmierci Lagerthy w najbliższym czasie, ale z tego co widziałem sama aktorka grającą Lagerthe zaprzeczyła w postaci "fotek", jakoby nie miała swojej roli nawet w sezonie 6...
Pod koniec odcinka S05E10 widzimy Lagerthe w białych włosach? Pofarbowane, peruka w tamtych czasach, bo skoku czasowego na pewno tam nie ma... Ze strachu zmienia wizerunek?

No i najważniejsza kwestia odnośnie momentu od około 15 sekundu w promo, gdzie widzimy wieźnia (jednak brak jakichkolwiek wskazówek kto to mógłby być) i krzyczącego Ivara, a za nim na tronie? No właśnie, kto? Lagertha?!

ocenił(a) serial na 6
Tomasson32

Pod wpływem mocnych emocji ludzie potrafią osiwieć w jednej chwili. Udowodnione.

dead70

Mówisz, że jednak waleczna i niepokonana Lagertha trzęsie portkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ocenił(a) serial na 6
Tomasson32

Sądzę,ze to stres po zabiciu Astrid. Bo Ivara , to raczej się nie boi.
Prawdę mówiąc, to Lagertha , to jedna z moich ulubionych postaci serialu. Ale 6 sezon, to raczej już powinien być jej pożegnalny--lata lecą :)

użytkownik usunięty
Tomasson32

mi tez sie wydaje, ze to chodzilo o nagłe posiwienie. Niedawno byłam swiadkiem na porodowce, jak jednego dnia był 30latek czarnowlosy, w nocy jego zona z dzieckiem nienarodzonym zmarli, a na drugi dzien byl caly siwy. To bylo wstrzasajace

ocenił(a) serial na 6

To prawda. Moja teściowa po śmierci ojca , osiwiał w jedną noc. W wieku 40 lat.

ocenił(a) serial na 8

Zgadza się. Pewien gość, którego znałem opowiedział mi, że w wieku 25 lat stał się z bruneta całkiem siwy w
ciągu zaledwie kilku dni. Podejrzewał, że z powodu dużego stresu lub genetykę,
bo jego matka też dość szybko osiwiała w wieku ok 45 lat,
ale jego bracia w dość podobnym wieku do niego jeszcze przez 30 kolejnych lat nie osiwieli.
A kuzyn w wieku 28 lat osiwiał z powodu dużych kłopotów w ciągu ok miesiąca.
Tłumaczy się nagłe osiwienie dość młodych osób mocnym stresem, a u każdego stres ma inne ujście i
inaczej może uderzyć :)

ocenił(a) serial na 10
Tomasson32

Co do siwy włosów , to jest badzo rzadki przypadek ale takie cos sie zdarza np. skazanym na śmierć dzień przed egzekucją.
Biskupa lepiej przemilczeć , strasznie zmarnowały potencjał , a co do tej zamaskowanej osoby składanej w ofierze wątpie aby to była Lagertha , myślę że Ivar blefuje obstawiał bym Margret .
A i jako ciekawostke mogę dodać że za Ivar widać kobietę w koronie , jest to niewlonica z 3 odcinka którą Ivar całował.

ocenił(a) serial na 10
bizzi247

Zastanawiam nad wieszczem czy to on nie zwiastował panowania Margret? Mam nadzieje że się mylę.

ocenił(a) serial na 10
Evelol

Nie , on jej powiedział że nigdy nie będzie królową.

ocenił(a) serial na 10
bizzi247

Tak masz rację, zgubilo mnie że wieszcz zaczął coś mówić o szalencach ale to o Ivara chodziło

ocenił(a) serial na 8
Tomasson32

Ona mogła mieć na myśli, że będzie grała nadal w 5B (5x11-5x20), które wielu ludzi uznaje za kolejny sezon z
powodu dłuższych przerw między emisją A i B. Tak samo wielu mówiło o 4A i 4B jak o kolejnych sezonach, a nie całości.

Tomasson32

Czyli biskup przypłynie z armią Angoli i Ivar będzie musiał go znów pokonać u siebie na ziemi... super :)

Tomasson32

Patrząc na promo 5b muszę rzec: nareszcie! albo: lepiej późno niż wcale. Wikingowie mają okularowe hełmy, które powinni mieć od początku.

Gwardziści Ivara otrzymali hełm Gjermundbu:
https://thornews.files.wordpress.com/2014/06/only-existing-viking-age-helmet-nor way.jpg

Jednak na długo przed akcją serialu noszon w Skandynawii hełmy typu Vendel:
https://i.pinimg.com/736x/42/6b/3b/426b3b3d84d259becf94ba39b15dad2f--viking-helm et-viking-age.jpg
https://periklisdeligiannis.files.wordpress.com/2015/01/11-vendel-1.jpg

Po wojownikach z Wessex, którzy mają hełmy typu burgonet z renesansu, rzymskich legionistach z czasów Tyberiusza w Watykanie i innych wytworach fantasy to miła niespodzianka i jakiś element historycznych kostiumów

ocenił(a) serial na 10
Tomasson32

Dopiero się dowiedziałem że ma być jakaś druga połowa 5 sezonu. Kiedy myślę że bardziej się tego serialu kochać nie da, oni robią taką niespodziankę :D.

Pytanie tylko kiedy premiera tej drugiej połowy?

ocenił(a) serial na 10
JohnnyRyper

Pewnie listopad :(

ocenił(a) serial na 6
bizzi247

Bez sensu to nazywają 5a i 5b, skoro czekania rok jak na nowy sezon. Podobnie było z 4a i 4b, gdzie można było to nazwać 4 i 5, zwłaszcza, że minęło wiele lat, 4 a był o Paryż a 4b o pomście braci w Anglii.
Obecny sezon 5a powinien normalnie nazywać się 6, a 5b to tak naprawdę już 7 sezon.

ocenił(a) serial na 10
Alex_Tyler

Może twórcy nie chcieli zniechęcać nowego widza? Ja na przykład jak widzę że jakiś serial ma dużo sezonów to odechciewa mi się zaczynać.

ocenił(a) serial na 8
Tomasson32

To, że powie swoim ziomkom skąd pochodzą wikingowie nie będzie dla nich nowością - przecież przypłynęli już tam kiedyś z Ivarem, którego król Ekbert odesłał do domu tak jak to sobie Ragnar życzył.