Jak w temacie podawajcie tu podobne Seriale / Filmy
Mi to troszkę przez muzykę na otwarciu przypomina film:
Tron (1982)
Odkrywcy (1985)
Bliskie spotkania trzeciego stopnia (1977)
Gwiezdny przybysz(1984)
E.T. (1982)
Super 8
Jeszcze wyczytałem że ludzie dopatrują się w tym serialu odrobinę wpływu filmu "Coś (1982)" ja się nie dopatrzyłem ale klimat też można powiedzieć zbliżony.
muzyka to mieszanka sciezki z It Follows i Beyond The Black Rainbow
wizualnie i fabularnie mocno czuc inspiracje Altered States, Under The Skin i oczywiscie It'em
Moje skojarzenia to M83 - chyba przez teledyski, trochę Beyond The Blac Rainbow ( muzyka) , The Thing (nawet w serialu mają plakat filmu), Goonies, Poltergeist, Koszmar ulicy Wiązów ( w serii jest nawet wpomniana ulica - Elm Cherry , miejsce gdzie chłopcy mają się spotkać), Firestarter Kinga, Stand by me. Klimat Nancy - Steve filmy Johna Hughes.
Turbo Kid. Doskonały. Też sentymentalny powrót do kina lat 80. tyle że w klimacie SF.
Prosiłbym zbytnio nie odbiegać od tematu i polecić jakieś tytuły, które są choć trochę zbliżone do Stranger Things. Nie interesują mnie zbytnio filmy/seriale starsze niż rok 2000. Od siebie mogę polecić film Pandorum. Czekam na jakieś inne wasze propozycje.
Ja z czystego serca mogę polecić serial Inwazja z 2005 roku. Bardzo ciekawa historia, równie mocno wciągająca i klimat jest bardzo podobny. jedynym minusem jest to, że powstał tylko jeden sezon tego serialu :( ale spokojnie, krótki nie jest ;)
jak dla mnie ten serial to takie Fargo połączone z Archiwum X w jeszcze lepszym wydaniu
Ten serial przypomina mi film " Coś za mną chodzi", nie wiem do końca dlaczego bo film nie nawiązuje do lat 80. Może przes muzykę , która jest podobna, genialna. Mimo wszystko klimatem i muzyką ten film przypomina mi ten serial.
Kyle XY !!!! po obejrzeniu pierwszego odcinka Stranger things to wlasnie Kyle mi się przypomniał. mnóstwo cech wspólnych!
Niedawno oglądałam Kyle'a, fajny, ale moim zdaniem nie ma żadnych podobieństw do ST ;)
odwrócony świat w ST jest jak ta ciemna strona w silent hill. Mówię o filmie, bo w gry nie grałem.
To żałuj bo film w porównaniu do gier jest żenująco wręcz słaby.
Co do tematu to klimat lat 80tych dobrze jest też odtworzony w Fargo, mimo, że tematyka zupełnie inna.
Szukam gadżetów związanych z serialem. Oprócz płyt z muzyką, plakatów, kubków znalazłem na olx ramkę pod tablice z logo serialu, lecz nic więcej. Ktos ma coś ciekawego?
Sieciówka odzieżowa Top Shop reklamuje teraz na swojej stronie online specjalną kolekcję z serialu. Widziałam koszulki, bluzy, czapki z ST.
Potwierdzam to co inni pisal.
Nie fim ale gra - Sillent Hill. Zakochasz się w tej serii. Spróbuj przejść częśc 2,3,4 i 5 (Homecoming) ten sam klimat.
Właściwie miejscami, jeśli juz porównywać do gier, widziałem w tym STALKERA. Tam mieliśmy podobny motyw w podziemnych opuszczonych laboratoriach. Eksperymenty na ludziach (w tym na dzieciach) nad ich telekinezą, kontrolą umysłów, które wyrwały się spod kontroli. Jedyna różnica że to po drugiej stronie żelaznej kurtyny bo w przestrzeni postsowieckiej, może dzięki temu jest to nawet bardziej ciekawe.