Moim zdanie spartakus to był gość naprawde wielki człowiek walczył za wolność i równość
tzn.obrał w życiu cel i go według mnie zrealizował go. Fakt został ukrzyżowany lecz myśle że
odszedł w zaświaty spełniony. Samo zjednoczenie wszystkich niewolników do buntu to był
naprawdę wielki postęp. Jakie wasze zdanie w tym temacie?....
Z znanych mi źródeł ludzkich dowiedziałem się że spartakus został ukrzyżowany. Aczkolwiek nie mówie że nie masz racji.
No cóż, ja swoją wiedzę opieram na informacjach które znalazłem w podręcznikach do historii i różnych stronach w internecie opowiadających o powstaniu Spartakusa. Mógłbym wymienić ich wiele, na każdych piszą, że ciała Spartakusa nie odnaleziono. Ale jeszcze nie słyszałem żeby został ukrzyżowany (poza filmem o Spartakusie z 1960). Czy mógłbyś trochę więcej napisać o tym źródle?
No niestety dirt16 ma rację. Ciała Spartakusa nie odnaleziono. Pisze o tym Appian z Aleksandri w księdze XIII, wers 20, str. 75
Z bólem serca muszę wam panowie i panie przyznać racje.Cóż niezdarna omyłka.......aczkolwiek trochę odbiegliśmy od tematu.
Ale masz na myśli prawdziwego czy serialowego?
O prawdziwym niewiele wiemy. I tak naprawdę możemy tylko zgadywać jakie cele i wartości mu przyświecały, kiedy inicjował powstanie. Wiemy za to, że jego banda nie była specjalnie lepsza od Rzymian w kwestii palenia, gwałcenia i mordowania, ale w zamian nic wielkiego potomnym nie zostawiła. Zrzucisz z tronu jednego tyrana, to drugi na nim zasiądzie. Prawdą jest, że dla ówczesnych Rzymian był on komarem, który trochę po bzyczał, ale w końcu wstali, zapalili światło, wzięli do ręki kapcia i owego zabili
Stąd też (z faktu, że niewiele wiemy o prawdziwym Spartakusie) dzisiejsi twórcy mają duże pole do popisu wkładając mu w usta chwalebne i podniosłe przemówienia oraz modną walkę o wolność. Stąd też ten serialowy walczy o honor, ojczyznę, wolność, równość i prawdę, ale mu (całe szczęście :D) nie do końca wychodzi.
SDK, na ile mu producenci pozwolili, na tyle pokazywał dwie strony medalu dając do zrozumienia, że to jak się ocenia powstanie zależy od strony po której się walczyło i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy to co się stało było dobre i potrzebne. Dla jednych Spartakus to bohater, dla innych terrorysta, sam wybierz kim jest dla Ciebie. Ale pamiętaj, ten serialowy ma niewiele wspólnego z prawdziwym.
Twój post jest niekompletny, powinno być: Spartakus nie był tylko człowiekiem - to KING SPARTACUS.
W ogóle nic nie napisałaś o boskości owegoż oraz o stawianiu mu domowych ołtarzyków i pobożnym oglądaniu coponiektórych odcinków co niedziela w skórzanych majtkach.
Co się z tobą dzieje kobieto! Przywołuję cię to porządku natentychmiast!
http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcvtidugGC1r9nvpxo1_400.gif
o tak o ze mną!?
chyba ktoś dawno pejczem po tyłku nie dostał!
http://24.media.tumblr.com/tumblr_lcsatyX5tX1qap3zpo1_500.gif
mmmmmmmmmmmmmmmmm
http://25.media.tumblr.com/62aa749b8b7c31a740edafdb6cb19631/tumblr_mmke1cuQL41r6 gxmgo3_500.gif
Dajcie sobie siana z tymi grafikami. Wszędzie ich pełno i tylko głównie wy je wrzucacie. Te linki tylko forum zaśmiecają. byla już kiedyś mowa o tym. Mieliście specjalny temat na te linki i co ?
Blondynizm....
i wiadro
I jak? Już lepiej? Popuściło cie jak rzygnąłeś na forum? Cisza na Spartacusie, krzaki pchane wiatrem turlają się jak w opuszczonym miasteczku na Dzikim Zachodzie, odezwałyśmy się z Kasią i oczywiście zaraz nazi-policja forumowa się zleciała w postaci twojej nadgorliwej osoby i wlepia mandaty za zaśmiecanie.
Poluzuj poślady młody człowieku, to niezdrowe być tak nerwowym w tak młodym wieku, przewiduję zawał przed czterdziestką.
To do mnie wypowiedź ? Jakby Pani się przyjrzała na tym forum to nie jestem jedynym, który zwraca uwagę na śmieci w postaci owych linków.
A jeśli chodzi o poluzowanie to Pani to polecam, gdyż jak widze to ten Dziki Zachód zrobił pani z głowy niezłe siano.
Pozdrawiam.
Dziękuję za dobre rady, niestety skierowane są pod zły adres. Jestem wesołą, wyluzowaną osobą, co widać właśnie po żarcikach i gifach, koło których jeżeli byłbyś uprzejmy zauważyć nie stawiam znaku MASZ WEJŚĆ, a które są skierowane do innych wesołych i wyluzowanych osób. Więc fakt, że musisz klikać na wszystko, co tylko się pojawia w tych tematach, jest wyłącznie twoim problemem, bo wystarczy w bardzo prosty sposób owe linki zignorować. A skoro jak sam mówisz znasz nas i nasze "śmieci" to tym bardziej dziwnym jest, że czytasz nasze posty i pozwalasz nam cię zdenerwować. Ja nie czytam postów użytkowników, których nie uważam za interesujących, czemu ty się tak męczysz?
Tak więc ja nie jestem spięta, za to tobie jak widzę żyłka już nieźle pulsuje z nerwów. Spokojnie. Nie ma co się tak stresować przy niedzieli.
Bez przesady :) Ja jestem osobą, którą naprawdę trudno wyprowadzić z równowagi i żadna żyłka mi nie pulsuje. Akurat dla mnie takie śmiecenie bezużytecznymi gifami, które nijak w większości mają się do tematu spartakusa jest całkowicie zbędne i nie opisał bym tego, jako przejaw wyluzowania tylko prędzej zanudzenia i braku zajęcia. I proszę nie odpowiadać, że to niedziela itp bo gify wrzucacie w każdy dzień tygodnia. Pozdrawiam. Moje słowo już tu nie zawita w odpowiedzi :) Dość czasu już zmarnowałem siedząc przy komputerze kiedy dzień tak piękny. Żegnam.
"Drogi pamiętniczku.
Na forum Spartakusa pojawił się nowy, ciekawy temat. Zamiast wypowiedzieć się w zaproponowanej kwestii, postanowiłem wyskoczyć znienacka jak pryszcz na tyłku, i przypierdzielić się o coś, co mogłem zignorować. Ale przygadałem głupim dziewczynom w internecie! Po raz kolejny udowodniłem, że zgrywus ze mnie co się zowie.
To był dobry dzień.
XOXO Zgrywus."
Szczytna idea, patrząc na to jaki los czekał niewolników - jedyna właściwa. Zdarzały się w historii później podobne historię ale wydaje mi się, że nie wielu było tak charyzmatycznych buntowników.
Niestety nie wiadomo jacy Ci ludzie byli na prawdę - mamy tylko pisma o nich świadczące.