Oto moje mini-przemyślenia na temat pierwszego odcinka nowego sezonu. Zapraszam do dyskusji :)
-
-
-
-
-
-
Nie chcę się powtarzać, jak już wspomniano w poprzednim poście, na samym początku w oczy rzuca się owe "przejście" pomiędzy sezonami. Mnie jednak dręczy owa olbrzymia wytrzymałość byłych więźniów - i fizyczna i psychiczna. Po dwóch nieprzespanych nocach, które obfitowały w stres, ucieczkę, bieg, ucinanie rąk :) , byli jeszcze w stanie rozkopać grób. Sam pomysł Scofielda jest oczywiście genialny, alescenarzyści naginają prawa natury.
Wątek z Sarą nie został pominięty, aczkolwiek nie dowiedzieliśmy się nic innego poza tym, że Michael chce jej pomóc, co było jasne skoro będzie jeszcze grać w tym sezonie.
Za to przykro mi się zrobiło, że druga serialowa bohaterka nie wywinęła się z kłopotów tak jak Dr. Tancredi (przynajmniej tych zdrowotnych). Nie spodizewałem się, że już w pierwszym odcinku Veronica zostanie zabita. Gdy usłyszałem kwestię Steadmana: "Ten dom jest jak więzienie" pomyślałem: "No to mamy kolejne prison break". Nawet po strzałach agentów myślałem, że jeszcze jakoś to rozwiążą. Moje możliwości rozwiał widok Veroniki leżącej z dziurami w głowie i w klatce, a następnie wynoszonej w foliowych workach. Wielka strata...
Zaciekawił mnie nowy przeciwnik Michaela. Przyznam się, że nie zdołałem jeszcze zapamiętać jego imienia, jest nim ów inteligentny agent, który rozpracował Michaela. W więzieni Scofield nie miał sobie równych, teraz ma godnego przeciwnika. To z pewnością podniesie nam poziom adrenaliny podczas oglądania nastepnych odcinków.'
Pora przejść do uciekinierów. Plan Michaela nie zawodzi, cała piątka sprawnie brnie przez pustynie i puszcze, udaje im się nawet ukraść samochód pewnego człowieka pod szantażem zastrzelenia jego córki przez naszego świętego gangstera Abruzziego. Chłopaki nie zwlekają, łopaty z hangaru chwytają, ciuchy wykopują i dalej uciekają. Zobaczymy co z tego wyniknie - napewno rozpocznie się wyścig o forsę, ale każdy ma teraz prywatne problemy - Sucre i jego Maricruz, Scofield i jego doktor, Abruzzi i ten koleś, którego chce zabić (nie pamiętam jak miał na imię, przepraszam), C-Note do swojej rodzinki a Burrows będzie szukać Steadmana w celu zemsty. Sama słodycz.
Oczywiście nie zapomniałem o naszym drogim T-Bagu - jednoręki bandyta trafił do weterynarza czyli w sumie tam, gdzie powinien biorąc pod uwagę jego zachowanie. NIe znam się na medycynie, ale nie jestem pewien czy zwykły weterynarz w klinice (bez znieczulenia - pominę) zdoła przyszyć odcienta rękę zachowując jej sprawność. Chyba, że będzie mu "dyndać" co raczej nie sprawi, że będzie weselszy.
I pozostaje jedno pytanie w związku z uciekinierami: Gdzie jest Haywire :)
Nic dodać, nic ująć, pomimo kilku niedociągnięć pierwszy odcinek nowej serii podtrzymuje napięcie poprzedniego sezonu i jeżeli będzie tak dalej, to drugi sezon Prison Break ma okazję pobić drugi sezon Lostów (pierwszemu obiektywnie jeszcze trochę brakuje, ale subiektywnie wolę oglądac uciekinierów z więzienia niż rozbitków na zaczarwanej wyspie)
To tyle, pozdrawiam :)
z tą Veroniką to ja bym taka pewna nie była jeszcze ;)
nazwisko aktorki jest w czołówce serialu, jesli miałaby zniknąć juz w 1 odcinku to raczej by wystepowała jako 'guest star', taki Peter Stomare (Abruzzi) jest jako guest star...
wogóle cały jej wątek jest jakiś dziwny, te worki - co oni, porąbali ją na kawałki ? że wynosili kilka
no i nadal mi nie daje spokoju ten moment gdy ją do bagażnika ładują, jak agent zamyka bagażnik jest inna rejestracja samochodu niż wczesniej gdy ładowali torby ;/ naprawdę watpie by to była pomyłka scenarzystów, w dodatku ta scena leci w zwolnionym tempie...
