Wersje kinowe,TV oglądałem wszystkie.Na seriale nie miałem czasu.To się jednak zmieniło i dlatego mam do was kilka pytań:
Od czego zacząć oglądanie serii ''Star Trek''? Wyszło kilka seriali i mnóstwo sezonów,ale chodzi mi o układ chronologiczny..Od pierwszego Enterprise i pierwszych akcji,po te ostatnie..
I wpięcie seriali między wersje kinowe,telewizyjne..
Czy zaczynać od oryginalnego ''Star Treka'' z 1966-1969,czy od Star Trek:Enterprise'' z 2001-2005? Nie będę ściemniał,ale gubię się,bo np.wiki podaje,że ''Star Trek: Stacja kosmiczna'' z 1993-1999 rozpoczyna się między czwartą a piątą serią "Następnego pokolenia".. Wiecie jak z wiki i dlatego wolę zapytać i poprosić o pomoc prawdziwych fanów i znawców tematu..
Gdyby jakiś fan uniwersum ''Star Trek'' mógłby mi to wszystko wypisać ,byłbym wdzięczny!
1. serial 'Star Trek' - oryginalna seria - całość. Osobiście polecam oglądanie w kolejności produkcyjnej, a nie emisji, lecz nie ma to większego znaczenia.
2. Filmy kinowe: 'Star Trek: The Motion Picture' (zalecam wersję reżyserską), 'STII: The Wrath of Khan', 'STIII: The Search for Spock', 'STIV: The Voyage Home'.
3. Zaczyna się serial 'ST: The Next Generation'.
3.1. Sezon 1. cały i sezon 2. do 18 odc.
3.2. Film 'STV: The Final Frontier' (kontynuacja 'STIV' z akcją przed 'ST:TNG')
3.3. TNG do 9. odcinka 5. sezonu.
3.4. Film 'STVI: The Undiscovered Country' (kontynuacja 'STV', przed akcją TNG).
3.5. TNG do 11. odcinka 6. sezonu.
4. Zaczyna się serial 'Star Trek: Deep Space Nine'.
4.1. Od odcinka z pktu 3.5 do końca trwania TNG, oba seriale trwają równolegle (obejmuje to 2 sezony DS9).
4.1. Po 8. odcinku 3. sezonu DS9, film kinowy 'ST: Generations'.
5. Kolejny serial: 'Star Trek: Voyager'.
5.1. Od 12 odcinka 3. sezonu DS9, VOY trwa równolegle z DS9 aż do końca DS9.
5.2. Po 10. odc. 3. sez. VOY, film: 'ST: The First Contact'.
5.3. Po 9. odc. 5. sez. VOY film: 'ST: Insurrection'.
6. Kolejny serial: 'Star Trek: Enterprise' (akcja przed wydarzeniami z oryginalnego 'Star Trek').
6.1. Po 11. odc. 2. sez. ENT film: 'ST: Nemesis' (kontynuacja 'ST: Insurrection').
7. Film Abramsa "Star Trek" (alternatywny do dotychczasowego wszechświat).
Nie podobas mi sie kolejnosc wŁ
"3. Zaczyna się serial 'ST: The Next Generation'.
3.1. Sezon 1. cały i sezon 2. do 18 odc.
3.2. Film 'STV: The Final Frontier' (kontynuacja 'STIV' z akcją przed 'ST:TNG')
3.3. TNG do 9. odcinka 5. sezonu.
3.4. Film 'STVI: The Undiscovered Country' (kontynuacja 'STV', przed akcją TNG)."
poniewaz serial trwa w latach 2364-2370 r. a wymienione filmy 2287 r. i 2293 r. tak jak w opisie u kolegi poniżej, sprawdzilem te dane bardzo dokladnie na stronie wiki gdzie sa rozpisane po koleji
memory-alpha.wikia /wiki/Memory_Alpha:Episode_data_project/basic_timeline_order
Wiec moje pytanie jest takie, skąd się wzięła ta kolejność u Ciebie? Bo może to ja nie wiem o czymś?
Post dot. chronologii wg akcji wewnątrz uniwersum ST jest niżej, ten, do którego się odnosisz to kolejność wg daty emisji. W kinach film "Star Trek V: The Final Frontier" miał premierę po emisji 18. odcinka 2. sezonu "Star Trek: The Next Generation"; odcinek został wyemitowany po raz pierwszy 22 maja 1989 roku, a film miał premierę 9 czerwca, 19. odcinek TNG pokazano zaś 19 czerwca.
