Nie wiecie, czy są jakieś opracowania dotyczące autentyczności zdarzeń opisanych w filmie. Wiem już na pewno o portrecie Churchilla i "nagiej" Margaret, bo to łatwo sprawdzić w internecie, ale np. nie wiem, czy Philip faktycznie założył klub dla panów a jego lokaj się rozwodził z hukiem w prasie.
Takich smaczków jest więcej.
Kto coś wie o faktach z życia bohaterów - zapraszam do rozmowy.
Na początek:
1. portret Churchilla faktycznie był podarowany na jego 80-te urodziny i nie spodobał się premierowi. Przez wiele lat przeleżał w piwnicy posiadłości Churchillów a potem został spalony, do czego oficjalnie przyznała się żona Winstona.
2. zdjęcia "nagiej" Margaret są dostępne w internecie. Z tego co się zorientowałam faktycznie wykonał je przyszły mąż księżniczki i były opublikowane, ale tego nie wiem na pewno.
Wszystkie wydarzenia pokazane w serialu są autentyczne. Polecam książki o brytyjskiej rodzinie królewskiej ;)
Raczej się nie skuszę, bo mnie to aż tak bardzo nie interesuje.
Wiem, że historie oparto na prawdziwych wydarzeniach. Ale tak jak z portretem Churchilla - na ile są one wiernie oddane w przypadku gdy oczywiście mowa o faktach, a nie fantazjach z alkowy.
Czy na przykład Jackie Kennedy faktycznie obraziła królową? Czy Małgorzata była rozwiązała - przy takiej ilości seksu to powinna przynajmniej ze dwa razy rodzić, zwłaszcza z Townsendem, z którym miała wg filmu stały związek. A może roniła lub usuwała?
Myślałam, że są osoby które się tym pasjonują i podzielą się wiedzą o takich historiach.
Jest książka autorstwa Roberta Lacey'a pt.: "The Crown: The official book of the hit Netflix series" . Niestety nie znam treści. Zasadniczo interesuje mnie brytyjska monarchia w ogóle, ale umiem udzielić odpowiedzi powyższe pytania. Nie łatwo znaleźć takie informacje w opracowaniach historycznych itd. Myślę, że bazują one w pewnej mierze na niedomówieniach, plotkach, nieoficjalnych informacjach.