PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831401}
8,2 3,4 tys. ocen
8,2 10 1 3440
8,0 3 krytyków

Vinland Saga
powrót do forum serialu Vinland Saga

polubię Askeladd'a. A jednak tak się stało.
Za to gdzieś tak po połowie sezonu zacząłem tracić sympatię do Thorfinna, cały czas taki nadąsany i jednowymiarowy. Zbyt emocjonalny. Lubiłem go i tak chyba przez wzgląd na jego ojca, niezwykłego Thorsa Trolla z Jom.
Inna fajną postacią jest Thorkell Wysoki, postać historyczna. Go lubiłem od samego początku, jak tylko się pojawił, natomiast dłużej zajęło mi polubienie innej historycznej postaci Knuta (Canute) Wielkiego. Nie było o tym w serialu, ale jego matką była Polka (Sygryda, Świętosława), córka Mieszka I i Dobrawy.

wilczekstepowy

Bo to jest dopiero prolog. Tak jak jest to napisane w ostatnim odcinku. Jest to dziecko które od 7 roku nie zna niczego innego tylko zabijanie i myśli tylko o zemście. Tutaj nie ma miejsca na wielowymiarowość. Ale cały serial jest mu poświęcony i jego przemianie. 1 sezon jest o zemście i zatracaniu siebie. Drugi to PTSD i powolne dochodzenie do siebie, próba odnalezienia celu w życiu. Trzeci i czwarty to odkupienie i realizacja prawdziwych życiowych celów. To jest najlepsze anime ukazujące przemianę człowieka jakie istnieje.

bystrzaq

Mordeczko, jaki 3 i 4? Są tylko dwa sezony. Chyba, że chodzi Ci o mangę?

wilczekstepowy

Potwierdzam. Thorfinn po pewnym czasie staje się po prostu wkurzający, a Askeladd po porównał go wprost do psa.
Sam drugi opening pierwszego sezonu pokazuje, iż to tak naprawdę Askeladd i Książę Knut są tam głównymi postaciami - Thorfinn jest tam pokazany dopiero za nimi, zaś pod koniec cały poobijany nie był w stanie dotrzymać kroku patrzącemu w przyszłość Knutowi i Askeladdowi, który pragnął brać czynny udział w realizacji jego marzeń.

ocenił(a) serial na 9
wilczekstepowy

W drugim sezonie Thorfinn jest nie do poznania. Tak jak pierwszy sezon był fajnym slasherem przygodowym, tak drugi sezon to mistrzowski serial psychologiczny

wilczekstepowy

Naprawdę jednowymiarowy? Jestem ciekaw jak długo by Tobie zajęło pozbieranie się po śmierci ojca...

Askeladd co jakiś czas zyskiwał moją sympatię, ale koniec końców nie! To okrutnik był. Fajnie, że miał ideały, ale jednak nie postępował dobrze moralnie.

wilczekstepowy

A poza tym to, że była córką Mieszka to niepotwierdzone info. Inne źródła podają, że była córką jakiegoś Szweda..