PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599540}

Rodzinka.pl

2011 - 2020
7,1 113 tys. ocen
7,1 10 1 112999
5,5 15 krytyków
Rodzinka.pl
powrót do forum serialu Rodzinka.pl

Co wpadam na ten gniot to widzę jakiegoś gościa ze szpraąna żetony pijącego z drugim jakimś kolesiem. Bandę dzieciaków leżącą na kanapie. Z opowiadań znajomych winika, że ten ojczulek to jakiś architekt. Ale dlaczego on nie chodzi do pracy i pije? Brawo TVP, nasze dzieci będą radosne z waszej misji edukacyjnej!

sceptyk

Nie skreślałbym całej TVP z tego powodu, że wypuściła Rodzinkę.pl

Kojarzysz Oficera, Glinę albo Głęboką Wodę? To są produkcje od początku do końca wyprodukowane przez Telewizję Polską, i chyba nie wmówisz mi, że nie niosą żadnych walorów edukacyjnych:)?

Wątpię, żeby dzisiejsze dzieciaki były aż tak nieogarnięte, by wzorce zachowań czerpać Rodzinki.pl tak więc calm down, a jak następnym razem natkniesz się na Boskich w TV to dla własnej spokojności zmień kanał :)

Pozdro :)

Einshaew

Kojarzę niemalże wszystkie seriale TVP i uważam, że nie mają one wiele wspólnego z "misją". W wymienionych przez Ciebie serialach też tego nie dostrzegam. Liczę, że mnie oświecisz. Przykro mi ale na dzień dzisiejszy TVP to instytucja ściągajaca okup z zakładników na pensje pseudo aktorzynów.

sceptyk

Czytając Twoje odpowiedzi, zarówno na mój post jak i na post hubertamevera mam wrażenie, że jesteś strasznie cięty na TVP.

Powiem tylko tyle - skoro uważasz, że TVP nigdy nie dorówna stacjom komercyjnym, to czemu takie seriale, jakie wymieniłem - Oficer, Glina, Głęboka Woda albo Pitbul - o naprawdę ciężkim przekazie i ładunku emocjonalnym nigdy nie ukazały się na antenie stacji komercyjnych?

W moim odczuciu stacje jak TVN czy Polsat wolą wypuścić kolejny szit małpy tańczą z gwiazdami żonglując gównem i jeżdżąc po lodzie do tyłu z zawiązanymi oczami - wersja 30. czy inną Magdę M. prawo Agaty itp, niż puścić widzom serial, który pokazuje rzeczywistość, która jest na wyciągnięcie ręki, której można w każdej chwili dotknąć.

Nie twierdzę, że seriale muszą być tylko i wyłącznie ponure, smutne i przygnębiające, ale tworzenie takich produkcji uświadamia ludzi na to, co dzieje się w tym kraju, wokół nich. I to jest moim zdaniem misja TVP, z której wywiązuje się wzorowo.

Mam nadzieję, że pomogłem :) Pozdro.

Einshaew

DO tej pory nie wiem dlaczego wspomniane przez ciebie seriale są takie "edukacyjne"... Stwierdzenie "o naprawdę ciężkim przekazie i ładunku emocjonalnym" nie udowadnia tego, że jest to misja edukacyjna.

sceptyk

Oglądałeś któryś z nich? Bo jedynie je kojarząc, a nie oglądając ich, rzeczywiście trudno rozmawiać na takie tematy.

Einshaew

Sekundę temu przełączałem kanały i trafiłem na taki cytat, w którym ten kolo ze szparą na żetony mówi, że jadą na wakacje bez BACHORÓW, po czym dodał, że jego żonce zejdzie skóra z DUPY na plaży... Powodzenia. Misja TVP jest jak misja karitasu i misjonarzy w Afryce.

sceptyk

A czy ja twierdzę, że Rodzinka to serial z misją? Człowieku, oceniasz całe TVP na podstawie jednego, gównianego serialu. Kończę tę gadkę, nie dorosłeś jeszcze do takich rozmów.

Einshaew

Ale to właśnie na TVP "gwiazdy" tańczyły na lodzie

Azad

Touche! :)

Einshaew

Bleh

sceptyk

Chyba nie bardzo rozumiesz znaczenie słów "realizacja misji przez telewizje publiczną", chodzi tutaj o pokazywanie przez TVP mszy świętej, obrad sejmu, programów dla rolników, bajek i programów edukacyjnych dla dzieci, pokazywanie kultury wyższej no np teatr telewizji albo transmisja z rozdania nagród lub np pokazywanie ważnych wydarzeń sportowych. Owszem na antenach TVP 1 i TVP 2 jest niewiele tej misji ponieważ one żeby dotrzymać kroku stacją komercyjnym w pewnym sensie też muszą być komercyjne ale bajki i programy edukacyjne masz w ogólnodostępnej TVP ABC obrady sejmu i dostęp do informacji w ogólnodostępnej TVP INFO, kulturę i kino niezależne w ogólnodostępnym TVP Kultura, programy historyczne w ogólnodostępnym TVP Historia, różnego rodzaju rozrywkę w TVP Rozrywka. Nie wiem czy to widzisz ale w Polsacie i TVN nie oświadczysz takich rzeczy no może poza szeroko rozumianą rozrywką i właśnie na tym polega misja TVP.

hubertmeyer

I nigdy nie dorównają komercyjnym stacjom. Do momentu kiedy TVP będzie telewizją dla babć i kur domowych ta sytuacja się nie zmieni. Zabranie dobranocki na rzecz programu Młynarskiej było posunięciem, które uświadamia, że ten post-komunistyczny kombajn daleko nie zajedzie. Jeżeli nie obędzie się bez ściągania abonamentów na gwiazdeczki.

sceptyk

Nie wiem skąd u Ciebie wniosek że TVP nigdy nie dorówna stacją komercyjnym? To raczej stacje komercyjne muszą dorównywać TVP. Najpopularniejszym kanałem telewizyjnym w Polsce jest TVP 1, TVP 2 zajmuje 4 miejsce po TVN i Polsacie co też nie jest jakimś złym wynikiem biorąc pod uwagę ilość dostępnym kanałów. Stacje komercyjne mogą tylko pozazdrościć TVP oglądalności takich seriali jak M jak miłość, Na dobre i na złe czy Ranczo. Owszem może w TVP nie ma za dużo wielkich hollywoodzkich produkcji ale przynajmniej są jakieś normalne programy. Na Polsacie od godziny 9 do godziny 20 z przerwą na informacje masz głupawe programy typu malanowski i partnerzy, dlaczego ja, trudne sprawy pielęgniarki, dzień który zmienił moje życie. Na TVN masz to samo od godziny 11. Co z tego że wieczorem być może pokarzą jakiś fajny film czy serial skoro cały dzień leci na tych kanałach jedno wielkie G.

hubertmeyer

Ranczo, M jak miłość - fakt to są prawdziwe oblicza TVP...