PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237518
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

muzyka

ocenił(a) serial na 5

Serial w dechę, naprawdę. Zupełne inne spojrzenie na postać Sherlocka niż w filmie Guy'a
Ritchie'go -tylko kurde muzyka jakby podobna;-)
Muzyka Zimmera do filmu - cymbały i cała reszta, jest tak charakterystyczna, że twórcy
serialu nie powinni się nią tak mocno inspirować - bo jest to już na granicy plagiatu. Swoją
drogą i tu i tu muzyka świetna;-)) (ale ważne, kto był pierwszy!) tyle. Co Wy na to?

hubbuh

Muzyka jest rzeczywiście dość podobna, aczkolwiek mi nie przeszkadza to, gdyż takie motywy pasują do Sherlocka (jak dla mnie, nie każdy się musi zgadzać ;)). Szczególnie, że w tej muzyce jest dużo muzyki smyczkowej, Sherlock grał na skrzypcach, więc pasuje. Muszę napisać, że nie przesłuchałam ścieżek, znaczy z Sherlocka BBC przesłuchałam, ale dość oględnie, za to Zimmera w ogóle, więc trudno mi wyznaczyć jakieś różnice. Wydaje mi się jednak, że w drugiej serii, szczególnie w SCAN, klimat tej muzyki się trochę zmienia, robi się nieco ciekawsza, ale nie mam teraz chwili na analizę ;)
Co do granicy plagiatu to Amerykanie często zapożyczają różne pomysły od Brytyjczyków i innych, więc jestem w stanie przełknąć coś takiego.
Fakt jest taki, że obie produkcje powstawały w mniej więcej podobnym czasie, więc mają na siebie niechybnie jakiś tam wpływ (co mi się nie podoba zupełnie), więc musimy się liczyć z tym, że w serialu rozpoznamy podobną muzykę, a w filmie (chodzi o 2 część) sugestywnie rozpisane relacje między Sherlockiem a Watsonem.
Na szczęście Moffat i Gatiss są na tyle oryginalni, żeby realizować własną wizję Sherlocka, a o to tu szczególnie chodzi. I uff, bo wersji Richie'go nie lubię ;)