PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108135
6,4 10 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Episode 3.19 - Dr. Strangeloved:
Chuck (Ed Westwick) attempts to stop Blair (Leighton Meester) from moving on, by any means necessary. Nate (Chace Crawford) discovers that some old loves aren't so easy to leave behind. Serena (Blake Lively)is finally reunited with her father (guest star William Baldwin), whose visit is not all it seems to be. Dan (Penn Badgley) makes the ultimate sacrifice for love. Connor Paolo, Matt Settle and Kelly Rutherford also star.

Episode 3.20 - It's a Dad, Dad, Dad, Dad World:
Serena (Blake Lively) relishes the return of her father (guest star William Baldwin), to the dismay of Eric (Connor Paolo).

Episode 3.21 - Ex-Husbands and Wives
Couples grow closer and apart on the Upper East Side. Lily (Kelly Rutherford) finally admits to Rufus (Matt Settle) the truth about her former marriage. Chuck (Ed Westwick) gets information revealing the truth about his mother (guest star Laura Harring) and Jack Bass (guest star Desmond Harrington). Blair (Leighton Meester) faces a crisis in identity. Dan (Penn Badgley)and Vanessa (Jessica Szohr) try to rebuild their friendship. Chace Crawford, Taylor Momsen also star.

Episode 3.22 - Sparktacus
visitor brings scandal to the Upper East Side and no one is safe. Chuck (Ed Westwick) raises the stakes for Blair (Leighton Meester) in hopes of getting her back, encouraged by Nate (Chace Crawford). Jenny (Taylor Momsen) learns Damien (Kevin Zegers) has been arrested and fears the consequences of her past actions. Kelly Rutherford, Matthew Settle, Connor Paolo and Michelle Tractenburg also star.

Mógłby ktoś opisać mniej więcej co jest tu napisane?

nancy500

Episode 3.19 - Dr. Strangeloved:
Chuck próbuje powstrzymać Blair przed odejściem, na wszystkie sposoby. Nate odkrywa, że nie jest tak łatwo zapomnieć o dawnej miłości. Serena nareszcie ma kontakt ze swoim ojcem, którego wizyta nie wszystkim jest mile widziana. Dan poświęca się dla miłości w najwyższym stopniu. W odcinku występują też : Eric, Rufus oraz Lily.

Episode 3.20 - It's a Dad, Dad, Dad, Dad World:
Serena ku wielkiemu zdziwieniu Erica, jest zachwycona obecnością ojca.

Episode 3.21 - Ex-Husbands and Wives
Pary na Uper East Side zbliżają się i oddalają od siebie. Lily w końcu wyznaje Rufusowi prawdę o jej poprzednim małżeństwie. Chuck gromadzi informacje zawierające prawdę o jego matce i Jacku. Blair stoi w obliczu kryzysu tożsamości (xD). Vanessa i Dan chcą odbudować swoją przyjaźń. W odcinku występują też : Nate oraz Jenny.

Episode 3.22 - Sparktacus
Gość przynosi ze sobą skandal na Uper East Side i nikt już nie jest bezpieczny. Zachęcony przez Nate'a Chuck podnosi stawkę za Blair w nadziei, że ją odzyska. Jenny dowiaduje się, że Damien został aresztowany i zaczyna obawiać się konsekwencji swoich czynów z przeszłości. W odcinku też : Lily, Rufus, Eric i...GEORGINA! :D

Tak to zrozumiałam mniej więcej, mam nadzieję, że wszystko się zgadza ;]
Nancy jesteś wielka! :D Skąd to masz?
Ogółem to wychodzi na to, że jednak Chuck coś narozrabia, bo to B go zostawi. Wraca G i w ogóle WOW ;D

ocenił(a) serial na 8
simetra

"Nate odkrywa, że nie jest tak łatwo zapomnieć o dawnej miłości. "

JENNY!

"Blair stoi w obliczu kryzysu tożsamości (xD)"

kryzysu tożsamości? :P

"Gość przynosi ze sobą skandal na Uper East Side i nikt już nie jest bezpieczny."

SKANDALE!

"Lily, Rufus, Eric i...GEORGINA! :D"

WIĘCEJ SKANDALI!

