Warto bardzo szczegółowo obejrzeć 1 i 2 sezon, potem obejrzeć Ogniu Krocz za mną i na końcu przeczytać "Sekrety Twin Peaks" - niedawno wydaną książkę Frosta. Ja jak na razie jestem zachwycony pierwszymi odcinkami. Czarna chata, zły Cooper. Polecam
Pamiętajmy że to nie komediowe wypełniacze były motywem przewodnim serialu (były taką równoważnią aby czasem zluzować atmosferę) , Jednakże to jest bardzo mroczna historia i zdecydowanie o konotacjach s/f - horror
Witam, pozostając przy temacie książek oraz samego Lyncha, chciałbym polecić swój literacki debiut ”W Odmętach Delirium”, który można nabyć w każdej księgarni online. Jako, że jest to debiut i wiadomo, nie jest łatwo dotrzeć do odbiorców. Stąd, między innymi piszę tutaj.
Powieść, klimatem przypomina twórczość Davida (choć nie dosłownie), ponieważ osobiście jestem jego fanem, chciałem stworzyć coś, o czym się będzie dyskutowało, co będzie zmuszało do myślenia. Jest zabawa czasem, niedopowiedzenia, nietypowe zakończenie, które należy wyłapać w odpowiednim momencie. Trzeba być skupionym, nie jest to bowiem książka na zmęczenie. Według ocen i opinii czytelników jest wciągająca, i czyta się ją bardzo szybko, jednakże trzeba zachować czujność. Ostatecznie czytelnicy są podzieleni – choć oceniają wysoko – na lubimy czytać średnia ocen, to 8.07. Jedni zrozumieli, co stało się z głównym bohaterem, drudzy nie, co mnie rzecz jasna raduje, ponieważ taki był zamysł od początku.
Tak więc, chciałbym zachęcić do przeczytania i podzielenia się swoją opinią, gdyż bardzo cenię sobie zdanie czytelników oraz w razie potrzeby, rozwiewam wątpliwości. Pozdrawiam,
Sylwester Burzych
Dawno nie czytalem tak wyczerpującej odpowiedzi na inny post. Osobiście trzymam kciuki za Pana twórczość, czytałem, niezłe. Czy możemy się spodziewać w przyszłości czegoś bardziej obyczajowego z lekką domieszką kung-fu? Nad czym Pan teraz pracuje?
Najpierw to trzeba przeczytać opowiadanie "Sowy nie są tym czym się wydają", następnie przeczytać "Swkretny dziennik Laury Palmer", obejrzeć "Fire walk with me", 1 i 2 sezon serialu, przeczytać "Sekrety Twin Peaks Frosta" i dopiero zabierać się za 3 sezon. To jest poprawna kolejność...
Zastanawiam się, czy obejrzenie prequela przed serialem pomoże... Jest to bowiem prequel, który zawiera wiele elementów sequelowych, więc zastanowiłbym się. Poza tym zagadka śmierci Laury Palmer jest ciekawsza w sytuacji, gdy jej już nie ma wśród żywych ;)
Zdecydowanie najpierw 1 i 2 sezon, a potem filmowy prequel. Odwrotna kolejność popsułaby zabawę komuś kto dopiero zaczyna z Twin Peaks.
Innej opcji raczej nie ma. Większość i tak oglądała najpierw serial, później film bo tak został nakręcony. Uważam jednak, że zaczynanie od Fire walk with me wcale nie byłoby złą decyzją i rzucałoby nowe światło na całą historię. Pasjonuje się Lynchem i serialem od 16 lat. Oglądałam/czytałam go na wiele sposobów. Jeszcze inna para butów to Sekretny dziennik L.P. gdzie można zobaczyć pełen obraz tej postaci, bardzo irytujący swoją drogą. W internecie jest już dostępne audio "Diane" The Twin Peaks Tapes of Agent Cooper. Polecam :)
Dokładnie! Ja tak zrobiłam :) Polecam również przeczytać książkę Davida Lynch'a W POGONI ZA WIELKĄ RYBĄ- opisuje w niej tajniki swojej pracy i inspiracji.
Niestety, w Sekretach jest też kilka nieścisłości. Nie wiem z czego wynikających, może pan Frost nie oglądał serialu przed pisaniem, i zapomniał pewnych szczegółów, no ale cóż...
Pomniejsze rzeczy da się jakoś wytłumaczyć, typu, jak poznali się Duży Ed z Normą, i kiedy się pobrali, czy fakt, że w serialu wspominają, iż Norma była główną Cheerleaderką, a Hank kapitanem drużyny, podczas gdy w książce kapitanem jest już Frank, no ale to też nie tak istotne. Główny problem, to opowieść o matce Normy, którą w książce uśmiercili jeszcze przed śmiercią Laury, a w serialu miała się dobrze. Nie wiem z czego akurat ta nieścisłość wynikła, ale trochę razi w oczy.