w ogóle wiadomo, jak doszło do wybuchu tej epidemii? Gdzie się to zaczęło?
Od meteorytu zaczęło się w komiksie, a w serialu nie wiadomo tylko w dyskusji dochodziło do różnych teorii.
Przeczytałem do tej pory 15 tomów komiksu i nie przypominam sobie żeby było coś wspominane o meteorycie. Czy ta informacja pojawia się w którymś z późniejszych tomów ?
Niegrzeczny nasz kolega jest, brzydko kłamie – każdy wie, że to wina chorych wiewiórek…
A tak na poważnie, Kirkman powiedział, że nigdy nie ujawni pewnej informacji – czyli tego w jaki sposób wybuchła epidemia.
A szkoda bo komiks jest naprawdę dobry, osobiście uważam że lepszy niż serial.
Z tego co ja wiem to na samym początku mówiono o meteorycie, ale w miarę "ewolucji historii" tzn nowe książki i filmy nie ma już podanej żadnej przyczyny. Podobno jak "zabraknie miejsca w piekle zmarli zaczną wychodzić na ulicę" - cytat ze świtu żywych trupów :P
No przepraszam, ale ktoś kiedyś napisał że, to od meteorytu się zaczęło i nikt nie zaprzeczał, więc myślałem że tak jest.
Jak było w komiksie nie wiem, bo go nie czytam.
Ja też nie czytałem komiksów. W każdym bądź razie widziałem z 20 filmów ,i w ani jednym nic nie było o przyczynie i o meteorycie. Wszyscy bohaterowie się zastanawiali nad tym, że nie ma przyczyny :P
W Noc żywych trupów starej wersji, było o meteorycie, a w innych to dzień żywych trupów że to jakaś bakteria ...
Hmm nie bardzo mi nawet pasuje teza o meteorycie, w walking dead każdy jest już zarażony i żeby się przemienić wystarczy, że umrze więc raczej stawiałbym na jakiegoś wirusa, bakterie czy coś takiego.
W którym dniu żywych trupów było o tym, że to bakteria ? Ja tam nie kojarzę tego ;] Jest pełno takich filmów postapokaliptycznych jak "28 dni później" i w jest mówione najczęściej, że to wirus. Ale to nie łączy się z filmami o żywych trupach.
A to nie widziałem. Widziałem tylko stary dzień żywych trupów. Muszę zobaczyć. To ciekawe, że w końcu ktoś się szarpnął na jakieś cząstkowe wyjaśnienia.
Wyjaśnili, ale film cienki zombie biegające po suficie, zombi wegetarian, zombie które są mądre - matko a jeszcze mogę wymieniać ...
Mnie też się wydaje, że filmy w których zombie biegają są głupie. Za to widziałem sporo filmów w których zombie były dosyć mądre i "myślały" jak się dostać do pokarmu... Ale wydaje mi się, że najlepiej jest jak zombie pozostają w swojej klasycznej postaci. Wolne, głupie, za to głodne i w ogromnej ilości:P
Skoro każdy jest zarażony to pewnie jak kolega nade mną stwierdził to jakiś wirus znajdujący się najpewniej w powietrzu. :)
Szkoda, że w żadnym filmie ten wątek nie jest pociągnięty. Same domysły. Poza tym to musiałby być jakiś nieziemski wirus, żeby utrzymywał się cały czas w zawieszeniu w powietrzu i rozprzestrzeniał się tak, że nawet jak ktoś się zamknie w domu na końcu świata to i tak po śmierci się zmieni w zombie.
Może to nie wirus tylko jakiś czynnik np chemiczny. Pamięta ktoś jeszcze ten cykl czarnych komedii " Powrót żywych trupów" ? Tam zwłoki ożywiał trioxen, gaz który wynalazła armia.
Mam jeszcze jeden pomysł, oderwany od rzeczywistości... nanoroboty. Podobno UFO cały czas nas dzięki nim obserwuje, a my o tym nie wiemy, bo są zbyt małe, żeby je zarejestrować ;D
nanoroboty miałyby sens, przejmują kontrolę nad mózgiem i tylko likwidacja mózgu może pomóc zabić trupa.
Na necie mozesz sobie poszukać taki mini serial 6 odcinkowy moze nawet na youtube znajdziesz, jak jest pokazane jak się zaczeła epidemia w the walking dead, tzn nie ma jednoznacznie powiedziane, że wypuścili wirusa czy coś podobnego, pokazane jest jak ludzie zmieniaja się w zombie i jak pada radio i telewizja itp. poszukaj pod hasłami Webisode i kolejne tutułu odcinków
1. a new day
2. family matters
3.domestic violence
4. neighborly advice
5. step mother
6. everything dies
jesli ogladasz od początku to pamietasz ze Rick zabrał rower takiemu pół zjedzonemu zombiakowi, ona miala na imię Hana i jest bohaterką tego serialu jest wyjaśnione skąd się tam wzieła i dlaczego jest zjedzona
Polecam wszystkim
http://www.youtube.com/watch?v=eWTG6Xrs4s0
masz tu link na youtube do pierwszego odcinka tegoż to miniserialu dalej sobie poradzisz, bo kolejne są na pasku obok:)
milego oglądania