___
na spoilertv znalazłam.
Ale to ty jesteś wielka, że to przetłumaczyłaś. Wielkie dzięki. :)
Lecę podzielić się z tym na innym forum. :)

nancy500

SUPER! Dzieki za info, będzie się działo!:D yes yes yes!

ocenił(a) serial na 8
ko_alka

TO MOŻE BY KŁAMSTWO!
znaczy niektóre w tym spoilery mogą być folierami, bo jest jakaś sonda na spoilertv, czy to prawda, czy fake. Jeszcze napisali coś o wikipedii [?].

As they come from Wikipedia, please take with a pinch of salt. We'll try to confirm these shortly.

ocenił(a) serial na 8
nancy500

Aaa już wiem, spoilery pochodzą z wikipedii, niedługo spróbują potwierdzić.

Więc TO MOŻE NIE BYĆ PRAWDA!

ko_alka

ale co takiego zrobi chuck? To w końcu B chcę sie przespać z J za hotel czy jakos tak:) Jezu jak ja nie lubie być niedoimformowana...

Edie_Sedgwick_

Zostaje tylko czekać .. ;D A to może być wsumie prawda .. chociaż niekoniecznie wszystko ;]

Tam są opisane odc od 19 .. więc zostają jeszcze 3 odc .. żeby Chuck mógł coś wykombinować ;D

waniliowo

2 odcinki ;p
mnie najbardziej spodobało się to, że to C będzie się starał znowu o względy B, wolę jak on ugania się za nią niż ona za nim ;D
O ojcu Sereny było już wiadomo od dawna, ale ogólnie dobrze, że coś się pojawia w jej wątku innego niż sypianie z kim popadnie. Sezon jeszcze się nie skończył a ona już miała 3 facetów [ Carter, Tripp no i Nejcik].
Na początku jak przeczytałam o 'starej miłości Nate'a w tych spojlerach, to bałam się że chodzi o B, ale to by się nie trzymało kupy. Bo on jest obecnie z Sereną, zaczyna się coś z Jenny i jeszcze jakby mu to dowalili to koniec świata ;p

ocenił(a) serial na 8
simetra

News flash: The hot-as-fire chemistry between Chuck (Ed Westwick) and Blair (Leighton Meester) is not lost on Gossip Girl's masterminds Josh Schwartz and Stephanie Savage.

See, although you may have heard rumblings about how tragic things may get in upcoming episodes of the CW show—starting with what appears to be a haunting, Indecent Proposal-esque episode tonight—Schwartz and Savage tell me exclusively that fans should not give up hope on Chuck and Blair:

"The thing that fans should know that hopefully is reassuring," Josh explains, "is that Chuck and Blair are always top of mind to me and Stephanie, to the writers. There's been a long-term plan in place since the beginning of the show about them as a couple, and Chuck and Blair will always be top of mind."

You hear that? Top of mind. As in, tippy top. As in, above and before all else when it comes to the show. I know what you "Chair" fans are thinking: "That's a pretty awesome present, Josh, and I didn't even get you anything!" May I suggest a little faith, with a side of patience? 'Cause after talking to Josh and Stephanie, it does seem warranted.

"A lot of times on shows like these," Josh says, "fans live and die week to week in terms of what happens with their favorite couples. Obviously if they only stay together and are happy, people will complain, and if they're fighting, people will, too. You're always caught a little bit in a catch 22. But we are fans of Chuck and Blair, and we have a plan."

That plan includes keeping Chuck and Blair as one of the show's longer-term power connections. "Narratively, Chuck and Blair have been the most sustained couple we've had on the show. Many other couples have come and gone in the time that Chuck and Blair and their romance has been in the forefront, and the driving edge of other stories."

"Chuck and Blair have been there since the first episode," Stephanie says. "You see them come together in the very end of the pilot, the second-to-last scene before the coda, and you feel the electricity of these two minds meeting and about to embark on a scheme together. We got them together in episode seven and we've really been telling that story since then."

So perhaps it's time for a smidge of a shakeup? Mayhaps?

Racked/Curbed Network
In tonight's episode, "Inglorious Bassterds," we'll see the ramifications of Chuck losing his hotel at the hands of evil Uncle Jack (Desmond Harrington), and the ominous twist involving Blair that lead to that genius promotional display (see above) in an NYC storefront. Turns out, that window was Stephanie's brainchild.

