PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}
8,3 312 tys. ocen
8,3 10 1 312216
7,4 76 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Jak w temacie podawajcie tu podobne Seriale / Filmy

Mi to troszkę przez muzykę na otwarciu przypomina film:
Tron (1982)
Odkrywcy (1985)
Bliskie spotkania trzeciego stopnia (1977)
Gwiezdny przybysz(1984)
E.T. (1982)
Super 8

Jeszcze wyczytałem że ludzie dopatrują się w tym serialu odrobinę wpływu filmu "Coś (1982)" ja się nie dopatrzyłem ale klimat też można powiedzieć zbliżony.

ocenił(a) serial na 7
djcoco

muzyka to mieszanka sciezki z It Follows i Beyond The Black Rainbow
wizualnie i fabularnie mocno czuc inspiracje Altered States, Under The Skin i oczywiscie It'em

ocenił(a) serial na 9
plone

Moje skojarzenia to M83 - chyba przez teledyski, trochę Beyond The Blac Rainbow ( muzyka) , The Thing (nawet w serialu mają plakat filmu), Goonies, Poltergeist, Koszmar ulicy Wiązów ( w serii jest nawet wpomniana ulica - Elm Cherry , miejsce gdzie chłopcy mają się spotkać), Firestarter Kinga, Stand by me. Klimat Nancy - Steve filmy Johna Hughes.

ocenił(a) serial na 8
djcoco

Turbo Kid. Doskonały. Też sentymentalny powrót do kina lat 80. tyle że w klimacie SF.

ocenił(a) serial na 9
djcoco

Prosiłbym zbytnio nie odbiegać od tematu i polecić jakieś tytuły, które są choć trochę zbliżone do Stranger Things. Nie interesują mnie zbytnio filmy/seriale starsze niż rok 2000. Od siebie mogę polecić film Pandorum. Czekam na jakieś inne wasze propozycje.

ocenił(a) serial na 9
Sharimsejn

Ja z czystego serca mogę polecić serial Inwazja z 2005 roku. Bardzo ciekawa historia, równie mocno wciągająca i klimat jest bardzo podobny. jedynym minusem jest to, że powstał tylko jeden sezon tego serialu :( ale spokojnie, krótki nie jest ;)

ocenił(a) serial na 9
djcoco

jak dla mnie ten serial to takie Fargo połączone z Archiwum X w jeszcze lepszym wydaniu

ocenił(a) serial na 6
djcoco

Ten serial przypomina mi film " Coś za mną chodzi", nie wiem do końca dlaczego bo film nie nawiązuje do lat 80. Może przes muzykę , która jest podobna, genialna. Mimo wszystko klimatem i muzyką ten film przypomina mi ten serial.

ocenił(a) serial na 8
djcoco

Jumani. Najlepsze i tak Twin peaks

ocenił(a) serial na 8
djcoco

Kyle XY !!!! po obejrzeniu pierwszego odcinka Stranger things to wlasnie Kyle mi się przypomniał. mnóstwo cech wspólnych!

ocenił(a) serial na 10
Demoniczna_Wiedzma

Niedawno oglądałam Kyle'a, fajny, ale moim zdaniem nie ma żadnych podobieństw do ST ;)

ocenił(a) serial na 10
djcoco

odwrócony świat w ST jest jak ta ciemna strona w silent hill. Mówię o filmie, bo w gry nie grałem.

ocenił(a) serial na 9
Peter_1987

To żałuj bo film w porównaniu do gier jest żenująco wręcz słaby.

Co do tematu to klimat lat 80tych dobrze jest też odtworzony w Fargo, mimo, że tematyka zupełnie inna.

djcoco

Jesli chodzi o klimat i muzyke to przypomina mi film Guest i Drive - mimo, ze tematyka inna

djcoco

Monster Squad (Klub Potworów)

ocenił(a) serial na 9
djcoco

Szukam gadżetów związanych z serialem. Oprócz płyt z muzyką, plakatów, kubków znalazłem na olx ramkę pod tablice z logo serialu, lecz nic więcej. Ktos ma coś ciekawego?

ocenił(a) serial na 10
nieodwracalne

Sieciówka odzieżowa Top Shop reklamuje teraz na swojej stronie online specjalną kolekcję z serialu. Widziałam koszulki, bluzy, czapki z ST.

djcoco

Potwierdzam to co inni pisal.
Nie fim ale gra - Sillent Hill. Zakochasz się w tej serii. Spróbuj przejść częśc 2,3,4 i 5 (Homecoming) ten sam klimat.
Właściwie miejscami, jeśli juz porównywać do gier, widziałem w tym STALKERA. Tam mieliśmy podobny motyw w podziemnych opuszczonych laboratoriach. Eksperymenty na ludziach (w tym na dzieciach) nad ich telekinezą, kontrolą umysłów, które wyrwały się spod kontroli. Jedyna różnica że to po drugiej stronie żelaznej kurtyny bo w przestrzeni postsowieckiej, może dzięki temu jest to nawet bardziej ciekawe.