Stamtąd (2022)
Stamtąd: Sezon 3 Stamtąd sezon 3, odcinek 6
odcinek Stamtąd (2022)

Stamtąd | Scar Tissue

53m
6,6 762  oceny
6,6 10 1 762
Stamtąd
powrót do forum s3e6

Przerażające dzieci które widzi Tabitha w kółko powtarzają jedno słowo. Spróbowałam wyszukać je w Wikipedii. Słowo które brzmi całkiem jak to które wypowiadają pisze się "anqui". W Klasycznym Nahuatl lub po prostu w języku azteckim słowo to oznacza myśliwego. Orłem z angielskiego nie jestem ale jeśli dobrze usłyszałam w piosence zaczynającej każdy odcinek jest mowa o polowaniu. W związku z tym, że akcja serialu ma miejsce w Ameryce nie zdziwiłoby mnie, że całe to miejsce powstało za sprawą jakiejś azteckiej klątwy. A wy co sądzicie?

Natsunaya

Dodam, że latarnia morska pasuje do tego jako symbol przybycia do Ameryki statków ze Starego Świata. Może to miejsce powstało za sprawą klątwy rzuconej przez Azteków mszczących się na konkwistadorach. W serialu wśród bohaterów znajdują się przedstawiciele rasy białej, afrykańskiej jak również Azjaci (czyli de facto przybysze ze Starego Świata), jak do tej pory nie mamy żadnego przedstawiciela rdzennych Amerykanów. Przyjmując, że miejsce powstało za sprawą azteckiej klątwy nie byłoby to niczym dziwnym, że żaden rdzenny Amerykanin nie pada jej ofiarą.

Natsunaya

Tabita jest rdzenną amerykanką

Natsunaya

Teoria sama w sobie jest prawdopodobna i chętnie zobaczyłbym jej rozwinięcie w serialu, natomiast co do piosenki tytułowej odnosi się ona jedynie do nieznajomości naszej przyszłości que sera sera (co będzie to będzie). Zapewne nawiązuje to do tego, że to miejsce jest nieprzewidywalne i żadna wizja nie zakłada takiego losu jaki spotkał głównych bohaterów więc wróżby przyszłości nie mają sensu.