PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 195 tys. ocen
7,0 10 1 195211
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Chronologia

ocenił(a) serial na 8

Witam fanów. Mam pytanie odnośnie chronologii i osi czasu serialu. Z tego co czytałem to serial nie idzie linearnie z czasem akcji. Jeśli dobrze rozumiem to akcje z Geraltem są teraźniejsze, Ciri jest przyszłością a Yenn niedaleko przeszłością ? (powiązanie mistrzyni Yenn i króla z 3 odcinka). Jeśli coś mi uknęło to proszę o odpowiedź.

Kolejorz168

https://www.filmweb.pl/serial/Wied%C5%BAmin-2019-724464/discussion/Chronologia+s erialu+i+chronologia+wzgl%C4%99dem+ksi%C4%85%C5%BCki.,3134392

BlackPiterback

Widzę na grubo lecisz. Może w świecie Wiedźmina posługują się róznymi kalendarzami ;)

Zdekonstruowany

Jest jeden kalendarz ludzki, Regis podawał swój wiek w latach ludzkich. Inaczej się ma z krasnoludami i elfami. A moja chronologia na pewno nie jest 100% bo brakuję choćby daty urodzenia Geralta lub choćby wieku kiedy pierwszy raz był na szlaku. W serialu to pomieszali, ale o tym pisałem w swoim temacie.

Kolejorz168

Na ile pamiętam ten serial - fakt, że mimo iż oglądałem go zupełnie niedawno, a już zapominam świadczy jak mdły jest to serial - tak, z grubsza historia młodej Yenn to przeszłość (jako że jej dzieciństwo to zmyślenie scenarzystów, trudno powiedzieć jak odległa, ale ponieważ czarodziejki, według książek, zyją bardzo długo, może być bardzo odległa), historia Geralta to z grubsza środek historii, a Ciri przyszłość. Potem zaczynają się te wątki zbiegać. Wskazówkami odnośnie chronologii, a przynajmniej kolejności zdarzeń, jest w serialu (i książkach) sporo. Np. jak Geralt jest określany mianem rzeźnika z Blaviken, to wiadomo, że miało to miejsce po historii z Renfri, jak widzimy, że matka Ciri jest dopiero podlotką, to wiadomo, ze historia ta dzieje się przed rzezią Cintry i ucieczką Ciri itd.

Zdekonstruowany

Ta tylko tak jak pisałem w swoim temacie Yennefer nie ma tu 90 tylko z 50-60 bo wg danych książkowych musiała by do tego wieku nosić garb. Istredd też musi być tu młodszy, Vigo nie znaliśmy wieku, wg serialu ma wiek zbliżony do Yennefer, a Stregobor prawdopodobnie będzie bardzo wiekowym czarodziejem bo chyba Gena już nie wprowadzą. Jeszcze w bitwie pod Sodden brak Franceski i Fillipy, a w samej bitwie Yennefer wymienia chyba 3 postacie co zginęły.