Witam, jako iż większość z was fascynuje się tą niewątpliwie złą i pełną ukrytych przekazów kreskówką, pragnę was zaznajomić z prawdziwym przesłaniem i intencją jaka niesie ta kreskówka. W internecie zaznajomiłem się również z licznymi teoriami tej kreskówki np. że jest ona nazistowską propagandą i inne. A więc do rzeczy :
1.Nienawiść, żądza krwi, wojna - dwa organizmy żywe, kot i mysz, które żyją w jednym domu przez cały czas nieustannie prowadzą ze sobą wojnę na śmierć i życie. Jeden chce drugiego skrzywdzić w jak najbardziej bolesny i upokarzający sposób. Nie raz wystąpiły nawet dantejskie sceny, które nie są odpowiednie dla dzieci. Możecie powiedzieć, że przecież te sceny przemocy były zabawne. Ale czy wiecie co się dzieje z waszą duszą nawet gdy ogląda delikatne sceny przemocy lub sceny dla żartu?
2.Zła postać jest ukazywana jako uosobienie dobra i jako bohater - mowa tu o Jerry'm. Jerry jest ukazywana jako biedna myszka prześladowana przez wielkiego kota. Jednak Jerry jest również uosobieniem zła. Powiedziałbym nawet, że jest większym złem niż Tom - w końcu to Jerry jako szkodnik i gryzoń wkradł się do domu, w którym mieszkał i którego pilnował Tom i Jerry prowokował bardzo dużo sytuacji. Błędem Toma było, że reagował agresją i żądzą zemsty.
3.Brak obrażeń lub bardzo szybka regeneracja - każdy organizm żywy pod wpływem zderzenia z kowadłem, wystrzału z karabinu lub wylądowaniu z wysokości by nie przeżył, ale nie nasi bohaterowie, oni wychodzili bez szwanku, lub po kilku sekundach wracali do stanu sprzed uderzenia. Dlaczego? Bo sprzedali duszę diabłu, dostali nadludzkie, nadprzyrodzone moce w zamian za duszę.
4.Chwila spokoju - czasami zdarzały się odcinki, w którym Tom i Jerry a często również ten pies Spike zawiązywali rozejm, przykładem jest tu odcinek świąteczny. Ma to ukazać, że jednak nasi bohaterowie nie są źli i w głębi serca są dobzi. Jednak dlaczego potem znowu rogi im rosną i postępują tak jak przedtem? Normalny człowiek postępuje dobrze i tylko zdarzają mu się chwile słabości i postępuje momentami źle. Tutaj mamy na odwrót - cały czas postępują źle i zdarzają im się jedyne przybłyski dobroci, które są ustawką by widz nie odebrał tej kreskówki źle.
To by było na tyle. Drodzy rodzice, zastanówcie się zanim pozwolicie tę kreskówkę oglądać swoim dzieciom. Jest to bardzo zła bajka i daje negatywny przykład dla dzieci i godzi z wartościami naszej tradycji katolickiej.
Hahaha dobre nie ma to jak doszukiwać się ukrytych przekazów w bajkach dla dzieci xD zapomniales dodać o iluminatach i nwo. Jak taka bajka szkodzi to dlaczego zachęcają dzieci do czytania Biblii pomijając nowy testament to w starym testamencie jest tyle przemocy że obecne horrory się chowają ( to tak a propos szatana ) . pierwsze co trzeba zrozumieć to koncepcja kota i myszy jako odwiecznych wrogów nie została wymyślona od tak tylko wzięta z natury . Tak w ogóle to fanatycy Kościoła, szatana widzą wszędzie, np aniołki Disneya , Selena Gomez, czy inne rodzaje muzyki z przesłaniem " podprogowym " mnie najbardziej irytują te zabiegi Kościoła i ludzi świeckich co sobie coś ubzduraja i próbują do tego tworzyć ideologię , dlatego że czegoś nie rozumieją i nie chcą zrozumieć albo dlatego brak im odpowiedniej wiedzy na temat z resztą historia pokazuje takie nieścisłości np. w średniowieczu uważano że jak ktoś się często myje bądź używa nie znanych danej społeczności praktyk lekarskich to już z diabłem ma kontakty, albo w czasach kolonialnych gdy nawet duchowieństwo uważało ludzi o czarnej skórze za zwierzęta bo "Bóg by nie mógl obdarować dusza kogoś kto jest czarny.
A i nawiązując do tematu, to od kiedy szatan umie tworzyć kreskówki jakoś na religi czy na kazaniu o tym nie słyszałem :P