Od nie dawna oglądam sezony Archiwum X bo duże braki były jak diabli ;P a serial też ciekawy choć czasem zdarzają się nudne odc. ale o dziwo zaskoczyło mnie to że większość rzeczy jest w Supernatural. Miałem takie odczucie jakby Supernatural było na swój sposób powielone. Podobne sytuacje, podobne odcinki hmm czy ktoś z was porównywał te seriale ? Oczywiście nie porównuje ich do siebie na siłe ale są podobieństwa między nimi. Też to zauważyliście ?
Bardzo ciekawe porównanie. Pamiętam odcinek z Archiwum X, co Mulder walczył z wampirami i podobnie było w Supenatural, bo oni też na swojej drodze je spotkali. Albo odcinki o grupie cyrkowców czy jakieś mutanty, podobieństwa na pewno się znajdą.
Ale też w Supernatural nie było jeszcze kosmitów ( choć może się mylę ? ), choć jeszcze wszystko przed nami, a Mulder nie walczył z aniołami i Szatanem...
Można też zauważyć takie motywy przewodnie, które ciągną się przez kilka sezonów. W Archiwum jest porwanie siostry Muldera przez kosmitów, a w Supernatural to zółtooki demon i pózniejsze motywy do sprowadzenia na ziemie Szatana...
właśnie z wampirami odc. od razu skojarzył mi się z supernatural no i seriale różni od siebie to że tu demony a tu kosmici... heh ale demony chyba były w X files. I jak oglądam jakiś odcinek to się zastanawiam czy supernatural choć w minimalnym stopniu był zainspirowany X files choć Dean i Sam nie raz udawali agentów FBI.
p.s. ten temat założyłem jedynie po to aby była prowadzona luźna pogawędka ;) a nie oskarżenie z własnego widzi mi się że Nie z tego świata jest plagiatem ;P
Ja widzę wiele podobieństw w fabule. Kopie odcinków, o lekko zmienionej fabule, oczywiście i tak mi to nie przeszkadza. Dowody: odcinki z robakam- w XF byly to robale drzewne, atakujące chatę, w SN insekty napadające na rodzinkę w domu, poza tym odcinki ze Skinerami, odcinek z ludzkimi potworami w Sn, gdzie urządzano sobie rodzinne polowania na ludzi, co zaraz przypomniało mi odcinek z Peacockami w XF, nastrój podkreślila zwiewna melodyjka, którą słyszy Dean podczas oględzin, która przypomina mi o piosence Johnny'ego Mathisa.
Ponadto odcinki z Hollywood w obu przypadkach, odcinek, gdzie Mulder i Dean ciągle giną w pętli czasu, odcinki, gdzie w obydwu serialach ukazane jest jak partnerzy widzą zupelnie inaczej pewne rzeczy z różnej perspektywy i odcinki, gdzie poświęcone są one innym bohaterom- Ghostfacers i Samotni Strzelcy.
Odcinek 'Monday', w którym zalewa mu nontoper łóżko i chce uratować siebie i Scully od śmierci w banku.
A to nic dziwnego, że nie pamiętam. Niestety przerwałem oglądanie na 5 serii supernatural
Przerwałeś SN? Czy XF?
btw. odcinek z SN: Monster Movie vs. XF: The Post-Modern Prometheus.
Tak naprawdę SN składa hołd XF nieraz i jest mocno nim inspirowany.
fuuuu oczywiście x-files przerwałem,..
Poza tym SN odnosi się do bardzo wielu filmów i seriali, przeciętna osoba z Polski może tego nie zauważa, ale dla Amerykana jest tam cała masa odniesień do popkultury i filmów. Fajnie to wszystko opisane na oficjalnej stronie.
Oczywiście masz rację. Mnie zawsze bawią pozorowane nazwiska braci, gdy chodzą jako agenci. Poza tym wiele jest odnośników bezpośrednio do Xfiles.
A czemu fuuuuu? Ja osobiście bardzo wielbię Archiwum.