podam nawet TOP 6 :P
1. Sześć Stóp pod Ziemią
2. Przyjaciele
3. Rodzina Soprano
4. Prawo Ulicy
5. Skazany na Śmierć (bardziej z sentymentu, bo sezony 3-4 to była porażka)
6. Kompania Braci
Polecam także mini-serial "The Corner" - dla fanów The Wire pozycja obowiązkowa!!
The Sopranos w niczym nie jest lepszy od The Wire.I mówię to z pełnym przekonaniem będąc miłośnikiem obu tych seriali.Przyjaciele to w ogóle inna bajka.Dla seriali komediowych powinny być osobne rankingi.
jak dla mnie jest nieco lepszy ale tylko o jakiś 0.01% :P cenię je tak samo wysoko.. poza nie, wybija się tylko Six Feet Under - najlepszy serial i nie ma i nie będzie lepszego, jak dla mnie.. Przyjaciele fakt inna bajka, umieszczony tu został bo to najlepszy serial komediowy ever :)
Jesteś pewna co do tego tytułu:"The Corner", bo na FW i w Google nic mi takiego nie wyszukuje. Napisz coś więcej na ten temat, jeśli możesz.
po pierwsze pewnY, po drugie, tak jestem pewny, w wyszukiwarce jest na drugiem stronie: http://www.filmweb.pl/serial/Corner%2C+The-2000-199888 - mini-serial Davida Simona, twórcy The Wire, też o życiu w Baltimore
Sorry, ale zasugerowałem się "a" na końcu nicku. Dzięki za link, a wyszukiwarka woli Corner The albo samo Corner niż The Corner dlatego była lipa.
o to moje top 5 :)
1 DEXTER
2. THE WIRE
2 24H
3 SONS OF ANARCHY
5 SPARTACUS : BLOOD AND SAND
a jeśli chodzi o odleglejsze czasy to dodałbym Miasteczko Twin Peaks
jak dla mnie spartakus jest wzorowany (i to dosc srednio) na rzymie, jak nie widziales to polecam zobaczyc, mnie osobiscie rzym sie bardziej podobal, chociaz teraz w napieciu czekam na nowe odcinki spartacusa :)
dodam do tego jeszcze moja liste :) - w kolejnosci przypadkowej
1. The wire
2. Lost (mimo wszystkich cudow jakie tam sie dzialy ,trzymal w napieciu do ostatniego odcinka)
3. Rzym
4. Detektyw Monk
5. Friends
6. Dexter
7. House (glownie ze wzgledu na glowna postac)
8. Czas honoru (jak jeden z lepszych, albo nawet najlepszy polski serial)
W planie mam jeszcze 6 stop pod ziemia, rodzine soprano, pacyfik i 17 mgnien wiosny (ktory ma bardzo dobre recenzje)
POZDRAWIAM WSZYSTKICH FANOW SERIALI !! :)
oba cenie wysoko, ale rodzina soprano jednak odrobine wyzej, potrafilem 7 odcinkow dziennie obejrzec, a the wire nie dalbym rady. a ogolnie to mniej wiecej tak:
1. Rodzina Soprano
2. The Wire
3. Breaking Bad
4. Arrested Development
5.Lost - pierwsze sezony
6.Pitbull
7.Boardwalk Empire - ale tak nisko tylko dlatego, ze to dopiero pierwszy sezon
8. Twin Peaks
9.Z archiwum X
10.Trailer Park Boys
A oto moje top5:
1. Pitbull
2. Kompania Braci
3. Rodzina Soprano
4. Prawo Ulicy
5. Breaking Bad
Muszę zaznaczyć, że pozycje mogą się zmienić gdyż w Prawie Ulicy jestem dopiero w pierwszym sezonie, a Breaking Bad jeszcze trwa.
Hmmm u mnie byłoby ciężko z TOP5 no ale myślę, że by było tak:
1. Six Feet Under
2. LOST
3. The Wire
4. Breaking Bad
5. Dexter
Oczywiscie, ze nie ma lepszego serialu od The Wire.
2 Oz
3 Six Feet Under
4 Boardwalk Empire
5 Breaking Bad
1. The Wire
2. Carnivale - chyba zapomniany bo nikt o nim nie wspomina
3. Kompania Braci
4.Dexter
5. Klan - to taki głupi żart (sprawdzam czy czytacie :)
Teraz zaczynam Six Feet Under i Breaking Bad i już wiem, że będą wysoko
A co do komediowych to polecam:
Father Ted
The Catherine Tate Show - wymiata
8 simple rules
Less Than Perfect
Big Bang Theory
czytamy czytamy, aczkolwiek dziwię się że jednym zdaniem zmieniłem sens tego tematu :P
Może i zmieniłeś, ale dzięki temu odkryłem Breaking Bad, który to serial oglądam z przyjemnością.
