1. o co chodzilo w 1 odcinku na poczatku z ta mala dziewczynka? :) na poczatku myslalem ,ze to pokazanie co bedzie potem ale potem tej sceny nie bylo O.o jakis blad?
2.spiaczka.... ile on byl w tej spiaczce ;/ nawet tego nie powiedzieli ale skoro kwiaty zgnily to dlugo wiec jakum cudem on zyje bez jedenia i picia? i dlaczego nie sral pod siebie? totalny blad?
Zastanawia mnie ile odcinków obejrzałeś, skoro takie rzeczy nazywasz niewyjaśnialnymi błędami? Bo chyba nie dotarłeś do strzelby Hershela xD
Z tą dziewczynką to takie totalnie luźne wprowadzenie do serialu, zaraz po tym jak Rick się obudził, zdobył brykę i ruszył na szukanie rodziny. Swoją drogą jedna z moich ulubionych scen ever.
Śpiączka i cudowne przebudzenie Ricka to po prostu dobra bajka i pic na wodu :).
z ta dziewczynka moze mozna wytlumaczyc ,ze ta akcja po prostu byla jak szukal benzyny (wtedy tez znalazl martwych ludzi w domku) tylko zamiast pokazac ja razem z akcja z tym domkiem to dali ja na poczatek filmu zeby zbudowac klimat ;) wiec 1 pytanie w sumie nie jest bledem ;) ale co z 2?? ''spiaczka.... ile on byl w tej spiaczce ;/ nawet tego nie powiedzieli ale skoro kwiaty zgnily to dlugo wiec jakum cudem on zyje bez jedenia i picia? i dlaczego nie sral pod siebie''
co do Ricka i jego śpiączki i zgniłych kwiatów. Kwiaty gniją bez zmieniania wody w przeciągu 1 tygodnia (wiem z doświadczenia), więc to wg mnie nie aż tak długo. Poza tym gdy człowiek jest w śpiączce to podają mu kroplówkę, więc nie potrzebuję jedzenia i picia.
Co do wypróżniana się, w takich przypadkach pacjenci mają pieluchę :), ale tego nie pokazali.
Rick po odłączeniu urządzeń(gdy Shane próbuję go ratować), budzi się sam po jakimś czasie, wg mnie to około 2 dni, ale medycyna też zna takie przypadki (zwłaszcza jeśli pacjent jest w śpiączce farmakologicznej).
Bazując na moich doświadczeniach ta scena nie wydaje mi sie dziwna.
i ja się podpisuje pod twoim postem! kwiatki szybko padają jak im się wody nie zmieni. kroplówka mogła się sączyć długo. zresztą kto wie, może wybudził się zaraz po akcji z wojskiem np następnego dnia, więc dzień wcześniej jeszcze mu podali papu, zmienili pieluchę itd
llubellak strzal w 10 !! ''następnego dnia, więc dzień wcześniej jeszcze mu podali papu, zmienili pieluchę itd'' to ma sens ;) chyba juz innego wytlumaczenia nei ma ;) albo te twoje albo po prostu blad w serialu ,ze nie robil pod siebie ;p (z odzywianiem i piciem nie ma problemu bo odpalilem ten odcinek i byl podlaczony do kroplowki)
http://walkingdead.wikia.com/wiki/Television_Show_Timeline
Dnia postrzału nie da się dokładnie umiejscowić w czasie, co widać w linku powyżej. Ciężko określić kompletny czas śpiączki.
Dopiero w odcinku 1x05 otrzymujemy jakiekolwiek dane o czasie trwania epidemii: 63 dni epidemii globalnej, 194 dni od pierwszego przypadku ( http://walkingdead.wikia.com/wiki/Wildfire ) czyli możemy założyć, że Rick leżał przynajmniej 2 miesiące (w dniu postrzału nie było jeszcze globalnej epidemii).
Jeśli chodzi o opiekę, kroplówki i "robienie pod siebie" to wiele osób robi mylne założenie, że w momencie wybuchu epidemii służby szpitalne rzuciły wszystko i uciekły xD Szpital nadal działał, przynajmniej do momentu, gdy Shane zastawił drzwi do pokoju łóżkiem ( http://walkingdead.wikia.com/wiki/TS-19 ). Było to jakieś dwa tygodnie od wybuchu globalnej epidemii, po czym Shane i Lori opuścili miasteczko.
Zagadka magicznego przeżycia Ricka wyjaśnia się w 3 sezonie Webisodes ( http://walkingdead.wikia.com/wiki/The_Walking_Dead_Webisodes:_The_Oath ) Lekarka, która pozostała w opuszczonym przez resztę pracowników szpitalu i opiekowała się przybywającymi rannymi, musiała zmieniać mu kroplówki. Szpital poznajemy po scenie stworzenia napisu "DONT OPEN, DEAD INSIDE".
jestes wielki!! dzieki!! wlasnie jestem na 1x05 :p i sie zdziwilem jak bylo nagranie o tej epidemi globalnej ;) czyli w skrocie.... Rick lezal w spiaczce 2 miesiace i nie sral pod siebie i zyl bo byl pod opieka o ktorej sie dowiem dalej w dalszych odcinkach? :)
Webisodes to takie krótkie odcinki opowiadające o losach innych ludzi podczas apokalipsy i lekko nawiązujące do wątku głównej grupy. Są trzy "sezony". Można je obejrzeć na strefawalkingdead.
a to sa oficjalne krotkie odcinki czy jakis fanowski dodatek? czyli nie dowiem sie o tej lekarce z normalnego serialu??
