PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 27 tys. ocen
8,0 10 1 27391
8,9 29 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

W razie jakby ktoś chciał zacząć przygodę z Twin Peaks to wypisuję kolejność co się ukazało, może się komuś przyda.

S - serial, K - książka, F - film

Twin Peaks
S | Sezon 1 (1990) 8 odc
S | Sezon 2 (1990-1991) 22 odc
K | The Secret Diary of Laura Palmer (1990)
F | Fire Walk With Me (1992)
F | FWWM: The Missing Pieces (2014)
K | The Secret History of Twin Peaks (2016)
S | Sezon 3 (2017) 18 odc
K | The Final Dossier (2017)

Wingo

książka The Final Dossier ma mieć premierę 31 października, w Polsce nie wiadomo dokładnie jeszcze

ocenił(a) serial na 8
Wingo

Witam, jak już jesteśmy w temacie książek, to mam wia­domość do wszyst­kich fanów Lyn­cha oraz wiel­bi­cieli czy­ta­nia. Napi­sa­łem książkę”W Odmę­tach Deli­rium”, którą można nabyć w każ­dej księ­garni online. Jest to mój debiut na rynku lite­rac­kim i jak wia­domo, nie jest łatwo dotrzeć do odbior­ców. Stąd, mię­dzy innymi piszę tutaj.
Powieść, jak wspo­mnia­łem wcze­śniej, kli­ma­tem przy­po­mina twór­czość Davida (choć nie dosłow­nie), ponie­waż oso­bi­ście jestem jego fanem, chcia­łem stwo­rzyć coś, o czym się będzie dys­ku­to­wało, co będzie zmu­szało do myśle­nia. Jest zabawa cza­sem, nie­do­po­wie­dze­nia, nie­ty­powe zakoń­cze­nie, które należy wyła­pać w odpo­wied­nim momen­cie. Trzeba być sku­pio­nym, nie jest to bowiem książka na zmę­cze­nie. Według ocen i opi­nii czy­tel­ni­ków jest wcią­ga­jąca, i czyta się ją bar­dzo szybko, jed­nakże trzeba zacho­wać czuj­ność. Osta­tecz­nie czy­tel­nicy są podzie­leni – choć oce­niają wysoko – na lubimy czy­tać śred­nia ocen, to 8.07. Jedni zro­zu­mieli, co stało się z głów­nym boha­te­rem, dru­dzy nie, co mnie rzecz jasna raduje, ponie­waż taki był zamysł od początku.
Tak więc, chciał­bym zachęcić do prze­czy­ta­nia i podzie­le­nia się swoją opi­nią, gdyż bar­dzo cenię sobie zda­nie czy­tel­ni­ków oraz w razie potrzeby, roz­wie­wam wąt­pli­wo­ści. Poz­dra­wiam,
Sylwester Burzych

użytkownik usunięty
Wingo

Dzięki wielkie za podsumowanie.

Wingo

Czy "Fire Walk With Me" - nie jest to czasem prequel? Skoro opowiada jak przeczytałem na internetach o ostatnich dniach Laury to powinien byc jako pierwszy....

moscu

To jest prequel ale obejrzenie go przed serialem psuje zagadke na ktorej sie opiera caly serial, nie polecam ogladania tego w ten sposob

Wingo

tak zrobię bo właśnie kończę 2 sezon ;-)

moscu

O to fajnie ze sie komus przydalo
Tak poza tym polecam przeczytac dziennik Laury przed filmem bo on konczy sie mniej wiecej tam gdzie zaczyna sie film