PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=708201}

Tabu

Taboo
2017 -
7,9 72 tys. ocen
7,9 10 1 71605
7,2 19 krytyków
Tabu
powrót do forum serialu Tabu

Spowiedź

ocenił(a) serial na 8

W odcinku szóstym mamy wątek spowiedzi i księdza, który wygląda na anglikańskiego pastora, który udziela spowiedzi, a z tego co wiem kościół anglikański nie uznaje spowiedzi. Ktoś może wie więcej niż ja, że jest to błąd w serialu, czy po prostu mamy tu do czynienia z katolikami?

ocenił(a) serial na 10
Lodolamacz

Skąd takie informacje wziąłeś? Oczywiście, że spowiedź jest w anglikanizmie z taką różnicą, że nie jest obowiązkowa lecz dobrowolna. Poza tym jaki pastor? Kościół anglikański ma kapłanów, biskupów itp. jak kościół katolicki. To jest tak samo schierarchizowane wyznanie. Nie pomieszało Ci się z luteranizmem czy kalwinizmem? Spowiedź jest sakramentem w katolicyzmie, prawosławiu i anglikanizmie.
P.S. Zabójcze są te łapki w górę. Plusują a sami nie wiedzą.

ocenił(a) serial na 8
Alex_Tyler

Słowa pastor w języku polskim używa się do określenia kapłana kościołów protestanckich, do których anglikański się zalicza. Miałem na myśli kapłana, ale pastor jest także poprawnym określeniem.
Co do anglikanów: faktycznie, doczytałem, że jednak mają spowiedź https://en.wikipedia.org/wiki/Confession_(religion) , co mnie trochę dziwi, bo pamiętam jak kiedyś próbowałem wejść za darmo do zabytkowego kościoła w Anglii bałamucąc, że idę na spowiedź, a pan strażnik powiedział, że u nich nie ma spowiedzi i żebym poszedł do katolików.

ocenił(a) serial na 10
Lodolamacz

Kapłan w anglikańskim kościele to takżę ksiądz jak w katolickim. Używają terminu priest, a do luterańskich czy amerykańskich wielu wyznań używa sie preacher, czyli kaznodzieja/pastor.

Anglikański kościół to nie jest protestancki kościół sensu stricte. Protestanckie kościoły, powstałe po tezach Marcina Lutra zrywają przede wszystkim z duchowieństwem, kultem świętych itp. Kościół anglikański ma zupełnie inną genezę. Powstał na skutek sporu króla Henryka VIII z papieżem. Żeby się oduzależnić od papieża król wrpowadził lekkie modyfikacje, żeby na arenie międzynarodowej wyglądało to na spór doktrynalny a nie polityczny. Stąd kościół anglikański jest o wiele bliższy katolickiemu niż takim luteranom czy hugenotom.

Może tamten strażnik słyszał, ze mówisz po polsku i stwierdził, że jesteś katolikiem, nie anglikaninem. Wg katolików, jak i anglikanów liczy się spowiedź przeprowadzona przez ich kapłanów, zatem dla katolika spowiedź w kościele anglikańskim jest teoretycznie nieważna.