PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}

The Walking Dead

2010 - 2022
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177106
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Kanibalizm jest śmiertelnie niebezpieczny:

"Kanibalizm to zjawisko powszechne w przyrodzie, ale u ludzi spotykane niezwykle rzadko. W historii odnotowano kilkanaście przypadków posilania się ludzkim mięsem z głodu lub przez morderców, ale najczęściej ma to podłoże religijne. Konsumpcja ludzkiego mięsa jest szkodliwa dla zdrowia. Główne zagrożenie stanowią priony, białkowe cząsteczki zakaźne, które powstają gdy powszechnie występujących w organizmie proteiny zmieniają swoją naturalną konformację. Priony wywołują choroby z grupy zakaźnych encefalopatii gąbczastych, jednym z przykładów jest choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD).

Choroba kuru pojawiła się po raz pierwszy wśród plemion Nowej Gwinei, zwłaszcza ludu Fore. Do zarażenia prionami dochodziło w wyniku rytualnego spożycia ciał zmarłych krewnych. Mimo że lud Fore ponad 50 lat temu oficjalnie zrezygnował z kanibalizmu, to wciąż odnotowuje się przypadki tej choroby. Ostatnio niepokojące wieści dotarły zza zachodniej granicy. W jednej z niemieckich klinik pojawiły się osoby cierpiące na kuru. Byli to pacjenci pochodzący z Syrii, którzy musieli dopuścić się aktów kanibalizmu właśnie w tym arabskim kraju.
Dzikie zwyczaje

Kuru, zwana inaczej "śmiejącą się śmiercią" to nieuleczalna choroba wywołana przez priony. Dotyka ona tkanki nerwowej i powoduje, że mózg ulega zgąbczeniu. Po zakażeniu śmiertelność wynosi 100 proc. Do niedawna kuru występowała tylko wśród nielicznych plemion, które praktykowały rytualny kanibalizm. Członkowie ludu Fore z Nowej Gwinei, w dowód szacunku dla zmarłych krewnych, wyciągali z rozłupanej czaszki ludzki mózg i gotowali go w bambusowym cylindrze. Tak przygotowaną breję zjadano lub rozsmarowywano na skórze.

W każdym gramie tkanki znajdowała się ogromna ilość prionów, który po konsumpcji przenikały do krwi. Rozwój choroby był różny - w niektórych przypadkach trwał kilkanaście miesięcy, a w innych nawet 40 lat. Finał zawsze był taki sam - zaburzenia równowagi, silne drgawki, mimowolne ataki śmiechu i płaczu - doprowadzały do śmierci głodowej lub w wyniku zapalenia płuc."

htp://nt.interia.pl/raport-medycyna-przyszlosci/medycyna/new s-w-syrii-jedli-ludzkie-mieso-teraz-umieraja-na-rzadka-choro be,nId,1069665

Jeśli ci z Terminusa mówią prawdę tzn. że prowadzą swój proceder niemal od początku epidemii, to powinni już dawno nie żyć.

ocenił(a) serial na 6
BOB_76

Ej, weź mnie nie strasz, bo właśnie zjadłam sąsiada :(

Zresztą co Ty tam wiesz... Walkerzy jedzą ludzi co wzmocniło ich zęby i paznokcie. I jakoś nie widzę, aby cierpieli na jakiekolwiek schorzenia. Baa, nawet po stracie kończyn i innych części ciała nadal żyją, są w świetnej kondycji. A do tego wszyscy są szczupli, więc ludzkie mięso przyspiesza spalanie tłuszczu.

PS Nie ma żadnego przykazania, które tego zabrania. Co najwyżej nie wypada ich jeść w piątki i w czasie postu.

gosia84_2

I jeszcze pozytywnie wpływa na wzrok, słuch i zdolności pojawiania się za ludzkimi plecami w krótkim czasie xD

A serio, pewnie nie będzie nic o prionach i kuru w serialu a Termity nie pożyją tak długo, by zachorować.

ocenił(a) serial na 8
BOB_76

W artykule jes ze przebieg choroby może trwać 40 lat więc może ci z terminusa mieli po prostu super, super szczęście. A może jedzą koszernie co wpływa na bezpieczeństwo spożycia.

BOB_76

Ciekawe jak smakuje mięso z człowieka. Pewnie jak kurczak. W dzisiejszych czasach wszystko smakuje jak kurczak...

ocenił(a) serial na 4
TomKruz

Oprócz kurczaka, oczywiście

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

A co jeśli smak kurczaka smakuje jak kurczak?

