PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 176999
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Z wcześniejszych odcinków wiadomo nam, że człowiek po śmierci zamienia się w zombie nie tylko
od ugryzienia. Widzieliśmy, że ludzie zamieniają się w zombie po śmiertelnej chorobie bądź śmierci
od zadźgania czy zastrzelenia a nawet przejechania.
Idąc tym tropem dochodzimy do wniosku, że każdy z żywych ten wirus posiada ALE aktywuje się
on dopiero w chwili, bądź jakimś czasie po śmierci.
Czy odkrojenie człowiekowi nogi i doprowadzenie do obumarcia tkanki nie aktywuje wirusa w owej
nodze?
Jeśli zombie może wywołać infekcje aktywowanym wirusem tylko przez ugryzienie to co ze
zjedzeniem martwej tkanki (grilowane steki z człowieka)
Widzę tu małą nieścisłość może w komiksie było to wytłumaczone, jeśli ktoś ma jakiś pomysł
niech pisze.

ocenił(a) serial na 7
Sergij

Ale odkrojenie nie powoduje natychmiastowego obumarcia tkanek. A grillowanie, może niszczyć wirusa :)
Taką samą dziwną sprawą jest to, że każdy go niby ma ale jest nie "aktywny". Lecz jeżeli ugryzie ci zombi nawet w palec, a ty nie nie utniesz szybko. To się zmienisz, mimo że ugryzienie w palec nie zabija.

rafib1975

Więc doszedłem do wniosku, że wirus można podzielić na aktywny i nieaktywny. Nieaktywny wirus ma każdy z nas i aktywuje się po śmierci. Aktywny wirus mają zombie i zarażenie nim powoduje śmierć (przemianę w zombie) w ten sposób można wytłumaczyć czemu amputacja pomaga.

Jakby nie patrzeć odkrojona noga obumiera, a grillowana jeszcze szybciej ;)

Sergij

Patogen musi się aktywować w mózgu po ustaniu jego aktywności. Odcięcie nogi nie ożywi kończyny, bo nie ma ona mózgu ;D Pamiętasz rękę Merla na dachu.
W komiksie kanibale podjedli sobie mięska osoby nie tylko zarażonej jak wszyscy ale i ugryzionej i nic im się nie stało. Jest to jedyny taki przykład, więc ciężko o jakieś stuprocentowo pewne teorie ale moim zdaniem obróbka termiczna neutralizuje wszelkie zagrożenia.

Valdoraptor23

W sumie to by nabierało większego sensu i tłumaczyłoby czemu po ugryzieniu zmiana w zombie trwa tyle czasu. Nie znam się zbytnio na biologii ale czy jeśli zombie mają już uaktywnionego wirusa to musi on znowu przechodzić te samą drogę przez mózg?

Sergij

Oficjalna teoria, którą nawet autor komiksu opisuje w cytacie na wikii jest taka, że zombie ugryzieniem nie przekazuje wirusa a jedynie zarazki gnilne wywołujące zakażenie krwi, w efekcie śmierć. A jak wiesz śmierć = aktywacja wirusa i powstanie jako zombie. Też się kiedyś zastanawiałem nad dwiema formami wirusa ale ta teoria brzmi dość logicznie.

ocenił(a) serial na 7
Valdoraptor23

Ale także wirus musi utrzymywać przy "życiu" mózg, bo jak się powszechnie wie mózg obumiera bez dotlenienia. Bo jak nie to, mózg umarł by sam bez pracy serca i oddychania. Wreszcie była głowa Hershela, mimo że nie było serca ani płuc :)
No ale to takie szukanie dziury w całym, wreszcie to SF nie wszytko musi być wytłumaczalne.

rafib1975

Mózg umiera, aktywuje się tylko jego część, nie pamiętam jaka. Ten doktorek w ostatnim odcinku 1 sezonu to pokazywał.

ocenił(a) serial na 7
plenum

Wiem, wiem było coś o aktywacji mózgu tych podstawowych czynności. Nie chodzi, że czepiam się na siłę tak tylko napisałem ogólnie do tematu zombi. Bo ten temat jest odkąd powstało pojecie "żywy trup" czy "zombie"

rafib1975

Wow, czyli ten temat jest tu od prawie początku XX wieku? Niesamowite! :O

ocenił(a) serial na 7
plenum

Chyba FW tyle nie istniej :) także jak internet :)
Na marginesie nie szukam kłótni. Tak tylko napisałem, chodzi że w wierzeniu Voodoo "zombie" byli tylko "powstałymi zmarły" ale oni, nie zarażali swą "nieśmiertelnością". Ale dla potrzeb kina i książek ludzie to, zmienili. Mimo tego, że fascynacja tematem jest tyle lat, nikt nie wytłumaczył to choć o krok.

rafib1975

Ohoho, sam proces ożywania i funkcjonowania to już zupełnie inna bajka i czarna magia :) Ja tylko wyjaśniałem kwestię ugryzienia.

Valdoraptor23

Że też, kurczę, nie wpadli, żeby zarażonych trzymać nad ogniem. Od razu by byli wyleczeni i przeżyliby ;)

ocenił(a) serial na 7
plenum

I smakowici :)

plenum

Uzupełnię, neutralizuje wszelkie zagrożenia dla JEDZĄCEGO ;P :D