"I was in the Matthew Williamson store," Stephanie explains, "and the beautiful dress Blair wears in this episode was in the store, and I had this weird, tingly feeling, like, 'I have a secret! I know something about this dress that no one else in this store knows. Wouldn't it be cool if there was a way that we could do something with that?' So I called [Gossip Girl stylist] Eric Daman, and our publicity people got the Matthew Williamson people together on the same page, and we just threw it together in a couple of days, indie-music-video style, like, who's got a TV? We just did it ourselves." Awesome, no?

Check back later today (in the Spoiler Chat) for what Stephanie and Josh said about Gossip Girl's other couples, including Jenny and Nate, and the one you should not be rooting for because you're "barking up the wrong tree."

And don't forget to watch Gossip Girl tonight on the CW to find out what Chuck did!

Wiem tylko, że Kristin pisze coś o Blair & Chucku, w każdym razie to jest na 100% prawda, chyba że w tym tekście napisała, że to może być folier, ale wątpię, bo Kristin się zwykle ekscytuje folierami w takich serialach jak Lost czy House. ;>

nancy500

ma ktoś już nowy odcinek najlepiej na chomikuj?

ocenił(a) serial na 8
Edie_Sedgwick_

Za 18 min. w gra się na mojego.

http://chomikuj.pl/weronelka

użytkownik usunięty
nancy500

Jesteś wielka ! ;)

A tak co do rozmowy to warto obejrzeć zdjęcia zamieszczone na stronie CW
http://cwtv.com/shows/gossip-girl/photos/
na kilku dalszych widać Blair i Chucka na ślubie Doroty i nie wyglądają na specjalnie skłóconych, może to tylko takie zdjęcie, ale ja tam liczę na powtórkę z sezonu 2 i happy end ;))

użytkownik usunięty

Gorąca jak ogień chemia między Chuckiem i Blair nie została stracona.

Mogliście słyszeć plotki o tym jak tragiczny obrót mają przyjąć sprawy w najbliższych odcinkach - zaczynając od dzisiejszego, Indecent Proposal - Schwartz i Savage (scenarzyści) powiedzieli mi, że fani nie powinni tracić wiary w Chucka i Blair.

"Mam nadzieję, że uspokajającym będzie to o o czym powinni wiedzieć fani" wyjaśnia John "Chuck i Blair są zawsze na pierwszym planie dla mnie i Stephanie. Od początku serialu mieliśmy wielki plan, by zostali oni parą."

Słyszeliście ? Na pierwszym planie. Wiem, fani Chair myślą teraz pewnie "To świetny prezent, Josh, a ja nigdy nic Ci nie dałam". Zasugeruję małą prawdę, co z cierpliwością ? Bo po rozmowie z Joshem i Stephanie wydaje się ona być potrzebna.

"Wielu serialom takie coś się przysłużyło" mówi Josh "fani żyli i umierali od tygodnia do tygodnia czekając co się stanie z ich ulubionymi parami. Oczywiście jeżeli wszystko byłoby dobrze, zakochani byliby razem - ludzie narzekaliby, jeżeli by walczyli i kłocili się - byłoby tak samo. You're always caught a little bit in a catch 22. Ale jesteśmy fanami Chucka i Blair i mamy plan".

Ten plan zawiera utrzymanie Chucka i Blair jako pary, swojego rodzaju długoterminowego zasilania. "Chuck i Blair są najbardziej trwałą parą w całym serialu. Wiele związków pojawiało się i znikało, gdy Chuck i Blair i ich romans byli w czołówce, inne historie były 'jazdą na krawędzi'".

"Chuck i Blair byli od pierwszego odcinka" mówi Stephani " Widzieliśmy ich w na samym końcu pilota, w przedostatniej scenie, i czuliśmy chemię tych dwóch umysłów spotykających się i mających ku sobie. Mamy ich razem w odcinku siódmym i na prawdę opowiadaliśmy tę historię od tego czasu. "

So perhaps it's time for a smidge of a shakeup? Mayhaps?

