PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=139916}

W.I.T.C.H. Czarodziejki

W.I.T.C.H.
2004 - 2006
6,6 6,0 tys. ocen
6,6 10 1 5978
8,3 3 krytyków
W.I.T.C.H. Czarodziejki
powrót do forum serialu W.I.T.C.H. Czarodziejki

przyzwoita seria

użytkownik usunięty

dla tego dziwi mnie jej słaba ocena. I choć zdaję sobie sprawę, że docelowi odbiorcy tego tytułu to nastolatki płci przeciwnej - bynajmniej nie wstydzę, się, że to obejrzałem. Widziałem ten serial lata temu, teraz ponownie i choć w tym czasie zmieniłem się i ja i mój gust WITCH nadal ma u mnie pozytywną ocenę. Widziałem w życiu wiele filmów/serii z dużo lepszymi ocenami na filmwebie pomimo zdecydowanie niższej jakości niż "czarodziejki"

Po kolei - serial nie jest na pewno moim ulubionym więc nie przemawia przeze mnie jakieś zaślepienie fanboya. Na pewno ma swoje wady - mi osobiście jednak żadna nie rzuciła się w oczy na tyle by było się po co nad nią roztrząsać. Animacja jest taka sobie, zwłaszcza w walkach, z braku lepszego słowa określiłbym ją jako "statyczną". Fabuła ma słabsze momenty i nie jest mistrzostwem świata, bohaterowie też bynajmniej nie są jacyś przefajni.

ACZKOLWIEK!

Oba sezony WITCHa to zamknięte serie, z o dziwo całkiem spójną fabułą.
Co więcej - fabuła, bohaterowie, humor, świat - wszystkie w zasadzie elementy składowe WITCHa są przynajmniej przyzwoite. Czasem irytowały mnie niektóre bohaterki, zwłaszcza z ich manią wyolbrzymiania problemów, fochania się o byle co i egoizmem - które to cechy każdej się czasem objawiały (niektórym częściej niż innym). Tylko czy to wada? To czyni je realniejszymi - jakby były idealne: mądre, święte, skromne itd. byłyby nudne. Cornelia niepotrzebnie fochała się na Caleba i robiła sobie telenowelę? To dziecinne ale ona ma ze 14 lat a znam pary w moim wieku i starsze które sie tak zachowują. Will kiepsko dogadywała się z matką? mi też się zdarza^^ zresztą chyba wszystkim. Dla tego nie ma się co czepiać, że niekiedy bohaterki zachowają się kretyńsko bo z boku wszyscy mądrzy, a na ich miejscu pewnie sami robiliby to samo albo coś jeszcze głupszego^^

tak czy inaczej ode mnie czarodziejki mają "7" i nie jest to chyba przesadzona ocena.
Niektóre problemy są przesadnie uproszczone, źli są troszkę zbyt kliszowo źli, niektóre dialogi czerstwe a żarty na poziomie przedszkola (czyli twórcy mieli momentami widzów za kretynów którzy trudniejszego niż banalny dowcipu nie pojmą).

Mimo to dobro jako troszkę wyzywająco ubrane wróżki i zło jako niegodziwy tyran i jego hordy potworów - choć do bólu naciągane i proste jak z bajki dla dzieci z klas 1-3... sprawdza się tutaj jako generalna koncepcja (aczkolwiek nie ułatwia wystawienia dobrej oceny). Zresztą wszystkie uproszczenia są powodowane docelową grupą odbiorców i - co warto podkreślić - WITCH nadal nie traktuje widza po macoszemu w takim samym stopniu jak często robią to inne bajki czy nawet filmy z holywood. Wiele dialogów pomimo prostoty jest bardzo inteligentnych (a przynajmniej sprytnych) choć to pewnie zginie w polskiej wersji językowej bo dużo dialogów jest nieprzetłumaczalnych.
Przykładowo "joł! Romeo and Druliet!" z ostatniego odcinka do całujących się Will i Mata. Drull to ślina a cały tekst to gierka słowna z "Romea i Julii" - jednak po polsku raczej nie da się tego tak wpleść w dialog żeby oddawało oryginał. Podobnie sprawa ma się z piosenką Mata "Will to Love" gdzie "Will" to jednocześnie imię głównej bohaterki i dosłownie "Wola" (przez co można go tłumaczyć jako "wolę/pragnienie miłości" a jednocześnie coś w stylu "Kochać Will") Po polsku dobrze się tego nijak nie odda...

