Jak w temacie. Jego książki kocham, jednak gdy ma swój udział w serialach to stają się one klasą B.
Co mi przeszkadza? Oczywiście to, że ma bardzo mało wolnego z książką. Sama Książka miała motywy gwałtu, narkomani, morderstw.
Przegięciem jest zrobienie z Big Jimma i juniora dobrych postaci i danie głównej roli dzieciakom, które są "wybrane". Sam motyw z kopułą (wcześniej było wiadomo że będzie, matka juniora jest jakimś medium) jest
irytujący. Sama kopuła jest mała. W książce było wyraźne dużo wyższa o dokładne biegła po granicach miasta. Tutaj jest dokładną kopułą , której granicą przebiega w samych mieście i po środku wyspy. W dodatku
powstała by chronić mieszkańców A nie z powodu zabawy dzieci-kosmitów.
Najbardziej jednak rzuca się w oczy ilość ludzi w mieście. Zawsze jest maks. Ok 20 osób mini że mało być zebrane całe miasto.
Serial jest za grzeczny i wiadomo że nie skończy się jak książka, jednak liczyłem dość wierną adaptację (np 6 odcinków godzinie) a dostałem jedno odcinkowe perypetie ciągle tych samych mieszkańców miasta.
Nie polecam tym co czytali książkę, jednak dla innych może ujdzie.
Powiem Ci, że cieszę się, że książka i serial poszły inną drogą, bo tym oto sposobem na podobnym motywie mam dwie różne historie i mogę sobie je porównać. Jeśli mam być szczery, to wolałbym, żeby napisano taką książkę, jak serial, bo takie spiski, tajemnice i tajne organizacje kręcą mnie o wiele bardziej, niż dzieci-mrówki. Książka była ciekawa, ale skończyła się co najmniej dziwnie...
Zgadzam się w stu procentach. Nie oglądałbym tego serialu, gdyby był identyczny jak książka. Po co miałbym to wtedy oglądać? Żadna to przyjemność, gdybym wiedział jakie jest zakończenie.
dla mnie skończyła się po prostu źle, tak jakby po tylu setkach zapisanych stron Kingowi nie starczyło pomysłu na zakończenie. Co do serialu mam mieszane uczucia, ale zgadzam się, że nowa fabuła jest zaletą-przynajmniej mogą nas zaskoczyć:)
A ja się z Toba zgadzam w 100%. Szczególnym przegięciem jest właśnie postac Juniora nekrofila jako pozytywa...yhhhhh...