Czy wiecie ,że postać Gannicusa jest postacią historyczną i jego obecność w tej serii była niemal obowiązkowa ?Przecież był On dowódcą jednego z oddziału zbuntowanych niewolników walczących z Rzymianami ,więc co to za stwierdzenie,po co pojawia się w tej serii :)Nauka poszła w las ,a co nie którzy nie potrafili jej doścignąć :)
zgadza sie tak jak bp doctore ktory rowniez zyl w tamtych czasach . np tytus pullo i lucjusz vorenos to rowniez postacie autentyczne choc mowimy tu o serialu RZYM (najlepszym o tych czasach jaki nakrecono)a nie oSPARTACUSIE -taka ciekawostka
no własnie ale czy Oinomanos (czy jak to sie pisze, wiadomo o kogo mi chodzi- doctore) rzeczywiscie tak szybko zginał? Ja wyczytałem tylko że był on jednym z głownych dowódców powstania, obok spartakusa crixosa i gannicusa. Nie mam jednak informacji jak i i kiedy zginał. Wiecie mozę cos na ten temat? Bo ja OGROMNIE ubolewałem jak został usmiercony w serialu. Jak dla mnie jedna z najlepszych ról w tym widowisku.
wiadomo ze kriksos mial duy wplyw na to ze powstanie upadlo i przez niego sie powstancy odlaczyli i podzielili na dwie grupy.mysle ze pod koniec zycia spartacus sam juz nieiwedzial czego chcial .po zdradzie piratow byli juz praktycznie zdani na samych siebie na obcym terenie i to musialo sie tak skonczyc . nic nieiwiem o doctore procz tego ze byl postacia historyczna .i ze zginal
No własnie wedlug podan historycznych Crixos w serialu juz dawno powinien sie odlaczyc od Spartakusa (o ile dobre pamietam), tzn. jeszcze przed zdobyciem miasta.