myśłałeś o tym, zeby napisać petycję np do disney channel o wyreżyserowaniu 3 sezonu? nie, nie jestem 10 letnią dziewczynką jarającą sie tą bajką, po prostu pooglądałam sobie wszystkie odcinki ostatnio i wspomnienia z dzieciństwa wróciły, bardzo spodobała mi sie twoja obszerna wypowiedź.

użytkownik usunięty
lukrecja123

nie no o petycji nie myślałem:P szczerze mówiąc przypuszczam, że na trzeci sezon brakowałoby dobrego materiału^^ ale dzięki za komplement bo przeczytałem właśnie swój post ponownie i mi się już tak nie podoba:P ale tak zwykle bywa jak się człowiek na spontanie rozpisze^^ pozdrawiam

pewnie masz racje, teraz powstaje tyle dennych bajek dla dzieci, ale zeby odnowić coś naprawdę dobrego- o tym już nie pomyślą, no cóż, pozostaje mi żyć nadzieją, ze jeszcze kiedyś ujrzę nowy sezon w tv :)

użytkownik usunięty
lukrecja123

jest w tym natłoku kiepskich produkcji parę perełek.
Rynek anime jest bardzo bogaty i nawet nie przepadając za tym gatunkiem można znaleźć coś dla siebie. Poza nim w ostatnich latach jedyne produkcje animowane jakie mnie wkręciły (nie licząc jakichś pełnometrażowych z mega budżetem) to francuski serial WAKFU, kanadyjskie Wyspa Totalnej Porażki i 6teen (w Polsce znane jako szóstka w pracy, troszkę zżynają z serialu Przyjaciele - ale co tam^^) oba robione przez jedno studio, ale zwłaszcza wyspa i zwłaszcza w oryginalnej angielskiej wersji wymiata (w sumie wszystko jest lepsze w oryginale niż po polsku - głosy dużo lepiej dobrane i role lepiej zagrane).
Prawdziwą perełką jest dla mnie jednak serial Avatar The Last Airbender (Avatar Legenda Aanga czy jakoś tak w Polsce). Dzieło wspólne kanadyjsko-koreańskie i fajnie łączy dorobek wschodu i zachodu, tak jeśli chodzi o samą animacje jak i jeśli chodzi o fabułę i świat (który kładzie większy nacisk na orient - to fajnie bo większość innych animacji jest strasznie zamerykanizowana). swiat super, bohaterowie to w większości (albo i w całości) wielowymiarowe postacie a nie płytkie chodzące stereotypy, dużo, dużo słownego i sytuacyjnego humoru a mimo wszystko opowieść jest poważna i ciekawa. (na swój sposób podobna do witcha - z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność i trzeba ratować świat^^ - często przy pomocy każdego z 4 naturalnych żywiołów, ewentualnie błyskawicy^^)

Masz jednak rację, że dużo produkcji przestano kręcić a większość tego co wychodzi po dziś dzień ma poziom dość mizerny. Zwłaszcza disney mnie wkurzył - kiedyś kręcił baje które mogły oglądać całe pokolenia (w sensie ludzie w wieku lat 5 do 105 i w sensie, że były warte obejrzenia całe dekady po premierze). Teraz to głównie fabryka produkujące czerstwe sitcomy dla nastolatek które rozbawią kogoś raz na 3 odcinki^^

