PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178895
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Muzyka

ocenił(a) serial na 9

Do tego serialu pasowałaby Wardruna :D

ocenił(a) serial na 8
LOBO9

Widzę, że osoba obeznana w temacie ;)

Skål !

LOBO9

Serialu nie widziałam jeszcze więc nie wiem, czy Wardruna by pasowała, ale pozdrawiam fanów ;]

LOBO9

Do Wardruny panie to musi być mroczny klimat, zobaczymy w którą strone serial pójdzie ;]

ocenił(a) serial na 9
LOBO9

Wardruna....<ciary> Jeszcze nie widziałam pilotowego odcinka ale na pewno świetnie dodawałaby klimatu serialowi.

Skal:)

ocenił(a) serial na 6
LOBO9

nowy album niedlugo, tak btw :D

mucker

@mucker: Hell yeah!! Osobiście nie mogę się doczekać!

ocenił(a) serial na 6
obrazkowa

yeaaaa, ja tez nie! Fajny rowniez bylby jakis tour z tej okazji albo cuś, na pewno na zywo slucha sie ich jeszcze lepiej :D

mucker

Live to można chyba tylko w Skandynawii gdzieś, w zeszłym roku o ile się nie mylę byli raz w Niemczech na jakimś mrocznym festiwalu, do Polszy raczej nie zawitają. A jeśli, to będę o tym wiedziała jako pierwsza, śledzę ich poczynania na last.fm ;] Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 6
obrazkowa

No wlasnie, niestety :< Chcoiaz w tym roku graja na festiwalach w holandii i niemczech chyba i w usa, wiec mysle ze jakas szansa jest, aczkolwiek nei jest ona duza xd
pozdrowienia :)

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

W Holandii już grali a co do Polski... Nigdy nic nie wiadomo ;) Życie ma więcej wyobraźni niż nasze najskrytsze marzenia...

ocenił(a) serial na 9
LOBO9

Oj pasowałaby, choć nie wygląda na to by w serialu mieli korzystać z tego typu muzy, nie wspominając o viking metalu (ale muzyczny temat z czołówki zły nie jest). Po 1 odcinku już wiem, że będzie świetny serial.

LOBO9

Dzięki, nie znałem. Wczoraj słuchałem cały wieczór - robi miażdżące wrażenie.

LOBO9

wow, rzeczywiście i to duuuuużo bardziej niż to co nam zaprezentowano. Jakoś nie przekonały mnie te nowoczesne dźwięki. Raczej oczekiwałbym czegoś jak wspomniana Wardruna. Wiadomo, że jak najbardziej oklepany schemat i przewidywalny do serialu o wikingach, ale jednak to bardzo potęguje klimat północnej Europy. Dzięki za linka. A tak btw czy wardruna = war drums?:)

Aricia

Wardruna w tłumaczeniu (przytaczając słowa Gaahla z jednego z wywiadów) to "Strażniczka Tajemnic" lub "Ta, Która Szepcze".

ocenił(a) serial na 6
LOBO9

Ha! Wiadomosc z fejsbuka Wardruny:

We are pleased to announce that music from both ‘Gap var Ginnuga’ and the soon-to-be-released ‘Yggdrasil’ album will be featured in several episodes of History Channel’s newest series, ‘Vikings’. It is a historical drama series inspired by the sagas of Viking King Ragnar Lodbrok, created and written by Michael Hirst (Elizabeth, The Tudors). The first episode premiered on March 3, new episodes will air on the History Channel on Sundays in the US and on HBO Nordic on Mondays in Scandinavia.

idealnie :D

mucker

No i wszystko jasne ;]

mucker

od miesiąca na torrentach ;)

ocenił(a) serial na 8
mucker

Póki co, Kvitrafn współpracował przy ścieżce dźwiękowej do norweskiego "Flukt" :)

fe7ch

I warto obejrzeć?

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

Film zbyt skomplikowany nie jest ale dla kogoś kto kocha Skandynawię będzie to ciekawa podróż :)

fe7ch

Pewnie się skuszę.
Jeśli masz coś o tematyce wikińsko-skandynawsko-barabżyńsko-średniowiecznej, czy też zbliżonej, to ja chętnie poproszę o tytuły!

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

"Flukt" - mimo wszystko polecam.
"Valhalla Rising" - dziwny to film ale urzekł mnie niesamowicie. Prawdziwa surowość.
"Sigurd Drakedreper" - film (z 1989) nieco familijny ale pamiętam, że dobrze mi się oglądało.
"Beowulf & Grendel" - wersja Gunnarssona.
"Beowulf" - animowana wersja Zemeckisa.
"Pathfinder" - film Nispela. Wikingowie wyglądają epicko choć są mało historyczni.
"13th Warrior" - w reżyserii Crichtona i McTiernana. Bajunia ale z fajnym klimatem ;)