Racked/Curbed Network
W dzisiejszym odcinku 'Inglorious Bassterds" zobaczymy konsekwencje utraty hotelu przez Chucka na rzecz złego wuja Jacka i złowieszczy twist z udziałem Blair na genialnym promocyjnym wyświetlaczu przed wejściem do NYC. Okazuje się, że okno było pomysłem Stephanie ( kto to jest ?!? )

"To był sklep Matthew Williamsona " wyjaśnia Stephanie " i piękna sukienka, którą Blair nosi w tym odcinku była w nim i miałam takie dziwne uczucie, coś w stylu " Mam tajemnice ! Wiem coś o tej sukience, czego nikt inny w tym sklepie nie wie. Nie byłoby świetnie gdybyśmy mogli coś z tym zrobić ?" Więc zadzwoniłam do Erica Daman (serialowy stylista) i nasi ludzie wraz z ludźmi Matthew Williamsona złożyli to wszystko razem w kilka dni, styl indie-music-video. Zrobiliśmy to sami" Wspaniale, prawda ?

Sprawdziłam co Stephanie i Hosh mówią o innych parach z Plotkary, włączając Jenny i Nate'a <- na nich akurat nie powinniście liczyć, bo 'szczekacie na niewłaściwe drzew'.

Nie zapomnijcie obejrzeć dzisiejszego odcinka, by dowiedzieć się co zrobił Chuck !

Takie moje tłumaczenie, pewnie jest masa błędów, ale coś tam można z niego wywnioskować ;)

Takk, ja obejrzałam odcinek i już wiem co Chuck zrobił .. A co do tego, że J. nie będzie z N. to szkoda .. Widać, że Nate kocha Serene .. a Jenny traktuje jak siostrę .. czy coś w tym guście .. ;|

ocenił(a) serial na 8
waniliowo

A ja zrozumiałam tylko, że Chuck wtkorzystał Blair.
Pozistaje czekać na napisy. Oby pojawiły się jutro. ;>

ocenił(a) serial na 8
nancy500

btw. Dzięki za tłumaczenie. :)

użytkownik usunięty
nancy500

Spoko spoko ;)) na stronie CW jest już promo w dobrej jakości i zapowiedź następnego odcinka :
Chuck zaoferuje zorganizowanie ślubu Doroty i Vanya'i, którzy nalegają, by mieć tradycyjną ceremonię przed przyjazdem rodziców z Polski, którzy dowiedzieliby się, że ich córka zaszła w ciążę bez ślubu. Dorota prosi Chucka i Blair, by byli częścią ceremonii, a mianowicie poprowadzili ją do ołtarza. Serena mówi Nate'owi, że idzie na śniadanie do Humphrey'ów, gdy naprawdę spotyka się z Carterem. Rufus dowiaduje się, że Lily okłamywała go co do swojej podróży.

ocenił(a) serial na 9
nancy500

Chuck pozwolił na to, żeby Jack przespał się z Blair w zamian za oddanie hotelu. Czy jakoś tak ;p I jej o tym nie powiedział rzecz jasna, ale Jack owszem.
Ja się cieszę, że Jenny i Nate nie będą razem ;p Uwielbiam Serena-Nate ;p

ocenił(a) serial na 9
Edie_Sedgwick_

u mnie jest ;) www.chomikuj.pl/gossipxgirl/gossip+girl

ocenił(a) serial na 8
m_0502

Już się pogodziłam z tym, ze Jenny nie będzie z Nate'm. Szkoda, ale nawet kiedyś liczyłam na Serenę & Nate'a (wymyślcie im lepszy skrót niż Serenate!). Jedyny minus, że ich związek jest strasznie naciągany, sprawa Trippa się niewyjaśniła, a oni się nagle kochają (wychodzi na to, że Serena kochała N. jak była z D. -.- ).

No dobra, teraz wraca szał z czekaniem na Blair & Chucka. Nareszcie! (;

ocenił(a) serial na 8
nancy500

Spotted: Absolutely no sign of Taylor Momsen (Jenny) when Gossip Girl returns next season.

A source close to the CW soap confirms that the actress will be absent for an unspecified number of episodes at the beginning of next season for “creative” reasons.

“When you watch the finale,” the insider adds, “you’ll see that we’re doing something very big with her character.”
A Gossip Girl rep declined to comment.
What do you think GG is doing to Jenny? And will you miss her? Hit the comments!