W sumie jak już i tak się rozpisałem to może przypomnę jeszcze jeden tytuł jak ktoś ma dzieci to może kiedyś im go wyszuka gdzieś. Piraci Mrocznych Wód - serial z perspektywy dorosłego (dzisiejszego dorosłego) nie musi robić wielkiego wrażenia, w sumie jego wpływu na dziecięcego odbiorcę w dzisiejszych czasach też nie umiem przewidzieć (dzieciaki mają internet i po 100 kanałów w tv z czego z 5 dedykowanych kreskówkom - pewnie nie łatwo już wywrzeć na nich wrażenie. Tak czy inaczej był to bardzo przyjazny dla odbiorcy serial przygodowy z ciekawym światem i interesującymi bohaterami, którego produkcję porzucono po 21 odcinkach ( zapewne jakoś w połowie sądząc po stanie fabuły w ostatnim epizodzie) jakieś 20 lat temu już... nigdy do niego nie wrócono a szkoda, bo na swoje czasy szczycił się piękną animacją i na pewno nie był "płytki" jak na produkcję dla dzieci i młodzieży. Miał tylko jedną wadę - koszt produkcji odcinka był za duży dla twórców - widać bali się, że im się nie zwrócą poniesione koszty. Ale to też pokazuje, że nie szczędzono na niego środków w tych odcinkach które powstały - polecam, choć przypominam, że ma przeszło 20 lat więc nie spodziewajcie się cudów na miarę dzieł Pixara^^

W ostatnim czasie właśnie zwróciłam uwagę na produkcje, które zarzucają dzieciom w tv na Disney Channel i nie tylko. To jest porażka. Same denne filmy, które mają na celu rozśmieszanie ludzi, a efekt niestety jest całkowicie odwrotny. Nie wspomnę już o tematyce ...Zdecydowanie wolę bajki mojego okresu dzieciństwa, mimo, ze to nie było tak dawno :) Mogłabym wymienić mase takich, które można do dziś oglądać, np Aparatka. A wracając do filmów to dzisiejszy film Jessie - kompletna bzdura, a kiedyś uwielbiane przeze mnie Degrassi nowe pokolenie - nie ma porównania!

użytkownik usunięty

A znasz jeszcze jakieś inne fajne seriale fantasy-akcja (niekoniecznie aniowane)?

użytkownik usunięty

Ale to zależy co rozumiesz jako fantasy bo w Witch takim czystym fantasy był wyłącznie Meridian... Tak ogólnie to dla mnie "czyste" fantasy to takie fikcyjne pełne magii światy udające średniowiecze. Harry Potter to film/książka dla młodzieży o współczesnym (a w każdym razie "współczesnym" kilkanaście lat temu) z elementami magii...

Niewiedząc czego szukasz ciężko mi coś polecić, ale spróbuję:

Jak ktoś lubi anime a szuka właśnie tytułów o naszym świecie, ale z elementamii mistyki to polecam Kara no Kyoukai albo Fate Zero przykładowo.
Jak wolisz światy czysto fantasy to polecam Atak na Tytana (też anime).

Z fantasy seriali animowanych nie będących anime mój ulubiony to chyba Avatar ostatni władca wiatru....

A z seriali aktorskich? hmmmm lubię animacje więc nie znam zbyt wielu, z nowszych oklepana gra o tron czy Wikingowie (elementy mistycyzmu niewielkie ale są) a ze starszych to może jakaś wersja Robin Hooda?:P ogólnie z fantasy kkasyków raczej filmy polecam (ostatni smok, willow, zaklęta w sokoła) bo seriali aż tak nie kojarzę pamiętnych choć pewnie były^^

użytkownik usunięty

Szczerze powiem, że myślałem o czymś podobnym do Witch, bo za typową anime raczej nie przepadam. Czytałem trochę o Avatarze i oglądałem film, ale jakoś mnie nie przekonuje. Może kiedyś obejrzę, lecz nie w najbliższym czasie. Pewnie dlatego spodobał mi się Witch, a Avatar nie, bo lubię historię, zwłaszcza średniowiecze. Po za tym interesuję się bronioznawstwem historycznym., a w Witch broń się pojawia i to w dość poprawnej formie(nie do końca, ale w porównaniu z niektórymi serialami anim. to jest dobrze).
Myślałem o jakimś serialu akcji z walką (żeby ie powiedzieć naparzaniem) i ogólnie akcji z elementami fantasy, nieważne, jak dużymi. Chciałbym też, żeby był choć trochę głębszy, inteligentnie zabawny i ogólnie ciekawy.
Bardzo dziękuję ci za zainteresowanie i odpowiedź!