Oficjalne odcinki. Pierwszy sezon jest np o tej "rowerowej zombie", której połówka wystąpiła w 1 odcinku. Wyjaśnia jak się tam znalazła. Dla mnie to ciekawe uzupełnienie tylko za mało jak na taki potencjał.
dzieki wielkie ;) ''Lekarka, która pozostała w opuszczonym przez resztę pracowników szpitalu i opiekowała się przybywającymi rannymi, musiała zmieniać mu kroplówki. Szpital poznajemy po scenie stworzenia napisu "DONT OPEN, DEAD INSIDE".' a ten epizod znajde w ktorym odciku?? i to jest w formie serialu czy filmu? bo ja np mam to jako odcinki specjalne... np. .the walking dead webisodes series 1 torn apart i trwa 17 minut ;/ nie mam tego w odcinkach serialu
Tzw. Sezony Webisodes składają się z krótkich odcinków specjalnych. Odcinki to za wiele powiedziane bo to kilkuminutowe bądź kilkunastominutowe scenki.
Pierwszy sezon czyli Torn apart trwa właśnie łącznie tyle ile napisałeś.
Drugi opowiada o pewnym magazynie.
Trzecie czyli The Oath to właśnie historia szpitala.
czyli to sa oficjalne odcinki?(tak jakby zrobione za zgoda rezysera ;p nie wiem jak to nazwac)
a wiesz moze jak wylumaczyc zachowanie Deryla?? zabral odcieta reke brata tylko po to zeby potem rzucic w jakiegos typka...
Zabrał ją pewnie w pierwszym odruchu szoku. Ręki użył, żeby pogrozić tamtemu człowiekowi z gangu. Potem nie wiadomo, czy ją zostawił, czy zabrał, ale na co mu była gnijąca ręka, której i tak już nikt by nie przyszył xD
"Daryl later takes Merle's severed hand with them, and later uses it to scare Miguel into revealing the location of the Vatos hideout. It is unknown if he takes the hand back to camp with him. "
http://walkingdead.wikia.com/wiki/Merle_Dixon_%28TV_Series%29
ok ok ;p i pewnie tak ;d nie wiedział co robi z tego szoku :) ewentualnie myslal ,ze ja przyszyje ;d
Szpital nie został opuszczony. Został splądrowany, a personel i pacjencji zamordowani. Shane wiedział co się będzie tam działo (czytaj piekło ;/ ) I "zabezpieczył" Ricka, dając mu szanse na przetrwanie.
poczytaj wyzej.... wiemy ,ze zastawil dzwi ale pytania byly inne ''czemu nie robil pod siebie , jak przezyl bez jedzenia i picia'' ale Valdoraptor23 odpowiedzial ;)
Nie leżał dwa miesiące. Na twitterze, któryś z twórców napisał, że Rick leżał 3-4 tygodnie (albo to było 2-3, któraś z tych wersji. Dawno to było :D).
Gdzieś było powiedziane że Rick przeleżał w szpitalu 2 tygodnie odkąd zniknął cały personel. W sumie mógł przeleżeć 2 mieś...
Ok, a co z zanikiem mięśni?
Po tygodniu leżenia na łóżku (lub po 2 miesiącach, nt. których pisał Vadldoraptoreu23) ścięgna i mięśnie są nie do użycia. Owszem, Rick bardzo ładnie wykonał pad płaski po wstaniu z łóżka, ale nie pokazano sekwencji, w której stara się "reaktywować" ciało po tak długim leżeniu w łóżku.
Wiem, such czepialstwo szczegółów lecz co zrobić :)
Moja teoria: patogen powodujący reanimację zwłok u żywych acz pozostających w stanie ograniczenia świadomości wywołuje blokadę zaniku mięśni przez ciągłe próby ich aktywacji w procesie chemicznym.
Problem solved by Mds.L.
wątpliwe, by masaże na nieprzytomnym człowieku dały taki sam efekt jak rehabilitacja przytomnej osoby - możesz masować mięśnie, ale nie napniesz i nie rozluźnisz ich bez woli ich właściciela :)
rehabilitacje osób sparaliżowanych - przykładowo od pasa w dół - nie jestem ekspertem ale podejrzewam że puki lekarze dają nadzieje takie kończyny należy rehabilitować , masować , ruszać nimi .
Także nie wykluczałbym tu pewnych działań tej kobiety:)
ok, a co z faktem, że prawdopodobnie była jedyną lekarką w szpitalu, w którym miała kilku pacjentów do obskoczenia? Miała czas by porządnie wykurować Ryyyyka?
To ta, która wstrzyknęła tej kobiecie coś w żyły i potem umarła? Jak dla mnie chora była, pomagała innym umrzeć, więc po co zajmowała się Rickiem? To jest śmierć bezbolesna, porostu zasypiasz.
Tak czy siak była chora. Ostatnie sceny z 3 sezonu web. pokazjują, że miała nasrane. Całe szczęście sama zgineła, a Rick już nie potrzebował jej pomocy.
Mogła być chora, ale ciężko winić lekarza który w czasie takiej epidemii na pewno widział niejedno i musiał wielokrotnie godzić się z lekarską porażką i utratą pacjenta, albo agresją i napaścią ze strony ocalałych (opowieść o drugiej dziewczynie pomagającej w szpitalu).