Chyba tyle. Nie ma tego za dużo. Jest jeszcze troszkę filmów z dawnych lat jak np " Die Nibelungen: Siegfried" oraz "Die Nibelungen: Kriemhild's Revenge: Langa z 1924 czy 'barbarzyńskie' kino klasy C z ;at '60 i '70 ale niekoniecznie warto je oglądać ;)

Jak sobie coś przypomnę to dopisze.

fe7ch

No to w zasadzie widziałam wszystko poza Flukt, który jest już na kolejce i Sigurd Drakedreper. Nibelungów widziałam w wersji z 2004r: Ring of the Nibelungs. Jest jeszcze Outlander z 2008, ale to taki mix z s-f. Można obejrzeć, mnie się podobał.
Aaaa... No i Długie łodzie Wikingów z 1963r...
Odnośnie 13th Warrior to podobał mi się tym bardziej, że bardzo lubię Michaela Crichtona, który to opracował ten stary skrypt i wydał jako książkę a potem jeszcze zrobił z tego zajebiaszczy film ;]
Dzięki! I pozdrawiam!

SORY ZA OFFTOPIC!

fe7ch

Eryk Wiking:B <zło>

T3sia

Tego nie widziałam, ale to może być dobre, bo komedia w takim klimacie to mi się widzi ;]

obrazkowa

Jest spoko, Terry Jones reżyserem i wszystko jasne;d

ocenił(a) serial na 9
obrazkowa

Jak juz ktos napisal:
"Eryk Wiking" (Monty Python) - Calkiem smieszne ^^ ale nie zupełnie historyczne, wikingowie płyną do Brazylii :P oraz:
"Stara Baśń" - Czyli Słowianie i Wikingowie szturmujący razem gród Popiela ;) Co prawda polskie, ale nie takie złe.

Eldaen

Stara Baśń mnie okropnie rozczarowała tym, jak bardzo tandetnie to zrobili :(

Eldaen

W Starej Baśni Wikingowie nie szturmowali razem ze Słowianami grodu Popiela. Wikingowie przypłynęli na wezwanie księcia, aby spacyfikować zbuntowane rody.

obrazkowa

http://www.youtube.com/watch?v=ewsh8c6abE4 islandzki, o Wikingach, calkiem ciekawy :)

ocenił(a) serial na 7
LOBO9

jest już nowa płyta Wardruny
boska jest :D

Ligeja

Premiera albumu "Yggdrasil" w Europie: 25.III.2013; Norwegia: 15.III.2013; USA: 2.IV.2013.

ocenił(a) serial na 7
obrazkowa

aa, no faktycznie. Sugerowałam się wczoraj znalezionym kawałkiem na youtube

Ligeja

Są jakieś single tylko :)

ocenił(a) serial na 7
obrazkowa

w każdym razie po obejrzeniu pierwszego odcinka widzę, że genialna i moja ukochana Wardruna to na taki przeciętny serial duuużo za dużo. Niczym mnie nie zaskoczył, postacie schematyczne, sama fabuła dość nudna. Ot, zapowiada się kolejne przygodowe filmidło jakich wiele, a szkoda, bo tematykę Wikingów uwielbiam i miałam nadzieję na coś porywającego

Ligeja

Mam podobne wrażenie, że Wardruna jest nieco ponad ten serial. Ale zobaczymy :)

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

Singiel "Fehu" do zakupienia na stronie Wardruny. Płyta będzie dostępna w połowie marca (jak napisałaś), aczkolwiek już złodzieje wrzucili ‘Yggdrasil’ do netu :(

fe7ch

No i ja sobie z przyjemnością poczekam do dnia premiery ;]
Poza tym to musi być dołujące dla artysty, kiedy album wycieka do neta jeszcze przed premierą, bo to oznacza, że ktoś z ich współpracowników to zrobił.

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

Nie sądzę. Fimbulljod zajmuje się dystrybucją na terenie Skandynawii i Europy. Wyciek mógł nastąpić od kogoś z BackOnBlack bo to oni opracowują wersję LP bądź też od kogoś z Indie Recordings US Store - dystrybuują Wardrunę na Amerykę. Osobiście obstawiam którąś z osób która otrzymała promo bowiem takowe były wysyłane :)

fe7ch

To miałam na myśli, pisząc o "współpracownikach" :) Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
obrazkowa

Już się obawiałem, że chodziło o muzyków i przyjaciół ;) Pozdrawiam również!

ocenił(a) serial na 8
LOBO9

...albo TYR, Enslaved, Amon Amarth, Bathory, Einherjer ;)

Pavvlak

i Unleashed - koniecznie : )

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
Arg

oj pajac

ocenił(a) serial na 6
LOBO9

Amon Amarth mi pasuje..... albo Sólstafir :-)

ocenił(a) serial na 9
LOBO9

No to w odcinku 4 jest Wardruny pod dostatkiem :)

asherix

Jakie to konkretnie kawałki?

ocenił(a) serial na 9
Arg

Oj musiałbym po płycie przelecieć i nazwy ogarnąć. W każdym razie są. Nie da się ich przeoczyć.

asherix

Jest jakiś taki mix jakiś, kiedy atakują wioskę.