___

Zrozumiałam ogólnie o co chodzi i proszę, żeby to nie była prawda!!!! Albo niech potem wróci z jakimś fajnych chłopaczkiem.
http://www.spoilertv.com/2010/04/gossip-girl-jenny-missing-next-season.html - a na tej stronie większość ludzi zagłosowało, że się cieszy. Chociaż może to trochę przez chwilę pomóc serialowi, to i tak jestem niezadowolona. :/

ocenił(a) serial na 8
nancy500

Spotted: Absolutely no sign of Taylor Momsen (Jenny) when Gossip Girl returns next season.

A source close to the CW soap confirms that the actress will be absent for an unspecified number of episodes at the beginning of next season for “creative” reasons.

“When you watch the finale,” the insider adds, “you’ll see that we’re doing something very big with her character.”
A Gossip Girl rep declined to comment.
What do you think GG is doing to Jenny? And will you miss her? Hit the comments!

___

Zrozumiałam ogólnie o co chodzi i proszę, żeby to nie była prawda!!!! Albo niech potem wróci z jakimś fajnych chłopaczkiem.
http://www.spoilertv.com/2010/04/gossip-girl-jenny-missing-next-season.html - a na tej stronie większość ludzi zagłosowało, że się cieszy. Chociaż może to trochę przez chwilę pomóc serialowi, to i tak jestem niezadowolona. :/

ocenił(a) serial na 8
nancy500

Btw. Aussiello pisał, że ktoś ma być w ciaży (nie w GG, ale w jednym ze wszystkich seriali o jakim pisze). Może Jenny?

nancy500

Proszę, żeby to była jakaś ściema ! Co jak co ale ona nadaje świerzości temu serialowi ! <3

ocenił(a) serial na 8
waniliowo

Ale ciekawe czy to już wiadomo, czy nie. Bo ja niestety z tego dużo nie odszyfrowałam większości. Albo może Taylor nie dostała kontraktu...

B. & C. się pewnie pogodzą na koniec, wiec co będzie w 4 sezonie!? Rozterki:
1. Nate & Serena (bleeech), czyli nasza Złota para, będzie miałą złote problemy, przed nimi prawdziwa przygoda życia - uprawianie seksu.
2. Vanessa & DAn - żałosne problemy z różnicą między tym jak byli przyjaciółmi, a są razem. Czyli V. boi się powiedzieć D. , że jego scenariusz jest słaby, czy tam książki, czy byle co innego. I na odwrót.
3. Blair & Chuck - będą mieli idiotyczne "ciekawe" wątki, boile razy można się rozstawać?

Mam nadzieję, że wymyślą coś ciekawego, bo inaczej.... szykuje się słaaaby sezon.

użytkownik usunięty
nancy500

a pewnie wróci Goregina :P Czy jak to się tam pisze xD Albo się okaże, że jednak ojciec C żyje :P
Bądź wróci jego matka.
Albo się okaże ze C. ma z kimś dziecko ;p i o tym nie wiedział ... xD

ostatnie trochę oklepane, ale możliwe ;D przy tych wszystkich podbojach Chucka.. ;D

cóż, miejmy nadzieję, że coś tam fajnego wymyślą. plotkara ma to do siebie, że co jakiś czas rzucają czymś świeżym. mówię tu choćby o ostatnim odcinku, mianowicie o 'zabawie w zabójców'. przyznacie chyba, że to fajny pomysł i urozmaicenie odcinka. na pewno pojawią się nowe postacie, na pewno będą mieszać, coś tam będzie się działo. Jednak dobrze by było, gdyby ten [4] sezon był krótszy, bo nie można też tak rozciągać i naciągać, bo serial faktycznie straci jakąkolwiek świeżość.

ocenił(a) serial na 8
simetra

WILLIAM “BILLY” BALDWIN (“DIRTY SEXY MONEY”) GUEST STARS — When Lily’s (Kelly Rutherford) ex-husband, Dr. William van der Woodsen (Baldwin), shows up unexpectedly in Manhattan, Serena (Blake Lively) finally gets the reunion she has so desperately wanted with her father, but the circumstances turn out to be far from ideal. When Serena and Nate (Chace Crawford) continue to have relationship issues, a scheming Jenny (Taylor Momsen) is more than happy to be a shoulder for Nate to lean on... Meanwhile, Dan (Penn Badgley) finds out that he didn’t get accepted into the Tisch writing program and Vanessa (Jessica Szohr) admits she may have been somewhat responsible. Leighton Meester, Ed Westwick and Matthew Settle also star. Darnell Martin directed the episode written by Robert Hull (##319).