sie okaże że to wszystko to był jakiś sen Steadmana, cholera wie czy go jakimi prochami tam nie faszerują ;P
tyle ode mnie a cały odcinek świetny poza paroma szczegółami ;)
Hmmm w sumie możliwe, że jest to jakiś rodzaj mistyfikacji, aczkolwiek naprawde trudno mi się domyśleć w jakim celu zaostała ona spreparowana. Pątrząc na to z innej strony, Ci ludzie znają się na udawaniu morderstw :)
Tak czy i naczej sen to napewno nie jest, ponieważ Lincoln słyszał w telefonie strzały z pistoletu.
może aktorka jest w czołówce dlatego, ze będzie grała dużą role w wspomnieniach (bo w 2 sezonie mają być wspomnienia) ?
Oprocz Haywire'a brakowalo epizodu Twinera ktoremu udalo sie wlizgnac do ciezarowki w ostatnim odcinku pierwszego sezonu.
Faktycznie :) W swojej rozpisce zapomniałem róznież wspomnieć, że nie wiadomo co się dzieje z L J'em, nawet Lincoln o nim nie wspomniał...
Fakt- było parę niedociągnięc. Zwłaszcza to przejście między sezonami. Ale mimo wszystko wielki odcinek, nie mogę się doczekać następnego^^.
PB trzyma poziom(choć trochę tęskno do klimatu więzienia xD).
21.08.06 2.01: Manhunt
28.08.06 2.02: Otis
04.09.06 2.03: Scan
11.09.06 2.04: First Down
18.09.06 2.05: Map 1213
Oto tytuły poszczególnych odcinków i dat... (pisze o wszystkim bo umieszcze to w dwoch tematach)
Spójrzcie na tytuł odcinka czwartego? Pierwszy odpada ciekawe jestem czy to bedzie Tweener czy Haywire osobiście wolałbym aby był to Tweener ; P najpoźniej doszedł do ekipy najwcześniej wyjdzie ale zobaczymy :) O LJ bedzie mowa w odcinku drugim bo idzie do kicia ... Mówie wam to sie jeszcze rozkręci... a co do Veronici to nie było jej na zaczeciu tzn ze zginiela :(
A jak sie przyjzycie to pod koniec finału sezonu oni biegną pod górkę i policjnaci wysiadaja z aut, no tyle tylko, ze biegli cala noc mieliby siłe?
Jak wiemy tutuły odcinków nie zawsze oznaczają to, co pierwsze przychodzi na myśl. Myślę, że żaden z "ważniejszych" ucieknierów nie może zostać schwytany. Słyszałem, że już niedługo będzie odcinek, gdy Sucre spotka się ze swoją dziewczyną (chyba na jej ślubie, czy przed, coś w tym stylu) umówią się, ale ona zadzwoni na policję :( Jesli o to by chodziło, to wielka szkoda, ale chyba nie odegra większej roli w późniejszych odcinkach, więc po co ma opóźniać ucieczkę?
W ogóle wydaje mi się, że już niedługo uciekinierzy się rozdzielą - Michael i Lincoln będą chcieli uwolnić LJ'a co wywnioskowałem ze screenów z następnych epizodów, a przecież nikt z pozostałych nie będzie chciał im pomóc.
Jestem ciekaw jakie role twórcy serii przygotowali dla Tweenera i Haywire'a ;) W koncu Tweener tez wie o pieniądzach...
Sucre jest chyba zbyt ważną postacią, aby mieli go tak szybko złapać... I to jeszcze jako pierwszego...
No nic, pożyjemy zobaczymy... Osobiście jestem za złapaniem Tweenera;p.
Odcinek świetny. No cóż oglądając go nie zastanawiało mnie czy ma jakieś niedociągnięcia. Płynęłam na fali uwielbienia dla tego serialu. Gdybym zaczęła się zastanawiać nad realiami to niestety ale serial powinien zakończyć się jakieś 20 odcinków temu. Albo przynajmniej w ostatnim odcinku zeszłego sezonu, kiedy to powinni według wszelkiej logiki wyłapać ich na lotnisku. A tak uciekają nadal i dzięki temu za tydzień będę znowu na fali...
Odcinek byl zajebisty bez dwoch zdan. Nie przygladam sie za bardzo czy serial ma jakies niedociagniecia bo za bardzo mnie to nie interesuje. Wazne ze serial jest super, trzyma w napieciu i do ost. chwili nie wiadomo co sie wydarzy. Jedyne czego zaluje to ze trzeba czekac tydzien na nastepny odcinek :((((((((((((((((((((((((((