Sto lat samotności
powrót do forum 1 sezonu

Książki nie przeczytałam i kiedy pojawiła się informacja o ekranizacji, wszyscy radzili: najpierw przeczytaj ksiąkę, najpierw przeczytaj ksiąkę... Ale nie, właśnie wolałam nie czytać o oddać się ekranizacji.
I od pierwszych kadrów wiedziałam, że to moje klimaty i będzie uczta.
Zresztą gdzieś przeczytałam, że serial realizowali ludzie od Almodovara więc o czym mowa. To przecież rekomendacja sama w sobie. Musi być dobrze.
Zresztą zobaczcie na tego faceta na plakacie promującym - już na jego twarzy widać te sto lat samotności...

ocenił(a) serial na 3
p.kami

Przeczytaj. Dodatkowo pośmiejesz się trochę. W filmie realizmu magicznego jest bardzo niewiele.

ocenił(a) serial na 8
p.kami

Serial jest faktycznie bardzo dobry. Po obejrzeniu polecam lekturę dla porównania, książka jest niesamowita

p.kami

Ja miałem dokładnie taki sam plan. Kiedy usłyszałem, że wychodzi serial, zabrałem się za książkę, ale niestety, nie dałem rady. Przeczytałem może jakąś 1/3 i rzuciłem to w diabły. Tego się nie da czytać, początek był nawet ciekawy, ale im dalej tym gorzej, w książce praktycznie nie ma w ogóle dialogów. Fabuła to prawie sama narracja, przypomina bardzo długie streszczenie. Jeszcze autor zamieścił jakieś absurdalne wątki o jedzeniu ziemi. Dawno czegoś tak głupiego nie czytałem. Nie mam pojęcia jak ludzi może to zachwycać.

forek23

Dawno się tak nie uśmiałem.

majoballs

Śmiech to zdrowie. Niechaj ci służy.

forek23

Książka jest przepiekna! Jedna z moich ulubionych. Styl marqueza jest rzeczywiście specyficzny, ale przez to książka wyróżnia się na tle innych. Dla mnie cudo.

ocenił(a) serial na 8
forek23

Jedzenie ziemi może brzmieć absurdalnie, ale jest taka przypadłość, nazywa się "pica"

forek23

Absurdalne? Głupie? Może po prostu nie dorosłeś do wielkiej literatury, nie każdy musi...

ewa_ewa_8

Jedna z najnudniejszych powieści jakie w życiu czytałem. Praktycznie sama narracja bez dialogów. Jakim cudem to ma taką wysoką ocenę, nie mam pojęcia.