Po zaprezentowaniu widzom technik przetrwania w najróżniejszych zakątkach świata, przyszedł czas na Polskę. W dwunastym odcinku szóstej serii zatytułowanym Urban Survivor, Bear pokazuje jak przetrwać w Gdyni.
Hmm.. Nie pokazali tam Polski z dobrej strony ;P Jakaś stara fabryka..
W dodatku powiedział, ze jest we wschodniej Europie, ale dobra ;P
No to się nie pomylił jak tak powiedział:)
Polsce bliżej do wschodu, kulturowo i mentalnie. Polak i Rosjanin to prawie to samo:) Szczególnie dla kogoś kto mieszka w USA
A dla niektórych polaków Alaska to kraj, ale nie można wrzucać wszystkich do jednego wora, tylko dlatetgo ze jakiś gosciu na filmiku z youtube powiedział, że Europa to kraj.
Chodziło mi o to, że taki błąd jakoś nie powinien razić. Tym bardziej, że historycznie ten wschód za nami się ciągnie:) i tak zostanie.
patrząc na mapy, to Polska razem z Czechami i Słowacją należy do Europy Środkowej ;P
Historycznie i mentalnie, to dla Niemców zawsze będziemy "tymi ze wschodu", a dla Rosjan "tymi z zachodu". Jesteśmy w środku Europy i tyle.
A co do odcinku, to cały czas powtarza, że chodzi o przeżycie w warunkach zniszczonych budynków, po wojnie czy katastrofie. Wszystko okay.
A nie zgodzie się ;) Bo dla Niemców jesteśmy mitteleuropa(czy jak to się cholera piszę), nawet mieli cały plan ekspansji na mitteleurope, co ja wiemy porzucili z paru kontrowersyjnych powodów w 1945 ;) Pozdrawiam
niektorzy amerykanie nie potrafia nawet wskazac USA na mapie swiata http://www.youtube.com/watch?v=WALIARHHLII
no tak, dla głupich amerykanów polska i rosja to jedno, ale on jest anglikiem z tego co pamiętam ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_Wschodnia
Polska zalicza się do Europy Wschodniej, jak i Środkowej. I nie jakaś stara fabryka, tylko Stocznia Gdynia S.A.
Btw. Dzisiaj znowu był ten odcinek na polskim Discovery Channel :)
Dzisiaj o 21:30 Discovery Channel Bear Grylls zawita do Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tytuł odcinka ''Betonowa Dżungla''
Oglądałam ok 2 miesiące temu na YT po angielsku
ja wiem, czy takie fajne to było?
Jak może być w Europie Wschodniej, skoro środek Europy znajduje się na wschód od Polski? (Na Litwie konkretnie).
Mógł pojechać na derby trójmiasta do Gdyni, tam dopiero by spotkał dzikie zwierzęta. Sahara czy Amazonia to wakacje przy tym.
Wytłumaczcie mi po jaką cholerę on tam był w tej stoczni gdyńskiej i mieszkał w jakimś rozwalonym fiacie 125p karetkowym? Przecież wystarczyłoby żeby WYSZEDŁ z terenu tej fabryki i ruszyłby do cywilizacji, do miasta. A on kombinował, jakimiś kanałami ściekowymi przeciskał się i ostatecznie też wyszedł w centrum miasta.
Może taki odcinek działa na Amerykanów, ale nie na mnie.
chodzi o to ze Bear Grylls pokazuje nam jak sobie radzić w sytuacjach gdyby np nie było tej cywilizacji, a jedyne wyjscie to przenocować w starym aucie i wydostać się na powierzchnie kanałami...itd
jak zawsze na temat, będziecie rozkminiać położenie geograficzne Polski :D
odcinek ogólnie b. dobry, tylko kilka luk znalazłem- czy w tych budynkach nie było schodów? kolejne- z kanału wyszedł gdzieś w centrum sopotu- troche długo musiałby iść tymi kanałami ;]
Odnośnie tego kanału - Trochę naiwne i ktoś może się tym sugerować. Nie wchodzi się do kanałów, ani starych szybów z ogniem. To taka uwaga ode mnie :)
To samo się tyczy nieznanych jaskiń (odcinek: Rumunia), z improwizowaną pochodnią do nieznanej jaskini o nieznanej długości, korytarzach i wyjściach też bym nie radził włazić:)
Jak był w Polsce to mógł pokazać jak przetrwać w urzędach albo jak podróżować PKP.