PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=757950}
6,9 12 tys. ocen
6,9 10 1 11580
7,5 2 krytyków
Star Trek: Discovery
powrót do forum serialu Star Trek: Discovery

Klingoni

ocenił(a) serial na 8

Od dawana ostrzyłem sobie zęby na ten serial. Serial zrealizowany świetnie, czuć atmosferę.
Tylko Klingoni. Ich nowy wygląd, wygląd broni kompletnie mi się nie podobał

broda79

W pełni popieram. Zwłaszcza, że akcja jest między TOS a Enterpirse czyli Klingoni powinni wyglądać prawie jak ludzie

ocenił(a) serial na 1
Gav_ryil

To że wyglądali jak ludzie było spowodowane niskim budżetem TOS.Lecz nie mniej też ich nowy wygląd mi się nie podoba.
Powinni wyglądać jak w ST NG - i budżet wtedy był ok i możliwości , no i jeszcze sam Rodenberry miał wpływ na wszystko.
Ale i tak jak na razie nie jest źle.
Mam nadzieję że serial będzie godną kontynuacją universum Star Trek

gogorr

Oglądałeś Star Trek: Enterprise? Tak jest całkiem spory epizod, który uwiarygadnia dlaczego tak wyglądali tylko w TOS i na jego zakończeniu wyglądają właśnie tak jak ludzie. Enterprise w ogóle bardzo się postarał by wpisać się w ścieżkę fabularną TOS i idąc nią Klingoni powinni wyglądać jak ludzie. Ale rozumiem, że nie było by to tak atrakcyjne. Choć włosów mi brak.

ocenił(a) serial na 1
Gav_ryil

Tak . Oczywiście oglądałem ten odcinek, to było o nieudanym eksperymencie który skaził dużą część populacji klingonów.Nie mniej jednak powód był naprawdę prozaiczny -niski budżet , stąd np. wymyślenie teleportacji gdyż sceny z lotem wahadłowca były zbyt drogie-niby prosty zabieg scenarzystów ale jakże genialny

ocenił(a) serial na 8
broda79

Jak dla mnie ta rasa przedstawiona w ST:D to po prostu nie są Klingoni. Autorzy pokazali ostentacyjnie, że mają w nosie kanon. Rozumiem, że zmienia się pewne aspekty fabularne, świata ST itp z różnych powodów, ale Klingoni to marka, to tak jakby kręcili nowe Gwiezdne Wojny i zmienili totalnie charakter i wygląd Darth'a Vader'a i powiedzieli "no cóż, my sobie go inaczej wyobrażamy". Aż szkoda gadać, takich rzeczy się nie zmienia. Wyrzucili do kosza coś pięknego i zasługującego na szacunek :)

ocenił(a) serial na 1
terrey

Dla mnie też szkoda , nie wiem co popchnęło scenarzystów do takiego zabiegu STAR TREK to marka i powinno się ją szanować tak jak i jej zagorzałych fanów dzięki której istnieje i ma się dobrze.
Miejmy nadzieję że ST Discovery się rozkręci na lepsze

broda79

Te ich nowe głowy coś mi przypominały i dziś uświadomiłam sobie co. Obcy ósmy pasażer nostromo

ocenił(a) serial na 6
broda79

Serial zapowiada się bardzo ciekawie z tym że mnie wkurzył trochę brak tłumaczenia klingońskich dialogów.
Musiałem wyciągnąć z szafy rozmówki klingońsko-romulańskie żeby ich zrozumieć :-)

SnakePissken

Masz kiepski plik, ich dialogi są tłumaczone w napisach

ocenił(a) serial na 6
Gav_ryil

Faktycznie są :-)
Chociaż gdyby nie to że oglądałem bez tłumaczenia to ciężko byłoby mi domyśleć się że to właśnie Klingoni, jacyś tacy nie podobni...

SnakePissken

Z odcinka na odcinek gorzej, nie tylko nie wyglądają jak Klingoni, ale i nie zachowują się jak Klingoni. Oni mieli w sobie pasję, energię, życie, byli kłótliwi, butni nawet śmierć była u nich wyrazista. A Ci serwują nam ponure, smutne przemowy. W pewnym momencie skojarzyli mi się z Kardasjanami, ale nawet tamci eli coś w sobie, taką gadzią arogancję i zimno. A klingoni z Discovery są po prosty miałcy

ocenił(a) serial na 2
Gav_ryil

Wyglądają jak Klingoni. Po prostu nigdy wcześniej nie mieli pieniędzy na to, żeby pokazać jak wyglądają. Jeśli ktoś kupuje, że obca cywilizacja wygląda jak murzyni z bronksu z garbem na czole to mu współczuję.

0058yrrab

Wyglądają podobnie jak Kardasjanie z DS9 a budżet tej serii był zdecydowanie niższy. Więc to nie problem kasy tylko twórców, którzy nie mogli się zdecydować czy kręcą Star Trek czy własne s-f. Jak się robi kontynuację Władcy Pierścieni to nie daje się elfom gadzich łusek a hobbitów nie kreuje na dwumetrowych wojów tłumacząc: "jeśli ktoś kupuje, że wybawcy śródziemia to metrowe dzieciaki z platfusem to mu współczuję". Klingoni to już marka wśród s-f, liczy się nie tylko wygląd, ale jak już pisałam zachowanie, styl bycia, energia. Zostali wykreowani na kosmicznych wikingów a nie chór mnichów w identycznych sutannach śpiewających chorały gregoriańskie. Jak chcieli poszaleć z obcymi to trzeba było dodać więcej ras, np genialnie prezentuje się Saru

ocenił(a) serial na 8
Gav_ryil

Klingoni to nie do końca aż tak obca cywilizacja, biorąc pod uwagę, że są spokrewnieni zarówno z ludźmi, jak z Wolkanami, więc to, że mieli mim wszystko dość ludzki wygląd było znacznie bardziej sensowne...

Już widzę, jakby miał wyglądać Alex, syn Worfa, jakby Klingoni wyglądali jak w Discovery :) Albo to, że którakolwiek ludzka kobieta mogłaby polecieć na Klingona.

alex36

W Deep Space Nine Worf I ludzko wyglądająca Dax radzili sobie świetnie jako para, pomimo wyglądu klingona. Niezależnie od motywacji, zmienili coś, co jest ikoną mając w nosie całe universum

ocenił(a) serial na 6
Gav_ryil

Mi brakuje tu też typowego wystroju statków Klingońskich ,wszystko czyste ,oświetlone .
Zero mroku brudu i wałęsających się po pokładach targh-ów (za to Lorca miał w pierwszym odcinku chyba tribla na biurku :-) .
Ogólnie nowi klingoni to poprostu zwykłe ciamajdy...

ocenił(a) serial na 5
broda79

Dla mnie nowi "klingoni" wyglądają jak cyrkowy zespół klaunów-transwestytów. Nie jestem w stanie traktować poważnie.

ocenił(a) serial na 10
broda79

jprd.... no ile można ludzie !! Co Wy z tymi klingonami ? A według mnie nareszcie klingoni to klingoni, groźni, mroczni i nie przewidywalni, a nie śmieszne mudyny z bronksu z przyczepionym kurczakiem na czole.

Czy to, że powstał serial "STAR TREK DISCOVERY", musi być jednoznaczne z zachowaniem wszystkich wcześniejszych schematów, kreacji, procedur, historii, przeszłości i przyszłości ?