PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178895
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Ciekawy pomysł w 8 odcinku, aby bohaterowie udali się w podróż , do ponoć największej i najważniejszej świątyni w skandynawskim świecie pogańskim.
Sam budynek sakralny dość dobrze odwzorowany , wnętrze budynku z posągami trzech bóstw także, zgodnie z opisem Adama z Bremy, tutaj raczej nie ma się do czego
przyczepić. Pielgrzymi ucztowali w świętym gaju odurzając się alkoholem i grzybkami halucynogennymi , najprawdopodobniej tak właśnie było,jednakże kilka kwestii budzi kontrowersje. A mianowicie kapłani przypominający raczej Lorda Voldemorta z Harry Pottera , bądź zdegenerowanych mnichów buddyjskich,niż tradycyjnych kapłanów /
szamanów nordyckich , skąd taki pomysł ,aby tak ich ukazać ?!? Czy autorzy serialu mogą podać źródła gdzie znaleźli taki opis kapłanów pogańskich? Znamy źródłowe opisy druidów , także słowiańskich żerców z Arkony , na wyspie Rugia, wszyscy oni wyróżniali się długością włosów , jak i brody , jako osoby znaczące w hierarchii społecznej , nie mogli golić się na łyso na znak poddaństwa, golono przede wszystkim niewolników . Kontrowersyjny jest także sposób wyboru jak i uśmiercania ludzi , składanych w ofierze Bogom , co my tak naprawdę o tym wiemy? Trzech autorów wzmiankowało o ofiarach z ludzi odbywających się rzekomo co 9 lat w Uppsali , byli to Snorri Sturluson , Saxo Gramatyk oraz Adam z Bremy. Wszyscy wymienieni przeze mnie kronikarze byli chrześcijanami wrogo usposobionymi do tradycyjnej kultury, religii skandynawskiej. Co więcej żyli i tworzyli w czasach kiedy dominujące chrześcijaństwo i zanikające pogaństwo trwało w nieustającej opozycji, a wiec opisy te mało mają wspólnego z rzetelnym opisem rzeczywistych wydarzeń historycznych.
Nie kwestionuje składania ofiar z ludzi , bo nawet jeśli do nich dochodziło , to bardzo rzadko kiedy wyjątkowo dramatyczna sytuacja tego wymagała. Wybór ofiary z tego co ja wiem odbywał się losowo, nikt na ochotnika się nie zgłaszał. Przytoczę opis Snorriego na koniec mojej wypowiedzi ;

"Domald objął dziedzictwo po swoim ojcu Visburze i sprawował rządy nad krajem. Ponieważ za jego rządów panowała ogromna bieda i klęski, Szwedzi poświęcali wiele na ofiary w Upsal. Pierwszej jesieni złożyli w ofierze byka, jednak w następnym roku nie było lepiej. Na jesienną ofiarę został złożony człowiek, ale po tej ofierze rok był raczej jeszcze gorszy. Trzeciej jesieni, gdy miała się zacząć pora ofiar, do Upsal napłynęła wielka liczba Szwedów; możnowładcy naradzali się ze sobą i zgodzili się, że powodem niepowodzeń był król Domald, po czym podjęli decyzję, iż należy go złożyć go w ofierze za pomyślność zbiorów oraz napaść na niego i zabić, i skropić stalle bogów jego krwią. I tak właśnie zrobili"

lesnyduch

O.K. tak naprawdę g...o wiemy o realnych ofiarach, kapłanach samej świątyni, więc co nie robiły żadnych seriali/filmów o wikingach, bo mamy dane jedynie ze źródeł albo chrześcijańskich/arabskich itd. albo XIII w. sag islandzkich ? Wiadomo przecież, że to wizja artystyczna na podstawie dostępnych danych historyczno-archeologicznych ;)

Sam pomysł z pokazaniem tego święta, co 9 lat ŚWIETNY. Nie tak dawno o tym czytałam, a tu tak fajnie to zwizualizowano :)
Co do wyglądu kapłanów to też nie wiem, skąd taki wzięli. Możliwe, że nie ma za bardzo źródeł do tego, więc zaszaleli :P

PS
Jeszcze o takim święcie pisał Thietmar w "Kronice" przytaczając je w Lejre (Dania).

lesnyduch

Mnie też zafascynowało przedstawienie kapłanów w taki sposób. I tu się zgodzę, że przypominali zdegradowanych mnichów buddyjskich. Ale może być prawdą, że zwyczajnie nie ma zbyt wiele opisów, jak wyglądali ci kapłani w rzeczywistości. Więcej opisuje się wojowników i łodzie. Ciekawa jest również kwestia tych ofiar. Jak zwierzęta jeszcze jestem w stanie zrozumieć, to zgaszający się na ochotnika wojownicy... do Wikingów jakoś mi nie pasuje. Według mnie to strata dobrego "surowca" w czasie wojny. Prędzej byłabym skłonna uwierzyć w poświęcenie niewolników, jako oddanie tych pogan swoim bogom. Wtedy miałoby to ręce i nogi. A tak, do piachu, czy też na sznur za nogi poszła jedna z ciekawszych postaci, które naprawdę lubiłam i liczyłam, że będą trwać u boku Ragnara do samego końca.
Szkoda.
Aczkolwiek gdybanie nic nie da, chyba, że zrobi się zbiorowy list z prośbą do twórców o wyjaśnienie tematu dla naszego własnego zaspokojenia ciekawości.

ocenił(a) serial na 8
RainaEternity

Trafiłem w necie na informację że jeśli już składano ofiary z ludzi to byli to niewolnicy. Zarżnięcie takie zaprawionego w boju wojownika to czyste marnotractwo no ale i wielka ofiara. Ja jako bóg wolałbym dostać w ofierze orła a nie jakiegoś wróbelka ;) Znalezione szkielety miały czaszki w nogach więc dekapitacja a nie podżynanie gardła...
Przyznaję że mnie też zdziwili ci kapłani, no ale twórcy mają wolą rękę i taka charakteryzacja bardziej im "smakowała". Serial i tak o niebo lepiej jeśli nie o dwa nieba trzyma "fason" od "Spartacusa"

ocenił(a) serial na 8
guerillerro

Ciekawa jest relacja arabskiego podróżnika Ahmad ibn Fadlan , który opisuje zwyczaje Rusów , wikingów którzy przyłożyli ponoć
swoja rękę do powstania dzisiejszej Rosji. Opisuje on tam zwyczaj pogrzebowy , zresztą ukazany już w tym serialu przy okazji pogrzebu Jarla Haraldsona , przy okazji którego zostaje złożona w ofierze niewolnica . Jak się okazuje zgłosiła się ona
dobrowolnie,aby towarzyszyć swemu Panu w zaświatach. Widzimy zatem że nawet niewolnicy nie byli przymuszani do
poświęcenia swego życia na ołtarzach pogańskich kapłanów. Zgadzam się z przedmówcami iż marnotrawstwem byłoby
poświecenie wojownika , jego przeznaczeniem jest śmierć w walce a nie pod nożem kapłana. Zdarzało się zapewne iż
możni Skandynawowie mogli poświęcać swoje życie w wyjątkowo trudnych , dramatycznych czasach , występując w roli
posłańców mających przebłagać bogów aby odwrócili zły los od swego ludu. Dla zainteresowanych tematem:

http://studyroom.dk/jomsvikingasaga/Aneks%3A+RELACJA+AHMADA+IBN+FADLANA.php