To do odcinku 3.19

http://www.spoilertv.com/2010/04/gossip-girl-episode-319-dr-strangeloved_8629.ht ml
http://www.spoilertv.com/2010/04/gossip-girl-episode-318-unblairable_09.html

To promo i sneak-peaki 3.19. Nie rozumiem czemu tak wcześnie?

nancy500

Łaa <3 Promo 19 odc niezłe ;D Tylko czekać następny tyg <3

użytkownik usunięty
nancy500

sneak-peaki sa z 3.18 :)

Jeżeli to do mnie to jestem tego świadoma, chyba jak każdy ! ;D

waniliowo

ja myślę, że to było do Nancy, bo napisała 'To promo i sneak-peaki 3.19' ;]

uwielbiam te sneak peeki z C&B! Szczególnie to, kiedy Chuck prosi o wybaczeniee <3

ocenił(a) serial na 8
simetra

No tak, racja, niezbyt uważnie je obejrzałąm i o nich przeczytałam, bo i tak nie rozumiem zbytnio. :)

A co do proma dp NASTĘPNEGO odcinka, nie do ponastępnego to przecież Chuck & Blair się całują [?]. Coś tam gadają, ale nie rozumiem. Czyli pogodzą się tam? Sama nie wiem, mam nadzieję, że szykują się znowy cudowne sceny w ich wykonaniu.

ocenił(a) serial na 6
nancy500

nie, nie, nie! czwarty sezon bez L.J :/ na chwilę obecną jedynie jej wątek ciągnie serial. kurczę gg bez niej to nie będzie już to samo. coś czuję, że może się zrobić tak jak z the oc po śmierci marissy, oglądalność spadnie i 5 sezonu nie będzie ;/

użytkownik usunięty
klau

Co to za laska w bieliźnie w pokoju Chucka ?!?

to chyba jasne ;p C najwidoczniej powraca do dawnych zwyczajów xD
pani do towarzystwa ;D

ocenił(a) serial na 8
simetra

klau - o jezu, właśnie mi uświadomiłaś, że Plotkara przez to naprawdę może wypaść z anteny! Przecież O.C. ostatecznie skasowano, bo oglądalność spadła przez śmierć MArissy (chociaż moim skromnym zdaniem z Taylor w obsadzie było śmieszniej), GG i O.C. są jakoś powiązane, mam nadzieję, że ten człowiek, który łączy te seriale, nie zrobi tego samego błędu, bo czy Taylor Momsen sama chciałaby odejść? Wątpię, bo za GG dostaje dużo kasy, a za jej zespolik pewnie dużo mniej.

użytkownik usunięty
nancy500

a ja myślę, że jak tylko nie wywala C i B to oglądalność nie spadnie.
Ja osobiscie za LJ nie przepadam...

slyszalam ze taylor straszny zamet wporwadzala, caly czas sie na scenarzystow i producentow wkurzala i ostatecznie powiedziala, ze chce przerwy od serialu, i ze chce sie skupic na karierze muzycznej. no coz. pozyjemy, zobaczymy

ocenił(a) serial na 8
Leighton

http://www.youtube.com/watch?v=gKp2sXknBCs&feature=player_embedded

W końcówce są sceny z trzech następnych epizodów i Blair się umawia z jakimś innym facetem. :/

nancy500

ojejciejeciu, kocham Cię za ten link ;D
ja widzę tylko ZAZDROŚĆ ;D jak ja to lubię ;D

ocenił(a) serial na 8
nancy500

kurde,ja też!nancy jesteś wielka.super,że to znalazłaś,dzieki!:)

użytkownik usunięty
plistek43

o kurczę ... xD

no ale ja mam nadzieję, że ich zespolą na koniec sezoonuu. To, że w ogóle będą razem to niby wiadomo, ale jak dopiero gdzieś w 4 s. to lipa trochę ;p będę do września tkwić w tym niedosycie ;p

użytkownik usunięty
simetra

no ja do poniedziałku nie wytrzymam a co dopiero do września !!