Jeśli zaś chodzi o chronologię nie emisji, a akcji wewnątrz uniwersum, to:
1. Star Trek (oryginalny serial). Czas trwania akcji: 2265-2269 r.
2. Star Trek: The Motion Picture. Czas trwania akcji: lata 2270.
3. Star Trek II: The Wrath of Khan. Czas trwania akcji: 2285 r.
4. Star Trek III: The Search for Spock. Czas trwania akcji: 2285 r.
5. Star Trek IV: The Voyage Home. Czas trwania akcji: 2286 r., 1986 r. (podróż w czasie)
6. Star Trek V: The Final Frontier. Czas trwania akcji: 2287 r.
7. Star Trek VI: The Undiscovered Country. Czas trwania akcji: 2293 r.
8. Star Trek: The Next Generation (serial). Czas trwania akcji: 2364-2370 r.
9. Star Trek: Deep Space Nine (serial). Czas trwania akcji: 2369-2375 r. (początek równolegle z końcem TNG).
10. Star Trek: Generations. Czas trwania akcji: 2293 r., 2371 r. (Nieco akcji po 'STVI, większość w trakcie DS9).
11. Star Trek: Voyager (serial). Czas trwania akcji: 2371-2378 r. (duża część serialu równolegle z DS9).
12. Star Trek: First Contact. Czas trwania akcji: 2373 r., 2063 r. (Podróż w czasie, w trakcie DS9 i VOY).
13. Star Trek: Insurrection. Czas trwania akcji: 2375 r. (W trakcie DS9 i VOY).
14. Star Trek: Nemesis. Czas trwania akcji: 2379 r.
Star Trek: Enterprise (serial). Czas trwania akcji: 2151-2155 r. Akcja rozgrywa się przed 'Star Trek' (pierwszym serialem), lecz z powodu wielu niekonsekwencji względem fabuły poprzednich ST, część fanów uważa, że jest ENT rozgrywa się przed 'Star Trek' Abramsa, w alternatywnej linii czasowej.
Star Trek. Czas trwania akcji: 2233 r., lata 2240., 2255 r., 2258 r., 2387 r. - akcja w alternatywnej linii czasowej, choć pojawiają się sceny, 'normalnej' linii czasowej.
Następny ST będzie kontynuacją alternatywnej linii czasowej ze 'Star Trek' Abramsa.
Dzięki za poświęcony czas! Ogarnę to,pościągam i na jakiś czas nie będzie ze mną kontaktu;]]
Ja właśnie jestem w S01E06 TNG i oglądałem według pierwszej instrukcji powyżej :-) , przyznam że tęsknię za ekipą z TOS...
Łysol czyli Jean Luc Picard da się lubić. Może i rzadziej bierze udział w zwiadach na planetach, ale odniosłem wrażenie jakby był twardszy i bardziej konsekwentny niż J.T.Kirk. Moi ulubieńcy z TNG to Worf, Picard, dr Crusher i Data - na pierwszym miejscu.
CO do tęsknot brak mi ,,kowbojskiej dyplomacji`` Kirka. W późniejszych sezonach dowiesz się kto to powiedział. Pozdrawiam
Witaj :-), przyznam że dopiero obejrzenie całych 2 pierwszych sezonów pozwoliło mi stwierdzić że nowszej ekipy Enterprise nie mogę stawiać poniżej TOS'owej ;-). Łatwiej będzie napisać kogo nie lubię - mianowicie Wesley Crusher - od początku Wes wydaje mi się sztuczny, a w odcinku S02E10 w którym zakochał się w "obcej" dziewczynie przegiął pałę totalnie - i te jego końcowe "energize" :D
Wesley faktycznie jest dość irytującą postacią, która często okazuje się mądrzejsza i bardziej spostrzegawcza niż Data i LaForge razem wzięci. Jego umiejętności często są przesadzone.
[SPOILER]
Na szczęście na początku 4. sezonu odchodzi z załogi, choć mogło to nastąpić wcześniej.