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

To znaczy że albo to kurczak - ludojad (jest tu taki user który zrobił bestiariusz filmów klasy Z tam dowiesz się więcej) albo kurczak był z domieszką mięsa ludzkiego.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

jest tu taki user który zrobił bestiariusz filmów klasy Z tam dowiesz się więcej

really? Ktoś tu jest nowy na filmwebu i nie słyszał o goWOW!ermencie :)

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

Jezu Chryste!
To była ironia, zacna Pani! Pytanie na poziomie osoby zupełnie zielonej w temacie. Przecież to oczywista oczywistość, dlaczego kurczak może smakować jak kurczak. Bo ludzi je! Dlatego smakuje tak jak ludzie. Czyli jak kurczak.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Świnia ze skrzydłami mówi mi o ironi... o gode...

Kurczak je ludzi?? To oczywiste, co więcej, trzyma ich w klatkach i każe im wysiadywać jajka, na których drukuje takie dziwne numerki.... WAIT!!!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

Jaka świnia!!!! Pegaz!!

A Pegaz to mitologiczne, uskrzydlone zwierze, czworonożny, domowy ssak...
Cholera. Zgadza się, pasuje do świni ze skrzydłami.

Nieważne.

Ważne jest to, czy gdyby kurczak, który smakuje jak kurczak, bo je ludzi, którzy smakują jak kurczak, zjadł innego kurczaka, który nie smakuje jak kurczak, bowiem w dzisiejszych czasach wszystko smakuje jak kurczak, łącznie z ludźmi, z wyjątkiem samych kurczaków, to czy taki kurczak – ludojad – kanibal smakowałby jak kurczak, cz jak nie – kurczak?

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Z takim podejściem mianuję was gołompkiem pokoju mojego goWOW!ermentu, czy tego chcecie czy nie :)

A co było pierwsze? Kurczę czy kurczak???

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

Jesteś zbaczona. Z tematu, znaczy się. Proszę mi nie zbaczać z temu. Założenie nr 2, żebyś prościej miała, Kurczak - ludojad - kanibal żywi się i ludźmi i kurczakami w stosunku 1:1. Bez skojarzeń z tymi stosunkami.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Dude, I'm a dude too! :D

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

znowu to samo.....

https://www.youtube.com/watch?v=jZq6jnL9Czw&feature=kp

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

:) Za użycie AC/DC masz odrobinę mniej pojechane u mnieu :)

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

Aha zakładamy że kurczak zjedzony przez kruczka - kanibala - ludojada nie jest:
1. Kurczakiem kanibalem
2. kurczakiem ludojadem
3. kurczakiem - kanibalem - ludojadem

To sobie zostawimy na później.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

kurczak jedzący kurczaka zapene przeżywa filozoficznou kontemplacjeu duchową zastanawiając się, czy jedząc kurczaka pożera siebie a tym samym czy dokonuje wchłonięcia duszy kurczaka.

A jak dodamy do tego reinkarnację to mamy kurczakocepcję - czy zjadam swoje własne wcielenie? ??

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

Nie komplikuj. To by było możliwe tylko wtedy gdyby kurczak był wężem.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Chciałem powiedzieć, że kurczak będący wężem to absurdeu, ale przypomniałem sobie, że dyskutuję ze świnią ze skrzydłami tak więc logiczność jest po Twojej stronie.

ocenił(a) serial na 4
Einshaew

No więc wracamy do punktu wyjścia. Kurczak nie jest wężem i nie zjada sam siebie, ino innego kruczka który je to co inne kurczaki ni - ludojady i nie - kanibale, no to jak by taki kurczak smakował jeśliby jadł też ludzi, przy złożeniu że to są ludzie nie - kanibale, i nie - kurczkożercy. Tylko świnie jedzą. A te świnie jedzą nie ludzi, nie kurczaki i nie inne świnie, tylko Glutaminian Monosodowy.

No to jakby taki kurczak smakował?

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Czy zakładając, że świnie jedzou wszystko, to w połączeniu z możliwością latania będou gorsze od plagi szarańczy i czy zjedzą wszystko na swej drodze - łącznie z samą sobą - by udowdonić, że wszystko smakuje jak kurczak?

Einshaew

Ale skąd kurczak wie, że je kurczaka skoro kurczak nie smakuje kurczak?? Może tak naprawdę myśli, że to jest kogut?? :O

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

Jak to skąd?? A jak kurczak ugryzie się w język to co? To wtedy w jego umyśle rodzi się spostrzeżenie: "hmmm! Smakujeu jak kurczak!"

MYSTERY SOLVEDEU

Einshaew

Ale wtedy wie tylko jak smakuje język kurczak a nie udko czy skrzydełko kurczaka zakładając, że język kurczaka nie smakuje jak wąż o smaku kurczaka.