1.Sopranos
2.The Wire
3.Mad Men
4.Six Feet Under
5.Boardwalk Empire
6.Dexter
7.Oz
8.Breaking Bad
9.Deadwood
10.Lost
typuję, że w takim razie nie widziałeś innych seriali (oprócz popularnych typu House czy Prison Break)
powiedział ktoś, kto dał 10/10 Avatarowi... Fakt za wiele seriali nie oglądałem ale Lost zrobił na mnie tak niesamowite wrażenie jak chyba nigdy nic innego. Nic nie może się z nim równać bo Lost ma to coś. Ma w sobię taką aurę magii. Nawet nie wiem jak zajebisty serial o żeczach normalnych nie może go przebić. Taki np. Skazany Na Śmierć, którego też bardzo lubię przy Zagubionych wysiada, bo nie ma tam naprawde nic takiego niezwykłego. Po obejrzeniu Zagubionych za to można mażyć aby również znaleść się w tej cudownej utopii razem z rozbitkami, żaden inny serial/film czegoś takiego nie daje.
nie mówiłem że Lost jest złym serialem, w swoim czasie też myślałem że Prison i Lost są najlepsze, ale później obejrzałem bardziej niekomercyjne seriale jak Sześć Stóp pod Ziemią, Soprano, The Wire itp.
nie rozumiem twojej uwagi w stronę Avatara - jak dla mnie film jest super, zrobił na mnie piorunujące wrażenie w kinie, stąd taka ocena, nie mówię że Avatar jest najlepszym filmem świata, ani nie jestem jego fanem
Wg mnie do kina niekomercyjnego trzeba dojrzeć (nie w sensie wieku, tylko "doświadczenia" filmowego), z początku też jarało mnie byle gówno akcji czy komedii, ale z czasem nie robią one dużego wrażenia.. tak samo jest z serialami - seriale typu Lost, Prison, House itp. stoją wysoko i ludzie nie widzą poza nimi nic lepszego, ale wg mnie to tylko dlatego że nie znają innych seriali.. to tak jakbyś mówił że najlepszymi filmami są Bad Boys czy American Pie, a nie widziałeś innego rodzaju kina, niekomercyjnego..
Nie wiem czy się jasno wyraziłem, ale myślę że wiesz o co mi chodzi :P
Hehehe. Ten serial może zmiażdżyć mózg z powodu ton bredni, które zawiera. Podejrzewam, że masz 100% rację Pauleta.
1 Six feet under
2 Mad men
3 Sopranos
4 The wire
5 Lie to me
6 Skins
Z nowszych i/lub bardziej popularnych
1 Dexter
2 Rome
3 Criminal minds
4 White collar
5 Mentalista
6 Lost
House się zeszmacił, a paru innych dobrych nie widziałam jak np Breaking Bad, Twin Peaks więc się nie wypowiadam na ich temat.
To napisz jakie widziałeś seriale skoro tonem eksperta stwierdzasz, że bije 10 krotnie inne na głowę.Ja widziałem sporo seriali i w życiu nie powiedziałbym, że Lost jest najlepszym z nich.No chyba, że ktoś nie wykracza w oglądaniu seriali poza to co funduje TV i ma największą popularność.
po finale 5 sezonu dextera wysmieje kazdego kto bedzie dalej twierdzil, ze to jeden z lepszych seriali
a kolegi od losta to nawet nie bede komentowac
Moje top
1.Dexter
2.Six Feet Under
3.Breaking Bad
4.House
5.Sons of Anarchy
A z komediowych
1Teoria Wielkiego Podrywu
2. Jak poznalem wasza matke
3Friends
1. The Sopranos
2. The Wire
3. Dexter
4. Supernatural
5. Chuck
6. Band of Brothers
7. Friends
8. House M.D
9. Lost
10. Rome
Zamierzam jeszcze obejrzeć: Six Feet Under, The Shield, Boardwalk Empire i Sons of Anarchy. Więc bardzo możliwe że mój ranking jeszcze się zmieni :)
Macie tutaj top 10:
1. The Wire / Six feet Under
2. Twin Peaks
3. Rodzina Soprano
4. Kompania braci
5. Californication
6. Dexter
7. Friday Night Lights
8. Breaking Bad
9. OZ
10. Entourage, Rzym, How i Met Your Mother, Brotherhood.... itd i tyle w temacie !!! nie widzialem jeszcze Mad Mena i kilku innych podobno wartych obejrzenia produkcji :)
Według mnie:
1. The Wire
2. The Bands of Brothers
3. Wire in The Blood
4. Supernatural
5. Rome
a dalej: Breaking Bad, Oz, Dexter ( ale tylko pierwsze 2 sezony)
Nikt nie wymienił "Generation Kill"?!