[KONIEC SPOILERA]
Sam również przepadam bardziej za załogą TOSa, głównie ze względu na przyjaźń Kirk-Spock-McCoy (ta przyjaźń m.in. sprawia, że dość przyjemnie ogląda się "Star Trek V"), gdyż fabularnie oba seriale mają odcinki świetne i nieco gorsze. Ponadto w ekipie Picarda nie ma nikogo, kogo polubiłbym tak, jak Spocka. Z TNG najbardziej cenię sobie, w czym jestem w mniejszości, Rikera. Po nim dopiero na mojej liście znajduje się Worf (od połowy 3. sezonu), Picard i Data. Po przeciwnej stronie, oprócz Wesa, nigdy nie przekonała mnie do siebie również Deanna Troi.
Tak... ja też. Jakoś tak trudno oderwać się od jednej dobrej ekipy i przerzucić się na nową, zupełnie obcą. Najbardziej brakuje mi J.T. Kirka, McCoya (...[+]...) i oczywiście Spocka, oczywiście granego przez Leonarda Nimoya. Ehh... na całe szczęście zawsze można wrócić do starych, dobrych odcinków i rozkoszować się nimi na nowo :)
SPOJLER
Jeśli oglądałeś TNG to wiesz już, że McCoy pojawił na moment w pierwszym odcinku, a i także Spock później się pojawi :)
Ja strasznie lubię ten odcinek, zwłaszcza relację Scotty - LaForge, bardzo sympatycznie ukazany konflikt pokoleń i kwestię "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść"...
Bardzo przydatna informacja. Na pewno skorzystam jeżeli kiedyś zabiorę się na poważnie za to uniwersum, bo dotychczas obejrzałem może ze trzy filmy i z kilkanaście odcinków różnych sezonów serialu (powinienem chyba raczej napisać "seriali").
Bo nie ukrywam, że "Star Trek" nigdy mi nie podchodził. Najważniejszą przyczyną była właśnie ta strasznie pogmatwana chronologia. Tu serial, tu film pełnometrażowy, znów film, tu serial, ale tylko do X odcinka, bo teraz powinien być film pełnometrażowy, tu mamy rok 2266, a tu nagle 2377, a teraz serial, no i dwa filmy pełnometrażowe itp. itd. Zawsze mnie to zniechęcało do tego uniwersum.
Zawsze mnie teś śmieszyło i żenowało (choć już nie zniechęcało) to, że wszelkie obce rasy od ludzi rózniły się a to jedynie krzywym nosem, a to dłuższymi uszami, w najlepszym razie kością czołową wyglądającą jak żebra.
No, ale może kiedyś skorzystam z podanej chronologii...
Co do wyglądu różnych ras: podobieństwo wszystkich ras do siebie zostało poruszone delikatnie w odc. 'The City on the Edge of Forever' w oryginalnym serialu oraz zajęło główny temat w odc. 'The Chase' w serialu 'The Next Generation'. Kiedyś, przed powstaniem humanoidalnego życia na planetach w naszej galaktyce, żyła bardzo zaawansowana technicznie rasa (wyglądająca dość podobnie do ludzi i wszystkich innych różniących się 'krzywym nosem' ras), która w pewnym etapie swego istnienia zaczęła eksplorować kosmos, tylko po to by odkryć, że nie istnieją w nim (a przynajmniej, tam gdzie dotarli) istoty inteligentne. Żeby nie być samotnymi rozrzucili części swojego DNA na różne planety by powstało tam życie podobne do nich. Dlatego też większość inteligentnych ras w naszej galaktyce cechuje podobna fizjonomia, gdyż wszyscy wywodzą się z jednego przodka.
To jest przynajmniej jakieś wytłumaczenie, które można przyjąć. Choć nie będę ukrywał, że bez względu na wytłumaczenie wolę, gdy obcy różnią się jednak trochę bardziej od ludzi (jak np. w "Star Wars" albo w grach z serii "Mass Effect").
Jako że Star Trek w dużej mierze powstał jako serial przeciwstawiający się uprzedzeniom rasowym, religijnym etc., fakt, że wszyscy pochodzimy z tego samego źródła, nie ważne w jaką formę wyewoluowaliśmy bardzo dobrze uzupełnia ideę przewodnią i jest jej logicznym rozwinięciem. Ponadto nawiązuje delikatnie do religii, kosmiczna rasa, (ze swego DNA) stworzyła nas i mieszkańców innych planet na swoje podobieństwo.