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

Dlaczego dyskryminujecie język kurczak od innych części ciała kurczak? Od kiedy jesteście rasisteu, Ministreu? :)

Przygotujeu rezolucjeu na mocy której język kurczak ma smakować tak jak reszta kurczak i tak będzie kurcze!

Einshaew

Dyskryminuje język kurczaka od innych części ciała kurczaka bo, :SPOILER!: jest on cały czas mokry w przeciwieństwie do reszty jego ciała :PO SPOILERZE: Ale rozumiem, że u Piesuów to nie występuje cały czas się wszędzie liżą więc są cali mokrzy. :D:D:D

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

A Tygryseuy to co, suche chodzą:) ?

Einshaew

Jeśli się poliżemy(bez skojarzeń proszę), to puszczamy pierdy, które nas suszą.:D

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

Państwa wiedza z dziedziny fizjologii i anatomii zwierząt jest tak rozległa jak pola kaktusów na Antarktydzie :D

Valdoraptor23

Moja wiedza jest bardziej rozległa od ilości wody zawartej w Słońcu. :D

tiger31648

Jeśli będę potrzebował wysuszyć pranie, to chyba jednak nie skorzystam i zapuszczę Familiadę xD

Valdoraptor23

A więc suchary Strasburgera są wstanie wysuszyć pranie?:O Dobrze wiedzieć nie będę musiał używać suszarki do włosów. :)

Einshaew

A co jeśli kurczak smakuje jak indyk a indyk jak kurczak, a nasz zmysł smaku pokręcił to?

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

A co jeśli indyk to kurczak a kurczak to indyk którego smak smakuje jak smak kurczaka który jak wcześniej wspomniałem, smakuje jak indyk a jego smak przypomina podobny smak, który smakuje jak kurczaka smak?

Einshaew

:D
Zagmatwałeś to tak, że już nie wiem co jest czym i jak smakuje!
Chyba przerzucę się na kaczkę, która smakuje jak indyk, które smakuje kurczak, który ma taki sam smak co kaczka, która jest indykiem o smaku kurczaka.

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

Ciekawe, jak smakuje pegaz_filmwebu, który jest połączeniem wieprzka i kaczki a ponieważ powiedział, że dzisiaj wszystko smakuje jak kurczak to pewnie łączy w sobie wszystkie te smaki :)

Zagmatwałem? A pokazać projekt ustawy budżetowej na ten rok obowiązującej w Republice DOGEolskiej? Przy tym moje wyjaśnienie jest proste jak przyszłość moich obywateli :)

Einshaew

Nie wiem może ma smak świńskiej kaczki, która smakuje jak wszystko czyli jak kurczak pod warunkiem, że kurczak nie smakuje jak kurczak tylko jak RossBeth z dodatkiem Bethpsztyku o smaku kurczaka smakującego jak indyk o smaku kaczki :D

ocenił(a) serial na 10
tiger31648

To jest dobre na ekspozeu!! :)

Einshaew

O naiwni!! W dzisiejszych czasach wszystko smakuje jak GLUTAMINIAN MONOSODOWY :)

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

WYJĆĆĆ! :D

Valdoraptor23

Ale skąd masz pewność, że Glutaminian Monosodowy smakuje jak Glutaminian Monosodowy a nie jak kurczak? :)

tiger31648

Ponieważ w dzisiejszych czasach nikt już nie jest głodny w sensie niedostatku substancji odżywczych, a tylko odczuwamy niedobór kolejnej porcji Glutaminianu Monosodowego.

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

A ile smaku Glutaminianu Monosodowego jest w Glutaminianie Monosodowym przy założeniu, że smakuje jak kurczak?

Einshaew

Nie, proszę Pana. Tak jak każdy kwadrat jest prostokątem ale nie każdy prostokąt kwadratem, tak to kurczak smakuje Glutaminianem a nie Glutaminian kurczakiem.

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

Ale Bear Gryls jedząc węża powiedział, że smakuje jak kurczak więc idąc tą tezą Glutaminian też smakuje kurczakiem gode damniteu!

Einshaew

Podsumowując całą dyskusję w tym temacie:

"A po lewej mogą państwo zaobserwować grupę użytkowników Fw pozbawionych dopływu TeWuDe do oczu. Aktualnie wskutek presji próbują przypiąć wodę do drzewa spinaczem..."

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

phi! Wodę do drzewa spinaczem!

Ja ostatnio wypstrykiwałem pazurkieu cząsteczki azotu z atomów powietrza a Ty mi tutaj o wodzie i spinaczu i drzewie wyjeżdżasz :)

Einshaew

"A po lewej mogą państwo zaobserwować grupę użytkowników Fw pozbawionych dopływu TeWuDe do oczu. Ich dyskusja łudząco przypomina dywagacje nad prawem unijnym w Europarlamencie..."