Bardzo interesując serial wojenny,ale "The Wire" jednak o kilka oczek wyżej.
co ciekawe, a może nie każdy o tym wie, obydwa te seriale wyszły spod ręki Davida Simona, twórcy m.in. The Wire :)
1. The Wire - arcydzieło
2. The IT Crowd - brytyjska komedia , genialna ! Dwie klasy lepsza pd przereklamowanego "The Big Bang Theory" . Szkoda, że tylko 8 odcinków na sezon ... Odcinek z gejowskim musicalem to mistrzostwo ! "i'm disabled" :D:D:D:D
3. The Shield - "the wire" on crack..
4.It's Always Sunny in Philadelphia - według mnie to "the Wire" wśród komedii - równie niedoceniany serial. Cała prawda o ludziach :D
5. The Sopranos
6. Firefly (FOX to banda kretynów)
7. Six Feet Under
8. Futurama (FOX to banda kretynów)
9. Hotel Babylon - kto pracował w hotelu ten pokocha ten serial :)
10. Pushing Daisies (za ten bajkowy klimat, idealny serial na zimowe wieczory)
Napiszę też drugą listę, seriali, których ułomności jestem świadom, ale mam do nich sentyment. Serialom tym wybaczam niekiedy debilne niedociągnięcia i zagrywki czysto komercyjne.
1. Detektyw Monk - od tego serialu zacząłem przygodę z telewizją. To było osiem lat temu. Kino stało się nudne.
2. My Name Is Earl - kultowa komedia. Nie dla wielkomiejskiego, lansiarskiego towarzystwa glamour.
3. Psych - najoryginalniejsza komedia wśród obecnych na antenie, dialogi genialne !
4. Dexter - lubię klimat Miami, serial byłby na pierwszej liście, gdyby nie piąty sezon. Starsze sezony miałby niedociągnięcia, ale ten to porażka ... Melodramat nie kryminał. Jednak obejrzę następny sezon, pierwsze sezony były za dobre.
5. Chuck - momentami tak niedorzeczny, że aż chce się o tym krzyczeć. Mimo to bez żadnej pozerskiej napinki jakiej teraz wiele w serialach.
6. That '70s Show - najlepszy sitcom ostatniej dekady.
7. Leverage - Świetne połączenie komedii z sensacyjnym serialem. Bogatym dupkom się należy :D
8. Life - Świetny duet głównych bohaterów.Damian Lewis jakże inny niż w Kompanii Braci !
9. Castle - lubie takie luźne klimaty.
10.The Entourage - Kalifornia ! Kto lubi Californication to i powinien polubić ten serial.
Mam zamiar poszerzyć horyzonty na europejskie produkcje. Ktoś zna jakieś ciekawe hiszpańskie seriale ?
Dziwne właśnie, że nikt nie wymienia The Shield. Ludzie jeśli lubicie "the Wire" to jest duża szansa, że i "The Shield" polubicie. Pisałem pod innymi tematami więc i tu napisze - "the Shield" jest jak "The Wire" na speedzie.
1.Oz, spartacus
3.supernatural
4.the shield, odwróceni
6.prison break, the sopranos, breaking bad
9.oficer, the wire
11.smallville
Pierwsza trójka najwybitniejszych seriali to zdecydowanie:
1. Miasteczko Twin Peaks.
2. Sześć stóp pod ziemią.
3. The Wire.
Co do The Shield, to nie przypomina w ogóle The wire - no oczywiście jest wspólny mianownik, czyli praca policjantów. Poza tym The Shield po 2 sezonach ( jak dla mnie oczywiście) robi się po prostu ciężkostrawne, kiedy to " supermani" w mundurach robią kolejne machlojki i oczywiście wychodzi im to na zdrowie. The Wire, to serial bardziej obyczajowy, gdzie praca policji jest dosyć wiarygodna. Natomiast The Shield jest nakręcony z dużą dawką akcji. Tak więc jeśli ktoś nastawia się na strzelaninę, to na pewno z The Shield będzie zadowolony. Jednak The Wire i The Shield w swojej istocie nie są podobne.