PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36298}

Robin z Sherwood

Robin of Sherwood
1984 - 1986
7,8 19 tys. ocen
7,8 10 1 19346
7,6 9 krytyków
Robin z Sherwood
powrót do forum serialu Robin z Sherwood

Albion - miecz Robina

użytkownik usunięty

Wkrótcę sobie serial zobaczę, ale zanim zobaczę mam jedno pytanie które nie daje mi spokoju - chodzi o mieczyk zwany Albionem.

Kiedy dokładnie Robin go dostał? (bo kojarzy mi się że w pierwszej częsci Mieczy Waylanda)
Problem jest istotny z pewnego względu, tzn właściwej kolejności epizodów. W telewizji Miecze Waylanda zawsze rozpoczynały sezon 2, a z tego co teraz widzę to wg numeracji są zaraz przed największym wrogiem, czyli pod koniec. Powstaje więc taka kwestia - czy w odcinkach "Czary", "Pan drzew" i "Dzieci Izraela" Robin uzywa Albiona czy tez nie?
Widziałem dzisiaj jeden fragment, z którego wynikałoby że nie, ale pewny nie jestem.

Jak to kiedy? Dostał od Herna miecz razem z łukiem w pierwszym odcinku. Dodam jeszcze na marginesie, ze był to inny model Albiona niz ten z "Mieczy Waylanda" i z "Ostatniego wroga". Miał duzo ciensze ostrze i bardziej zagiety jelec z jakimis czterema wypustkami. Rekwizytor miał wyraźną skreroze.

użytkownik usunięty
gravel

No właśnie, to mnie zmyliło, wiedziałem że miał inny miecz i pamiętałem tą wersję z mieczy Waylanda (dużo ładniejszą zresztą).
Szkoda że takie głupie błędy muszą się pojawiać nawet w tak świetnym serialu jak Robin of Sherwood.

W jednej z brytyjskich stron poświęconych serialowi jest zamieszczone wyjaśnienie kwestii "Albiona". Otóż miecz użyty w pierwszym odcinku miał bogato zdobioną rękojeść, która niestety raniła palce Michaela Praed'a. Miecz zastosowany później miał już gładką rękojeść. Po drugie podczas kręcenia "Mieczy Wayland'a" zaistniała konieczność, by każdy miecz miał na swym ostrzu wyrytą swą nazwę, tzn.: MORAX, SOLAS, ORIAS, ALBION, ELIDOR, BELETH, FLAUROS. "Albion" z odcinka "Robin Hood i czarownik" miał węższe ostrze pozbawione jakichkolwiek napisów.