Dobra..STEnter za mną,czas na TOS..
Przypomnę,że oglądam wg chronologii akcji wewnątrz uniwersum
Czy TOS sezon1 oglądać wg tego co FilmWeb podał,bo ściągam sezon1,ale tam jest:
s01e00 - The Cage
s01e01 - Where No Man Has..
s01e02 - The Corbomite Maneuver
s01e03 - Mudds Women
s01e04 - The Enemy Within
s01e05 - The Man Trap
s01e06 - The Naked Time
s01e07 - Charlie X
e08 - Balance of Terror
e09 - What a Little..
e10 - Dagger of..
e11 - Miri
e12 - The Consciens of..
e13 - The Galileo Seven
e14 - Court Martial
e15 - The Menagerie 1
e16 - The Menagerie 2
e17 - Shore Leave
e18 - The Squire of..
e19 - Arena
e20 - The Alternative Factor
e21 - Tomorrow is..
e22 - The Return of the..
e23 - A taste of..
e24 - Space Seed
e25 - This Side of..
e26 - The Devil in the Dark
e27 - Errand of Mercy
e28 - The City on the..
e29 - Operation - Annihilate!
A więc wg chronologii FilmWebu czy wg tego co ściągam?Przypomnę,że oglądam wg chronologii akcji wewnątrz uniwersum:)
Ani kolejność wg FilmWebu (czyli kolejność emisji), ani wg daty produkcji nie daje pełni chronologicznego porządku. Kolejność wg daty produkcji jest bliższa układu chronologicznego i nieścisłości można wyłapać jedynie jeśli bardzo uważnie będziesz wsłuchiwał się w daty gwiezdne (np. ostatni odc. serialu dzieje się przed przedostatnim), a czasem data nie jest podana w ogóle. Jako że odc. nie są ze sobą powiązane fabularnie i czasem tylko pojawi się odniesienie do jakiegoś przeszłego wydarzenia, zachęcam do oglądania w kolejności wg daty produkcji.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji:
http://en.memory-alpha.org/wiki/TOS_Season_1 - kolejność w sez. 1. (w tabeli stardate jest podana data akcji, jeśli masz chęci możesz wg niej poukładać kolejność odc. - nie wszystkie jednak datę posiadają)
http://en.memory-alpha.org/wiki/TOS_Season_2 - sez. 2.
http://en.memory-alpha.org/wiki/TOS_Season_3 - sez. 3.
A potem 6 filmów kinowych i przygody oryginalnej załogi się, niestety, kończą.
BTW Kolejność, którą podałeś jest kolejnością wg daty produkcji i tą samą, która znajduje się w podanych przeze mnie linkach.
Dwie uwagi, które mi się przypomniały.
Ostatni odc. 'Enterprise' pokazuje akcję z przeszłości (względem innych Treków), lecz oglądaną przez Rikera i Troi (członków załogi z TNG), przez co tak naprawdę akcja rozgrywa się po zakończeniu TNG, lecz przed 'Generations'. Nie ma to większego znaczenia dla fabuły, lecz w kontekście chronologii i fanów TNG już (trochę) tak.
Ponadto, jak skończysz TOS, obejrzyj ST:TMP w wersji reżyserskiej, a nie kinowej.
A gdzie w tym wszystkim znajduje się kreskówkowy serial "Star Trek" z bodajże 1973? :) Właśnie przymierzam się do ogarnięcia całego uniwersum po kolei i ta informacja by mi się przydała.
To zależy, jak na niego patrzeć:
1. Jest to ostatni rok misji Kirka, Spocka i reszty.
2. Są to ostatnie dwa lata ww. misji (serial ma 2 sezony).
3. Jest to całkowicie odmienna seria wzorowana na TOSie.
Ogólnie nie uznaje się kanoniczności TAS, sam Roddenberry zanegował serial jako kanoniczny (choć niektórzy już na samym początku akceptowali "Yesteryear" jako kanoniczny - ten o młodości Spocka napisany przez D. C. Fontanę), twierdząc, że przy jego kreacji nie spodziewał się, że marka będzie później jeszcze kontynuowana. Mimo to sam serial nawiązuje wielokrotnie do TOSa (są Tribble, jest Mudd etc.). Późniejsi twórcy jednak często nawiązywali do TASa, niejako włączając go przez to w kanon. Jeśli uznamy go za kanoniczny, wtedy wydarzenia w nim opisane rozgrywają się po TOS i przed TMP. Na marginesie mogę wspomnieć, że okres od dnia zakończenia pięcioletniej misji do początku TMP opisany jest w książkowej tetralogii "Star Trek - The Lost Years".