PS Czytałeś "Świat Dysku" Terry'ego Pratchetta?

użytkownik usunięty

co do PS to myślałeś, że skąd mam nick?XD

typowo średniowieczne to chyba zostaje gra o tron i wikingowie (z aktorskich)
natomiast z anime mógłbym polecić Berserk bo ma średniowieczny klimat albo Seirei no Morobito (chociaż to raczej chiński odpowiednik średniowiecza, ale z mega realistycznymi walkami bronią białą).

mimo wszystko powtórzę - Avatar. Nie jako alternatywa dla czegokolwiek tylko jako cel sam w sobie. Uważam, że nieoglądając go dużo stracisz. Świat ciekawy, ale fabuła fajna, bohaterowie świetni i co ważne rozwijają się z biegiem wydarzeń, dojrzewają a nie jak to bywa w innych tego typu tytułach tyko nowe moce zbierają. Ogólnie grono świetnych bohaterów, fajnie napisanych, wyjątkowych i głębszych niż w większości kreskówek jest tu bogate. Niewiele postaci jest jednoznacznie dobrych lub złych w większości przypadków to bardziej skomplikowane. Filmu nie oglądałem - podobno słaby. Ale ten serial cenię bardzo wysoko, bo nie spodziewałem się po nim wiele a bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

użytkownik usunięty

Dzięki za pomoc! Pomyśle .W sumie Witch było pierwszym serialem, jaki sam oglądałem na kompie, więc może też być ostatnim.
Co do PS to wiesz coś może o ekranizacji Wolności Ciut Ludzi? Bo powinna być chyba w zeszłym roku, a nie było.

użytkownik usunięty

oglądałem tylko i bardzo cenię ekranizację Wiedźmikołaja. A tak ogólnie to książki uwielbiam, ale na filmy wolę się nie nastawiać bo ciężko Pratchetta przenieść na ekran^^

użytkownik usunięty

Też tak myślę, choć jeszcze żadnego nie widziałem, ale mam nadzieję wkrótce to zmienić. :)
Co do seriali anim. to chcę wyjaśnić, że zacząłem oglądać Witch przede wszystkim dlatego, że pamiętałem (bardzo mgliście i słabo) go z dzieciństwa.

użytkownik usunięty

Czy mógłbym napisać do ciebie prywatnie? Bo mam problem z serialami i chciąłbym poprosić cię o radę.

użytkownik usunięty

jasne wal śmiało, fajnie, że spytałeś, ale nie trzeba było. Gadaliśmy tutaj jakbyś zagadał w prywatnej też bym normalnie odpisał:)

użytkownik usunięty

Wstydliwy jestem ;))

użytkownik usunięty

Niestety punktów nie mam :( Jak nazbieram, to napisze.

użytkownik usunięty

Może gdzie indziej byśmy pisali?

użytkownik usunięty

tutaj żeby do kogoś napisać trzeba punkty zbierać? powaliło ich?^^

użytkownik usunięty

Widoczne;))
Jesteś może na LubimyCzytać?

Również się z tobą zgodzę że ''Awatar'' jest święty, łączy umiejętnie łączy dwie kultury . - Nawet kontynuację serialu czyli ''Legendę Korry'' uważam za dobry serial, szukam właśnie podobnych seriali w świecie fantasy ale naprawdę ciężko cokolwiek znaleźć .

ocenił(a) serial na 3

Ja się nie dziwię niskiej ocenie. Czytałam komiksy,które są świetne,a serial to marna ich ekranizacja,która jeszcze wszystko po plątała.

Belladonna_filmweb

Dlatego zawsze najpierw oglądam i oceniam, a dopiero czytam materiał źródłowy - Akurat komiksu ''Witch'' nie czytałem więc może dlatego jest mi łatwiej ocenić :) .

Belladonna_filmweb

Poza tym ocena na Filmweb wcale nie jest aż taka słaba - Powyżej sześciu czyli oznacza całkiem niezły serial ,

ocenił(a) serial na 7
buterfly

Powyżej sześciu jest prawie wszystko, a to jest lepsze od większości kreskówek.