PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10060917}

Rewanż

Rematch
2024
7,4 473  oceny
7,4 10 1 473
Rewanż
powrót do forum serialu Rewanż

Jestem w trakcie, obecnie przy odcinku 3. Kasparow zachowuje się, hmm... dziwnie. Biega jak szalony po mieście, średnio kontaktuje, wpada do jakiegoś sklepu komputerowego, wykupuje wszystkie PC-ty. Po co?
Bierze udział w pojedynku z najpotężniejszym komputerem świata, a kupuje kilkanaście zwykłych komputerów żeby pograć z nimi w szachy. W jakim celu? I po co mu do tego aż kilkanaście sprzętów? Nie gra symultany, tylko gra na jednym, a reszta stoi z odpalonym programem szachowym.
Zdecydowanie dziwnie się zachowuje. To naprawdę na faktach? Jasne, że scenarzyści dopisali to i owo, ale ta akcja jest dla mnie zbyt dziwna i nieprawdopodobna. Czego ma to dowodzić?

pixel70

Dooglądałem i doczytałem. Film zdecydowanie godny polecenia, trzyma w napięciu. Nadal nie rozumiem powodu zakupu tych wszystkich PCtów, ale jednak z tego co sobie doczytałem, serial w miarę trzyma się faktów - pojedynek i zwycięstwo Deep Blue było mocno kontrowersyjne. Może i zgodne z jakimś tam regulaminem, ale krzywdzące Kasparowa. Faktycznie cały zespół mistrzów szachowych "dostrajał" algorytm pod Kasparowa, działali na niego psychologicznie próbując zdenerwować, żeby stracił passę. I chyba w dużym stopniu się udało. Film nieco naciągany, ale jednak bardziej wierny niż sądziłem podczas oglądania. No i raczej Deep Blue nie osiągnął stanu osobliwości, która jest delikatnie zasugerowana w serialu. Dziś jeszcze żadna z obecnych AI takiego stanu nie osiągnęła, a to algorytm sprzed prawie 30 lat...