Widzę, że jesteś znawcą tematu więc proszę o odpowiedź na jedną nurtującą mnie kwestię. Skończyłem oglądać 3 sezony ST Oryginal Series (nieco pobieżnie więc coś mogło mi umknąć) i zabrałem się do filmów pełnometrażowych. Jestem po The Motion Picture, The Wrath of Khan, The Search for Spock i The Voyage Home. Nie rozumiem natomiast dlaczego pierwsza część czyli Motion Picture zaczyna się od powrotu Kirka i faktu, że przez jakiś czas był bodajże zawieszony, a jego funkcję sprawował Willard Decker (Stephen Collins). Czy coś mi umknęło czy może wyjaśnia to inna część?
Musiałbyś przeczytać książki z serii "Star Trek - The Lost Years", pierwszą część zrecenzowałem tutaj: noircafe . pl / review/jeanne-m-dillard-star-trek-the-lost-years/
Trzeba jednak pamiętać, że to wyjaśnienie niekanoniczne, choć akceptowalne i tworzone do pewnego stopnia przy współpracy z DC Comics, którzy wtedy wydawali na licencji komiksy z TNG. Najprostszym wytłumaczeniem jest fakt, że film miał premierę 10 lat po zakończeniu serialu, więc twórcy uznali, że dobrym pomysłem na wprowadzenie na nowo postaci było powiedzenie, że przez min. 2,5 roku każdy zajęty był swoimi sprawami i teraz znów się spotykają. Takie ponowne złożenie załogi - co, muszę przyznać, bardzo mi się podobało. Nie ma niestety kanonicznego wyjaśnienia tej sytuacji i pewnie już nie będzie.
Kirk nie był zawieszony, tylko awansował na admirała i nie był już kapitanem statku, admirałowie w Star Treku raczej grzeją stołki i planują międzygwiezdne wojaże dla kapitanów.
Jeśli oglądałeś TMP w wersji kinowej, a nie reżyserskiej, to zachęcam do zapoznania się z tą drugą wersją.
Oficjalnie jest to Kelvin Timeline, alternatywna do głównej linia czasowa. W jej ramach, z poprzednich Treków, rozegrał się tylko "Star Trek: Enterprise".
Tak, z tym że wszystkie wydarzenia, jakie miały miejsce w ramach czasowych TOS-Nemesis w Kelvin Timeline się nie wydarzyły. Spock przybył do alternatywnej linii czasowej w JJ-Treku i tę w filmach Abramsa i Wana poznajemy. Jest to coś między rebootem i sequelem, obliczonym, żeby ściągnąć nowych i starych widzów.
widzę że ogarniasz. polecisz polską stronę na której znajdę odcinki najlepiej z polskimi napisami, możliwość oglądania online? kiedyś oglądałam na kinomanie chyba ale teraz nie mogę znaleźć, w ogóle strona się zmieniła albo to ja coś pomyliła. podpowiesz coś? z góry dziękuje.
Przykro mi, lecz oglądam seriale i filmy z anglojęzycznych wydań Blu-ray i DVD, stąd niestety nie jestem w stanie udzielić żadnych wskazówek. Poza obejrzeniem kilkunastu odcinków w TV w czasach dawno zapomnianej młodości nigdy nie oglądałem ST w polskiej wersji językowej.
Witam
A gdzie dwa sezony animowanego??
On był kontynuacją TOS....bo mówili że Kirk poleciał na pięcioletnie misję....w był tylko trzy....a dwa nakręcili jako animowany z braku kasy...
A może się mylę??
