PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 32733
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Po przeczytaniu 1 cz. "Obca", od razu zabrałam się do czytanie drugiej części "Uwięziona w bursztynie". Nie wiem czy to ja źle kombinuję, ale nie zgadzają mi się daty i zdarzenia już na samym początku książki ... i nie mogę dalej czytać bo mnie to "mierzi" :) Czy koś kto czyta lub czytał nie dawno lub dawno ale pamięta wyjaśni mi 3 niezgodności,

1. Na samym początku Claire z Brianną jest u Rogera, i on opisuje wygląd Claire "(...) w wieku sześćdziesięciu lat zachowała wygląd...." Nie możliwym jest aby Claire miała 60 lat, skoro mamy rok 1968, a Claire przeniosła w 1946 się mając ok. 27 lat, to znaczy że w 68 r. ma 50 lat a nie 60 ... dobrze myślę ?

2. Dalej w książce. Claire nie pojechała do Culloden i wspomina, że Frank zabrał ją tam podczas podróży poślubnej, "(..)niemal 30 lat temu". Wynika z tego, że zabrał ją tam ok roku 1938 - też się to nie zgadza, bo przecież "Obca" na początku dzieje się w 1946 r.

3. I teraz najbardziej dla mnie niezrozumiałe ... Roger czyta wycinek z gazety, w którym jest napisane, że Claire wróciła do czasów współczesnych w 1948 roku i do tego w ciąży (rozumiem, że z Brianną ?). A na początku 2 części książki, Claire jest z Jamiem we Francji, jest luty 1744 roku i ona już jest we wczesnej ciąży. Wynika z tego, że za max. 6 miesięcy wróci przez kamienie do czasów współczesnych (jeśli ciągle ma być w ciąży), czyli dalej będzie rok 1744. Wynikałoby z tego, że przeniosła się w przeszłość tylko na 1,5 roku (wiosna 1743 do jesień 1744 ). Roger w wycinku z gazety czyta, że wróciła w 1948 roku "(...) niemal 3 lata później". Nie wiem o co chodzi?

Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i mnie oświecił,będę wdzięczna,bo na razie straciłam zapał do dalszego czytania.

Dodam tylko, że jestem na początku książki, proszę więc nie zdradzać mi szczegółów dalszych losów.

justi_c

O punkcie 3 dowiesz się nieco dalej w książce, więc nic na ten temat nie napiszę ;)

justi_c

Z tym 2 coś mi świta, że oni pojechali chyba do Szkocji przed wojną, kiedy się pobrali - ale coś mi się mogło z tym pokićkać...

justi_c

A z tym punktem 1 to Diana mogła coś pomieszać. Jak się pisze tak długą książkę, drobiazgi mogą gdzieś umknąć. (Kiedy czytałam dwa lata temu, nie zwracałam na to uwagi :D ale następnym razem będę o tym pamiętała.)

ocenił(a) serial na 7
justi_c

Punkt 3 wyjaśni się w dalszej części książki ;)
Punkt 1- też mnie to irytowało, ale skłonię się ku wyjaśnieniu Asik_92 :D
Punkt 2 - o ile dobrze pamiętam z pierwszej części książki, Clair wyszła za Franka w Szkocji, więc całkiem możliwe, że widziała już wcześniej Culloden.

ocenił(a) serial na 8
justi_c

Z tego co pamietam to Clair wróciła do Jamiego po okolo 20 latach wiec faktycznie powinna miec okolo 50 lat 47, Brianna miała chyab wtedy okolo 20? czyli tyle uplynelo od momentu powrotu , z Jemiem Clair była okolo 3 lat i to na bank, wiec reszte czyli pytanie 2 jesli jeszcze nie doczytałas to wykoncepuj :-)