CBS gdzieś na początku lat 70. zmienili stary system ratingowy na now(sz)y i okazało się, że wbrew poprzednim, błędnym danym "Star Trek" był bardzo popularnym serialem. Dodać do tego listy fanów i świetne wyniki serialu w syndykacji i CBS chciało przywrócić ST po tym, jak skasowali serial w 1969. Niestety okazało się to niemożliwe, po skasowaniu serialu część scenografii i rekwizytów wyrzucono, część rozebrano, a część porozkradano i porozdawano. CBS, jak piszesz, nie miało kasy na reaktywację ST i faktycznie z tego powodu podjęto decyzję o ruszeniu z animacją, choć już w 1972 roku miały miejsce rozmowy o filmie kinowym i/lub drugim serialu aktorskim.
Co do kanonu to sprawa jest ciężka. Gene Roddenberry (twórca TOSa i TASa, później też TNG) oficjalnie uznał TAS za niekanoniczny, co de facto oznacza, że oficjalnie wydarzenia z TASa nigdy nie miały miejsca w świecie Star Treka; wyjątkiem jest jedynie odcinek "Yesteryear" o młodości Spocka. Serial wyrzucono z kanonu w 1988 roku, co potwierdziło też Paramount Pictures. Mimo to późniejsze seriale nieraz do TASa nawiązywały. Zresztą drugie imię Kirka - Tiberius - zostało wprowadzone w TASie i nikt nie uznaje je za niekanoniczne. Z tego, co wiem są trzy sposoby postrzegania TAS:
1. oprócz "Yesteryear" reszta nigdy się nie wydarzyła.
2. serial pokazuje 4. rok pięcioletniej misji, ew. 4. i odrobinę 5. (jako że 2. sezon był krótszy często uznaje się, że nie pokazuje 5. roku).
3. serial pokazuje 4. i 5. rok pięcioletniej misji.
Czyli jak rozumiem Next Generation rozgrywa się ponad 70 lat po wydarzeniach z ostatniego starego Star treka. Jak więc jest możliwe, że epizodycznie pojawiają się w odcinkach NG postacie ze starej serii - Spocka rozumiem, on żyje długo, ale Scotty?
SPOILER: Scotty pojawia się dzięki uszkodzonemu transporterowi, który zamiast go teleportować utrzymywał go w swojej "pamięci" i po latach zostaje odnaleziony przez załogę TNG. McCoy pojawia się jako stary pan w wieku 137 lat (w świecie ST długość życia jest dłuższa od współczesnej).
Przepraszam za późną odpowiedź, ale ostatnio rzadko zaglądam na FW.
ENTERPRISE
TOS - ten sobie daruje raczej
ST I
ST II
ST III
ST IV
ST V
ST VI
TNG (1-5)
DS9 (1-3)
TNG (6-7)
ST VII
DS9 (4-5)
ST VIII
DS9 (6-7)
Voy (1-3)
ST IX
Voy (4-7)
ST X
Może być? enterprise własnie skonczyłem oglądać
narazie do voyagera daleko ;)
A wracając do mojego pytanie napiszcie czy moje chronologia jest dobra?
Jeśli komuś zależy na chronologii wewnątrz serii, to wtedy oglądanie sezonów 1. i 2. DS9 przed 6. i 7. TNG nie jest najlepszym pomysłem. W 11. odc. 6. sez. TNG (Chain of Command, part II) dochodzi do wydarzeń, które pozwalają na założenie stacji DS9 (odc. 1. sez. 1. - Emissary). ST:DS9 odnosi się do nich zresztą nie raz. Ponadto powstaje małe zamieszanie w sprawie Maquis, które wyłania się w 2. sez. DS9 (The Maquis, part I) ze względu na wcześniejsze wydarzenia w 7. sez. TNG (20. odc. - Journey's End) i potem pojawia się jeszcze nie raz w DS9, TNG i VOY.
BTE Dan - inżynier,który przepracował ponad 30 lat w firmie z listy Fortune 500 [która zrzesza 500 najbogatszych przedsiębiorstw na świecie],założył stronę Build The Enterprise, na której wyłuszczył cały plan stworzenia statku pierwszej generacji, który byłby zdolny do dotarcia na Marsa w 3 miesiące, a na Księżyc zaledwie w 3 dni.
http://www.buildtheenterprise.org/
Tamten statek ma być zasilany silnikami jonowymi, ale jeśli chodzi o WARP to wcale już nie jest to tak odległe technicznie, jak się wydaje...
http://kopalniawiedzy.pl/NASA-WARP-predkosc-swiatla-czasoprzestrzen-Eagleworks,1 6634
;)