PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=680719}
7,3 16 tys. ocen
7,3 10 1 15564
7,0 2 krytyków
Nastoletnia Maria Stuart
powrót do forum serialu Nastoletnia Maria Stuart

Do rzeczy, usłyszeliśmy 6 przepowiedni , 5 się już sprawdziły :
-Wojna, która dosięgnie mury tego zamku (1x03) - Nostradamus widzi rannego Basha, który rzeczywiście potem wraca do zamku na granicy życia i śmierci .
-Zakochasz się w mężczyźnie z białym znamieniem na policzku (1x03) - Greer i Leith , pokazana pod koniec odcinka , że chodzi o znamię z mąki .
-Nigdy nie wrócisz do domu (1x03) - Odnośnik do Aylee, która potem ginie, a tego tyczy się też kolejna przepowiednia
-Jedna z was umrze zanim stopnieje pierwszy mróz (1x08) - Zanim stopniał mróz na szybach, Aylee została otruta i zrzucona ze schodów przez Clarisse .
I teraz ta do bardzo dowolnej interpretacji :
-Lew będzie walczył ze smokiem na polu maków (1x03) - Ok, lew - Anglicy , Smok - Portugalczycy, walczą na granicach Szkocji, ale do walki nie doszło,więc otwiera się druga interpretacji, moim zdaniem bardzo nie spójna : Lew - Bash , smok - Tomas i rzeczywiste pole maków w lesie, w którym został zabity . Bash pokazuje Marii, że on jako bękart sam wybrał swój "herb" , właśnie lwa i pokazuje jej miecz, którym jak twierdzi walczył i którym zabił Tomasa, ale moment przecież to Franciszek zabił Tomasa i o ile się nie mylę, nawet nie tym mieczem tylko sztyletem, który wbił mu w serce , bo sam Sebastian był ranny, walczył ale nie zabił . Chyba,że ja coś gubię, ale nie pojmuje .
I ta , która się jeszcze nie sprawdziła (oby to się nie stało w ogóle)
-Związek z Marią będzie kosztował Franciszka jego własne życie (1x01) . Czy jest to ta sama przepowiednia, która pokryła się z tą o śmierci Aylee czy inna ? Bo jeśli tak to Franciszek upada na kolana nie umierając, ale ze złamanym sercem za Marią .

ocenił(a) serial na 3
Zaczytana_xD

Ja to na początku odebrałam tak, że Nostradamus po prostu źle zinterpretował swoją przepowiednie, że gdy Francis upadał na kolana on myślał, że umiera, a w rzeczywistości Francis był załamany po odejściu Mary. Niestety jednak w 1x08 Nostradamus mówi Marii dokładnie co widział w tej przepowiedni: Francis trochę starszy niż teraz, zimny w dotyku i że to właśnie ona będzie przyczyną jego śmierci i że widzi ją owdowiałą, bezdzietną i samotną na zamku, bez nikogo kto mógłby ją wesprzeć...

nnowecka94

Też tak właśnie myślę, że to są dwie rozbieżne wizje, bo ta dotycząca śmierci Franciszka jest związana z tą krwią kapiącą z tego drzewa na twarz i ręce Nostradamusa (1x01) , nie wiem czemu, ale to mnie pcha w stronę myśli, że Franciszek umrze broniąc Marii , może będzie to związane z poganami z lasu ...

ocenił(a) serial na 3
Zaczytana_xD

Ja wciąż żyję nadzieją, że Francis jednak nie umrze...

ocenił(a) serial na 6
nnowecka94

Kłania się wiedza z historii na poziomie licealnym... To przerażające ilu ludzi wierzy w szczęśliwe zakończenie lub możliwość, że wybierze Basha...

Spoiler - o ile można o takowym mówić, bo dotyczy wiedzy wyniesionej z liceum - Spoiler

Franciszek II umiera w dwa lata po wzięciu Marii I za żonę, i zaledwie w 17 miesięcy po koronacji na króla Francji - w wieku 16 lat. Nie mieli dzieci, i raczej nie miała łatwego życia, szczególnie że Katarzyna Medycejska została regentką Karola IX, a powiedzmy sobie szczerze, że ich cele były sprzeczne, i niebawem powróciła do Szkocji, gdzie pozbawiona wsparcia Francji borykała się licznymi problemami wewnętrznymi. Zatem niewątpliwie owa przepowiednia się sprawdzi - w 100%.

ocenił(a) serial na 3
Herushingu

Uwierz mi, że znam doskonale historię Marii Stuart, biorę jedynie poprawkę na to, iż jest to tylko serial, na dodatek nie historyczny, lecz dramat fantasy, więc jak już pisałam z miliard razy - twórcy nie muszą trzymać się faktów historycznych

nnowecka94

a mi się wydawało, że w tych migawkach przepowiedni Nostradamusowi wydawało się, że to Maria będzie przyczyną śmierci Franciszka, ale ta dziewczyna, którą on widział byłą podobna do Loli. Być może to Lola będzie tak naprawdę winna, ale przez podobieństwo (np włosów?) N myślał, że widzi Marię, a widział Lolę.

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

wlasnie nie zrozumilam tej sytuacji ze niby bash jest wziety jako ten lew, ale jak to przedstawiaja to musi byc tego jakis powod chyba...
dziwne jest to ze nos tylko mowi co widzi w przepowiedni dotyczacej smierci francisa a nie jest ona pokazana jak inne..... moze jakos ta przepowiednie obejda a w koncu i tak franciszek umrze z jakiegos tam innego powodu

lexie22

Nawet przegladalam czy on zabil go tym mieczem co Bash pokazala Marii ,ale nie ,dlatego troche tego nie rozumiem .Wydaje mi sie, ze nie widzimy obrazu ze smierci Franciszka , bo scenarzysci jeszcze nie do konca wiedza jak ona nastapi

ocenił(a) serial na 6
Zaczytana_xD

Wiedzą, gdyż nie mają wielkiego pola manewru - istnieje tylko jedna słuszna droga, zgodna z historią!

Herushingu

Wlasnie mi sie wydaje , ze Franciszek umrze z troche innych powodow w serialu , bo Maria ma byc tego przyczyna (nie wezma slubu nie umrze) , jest to z nia bezposrednio zwiazane . Jedynym lacznikiem z historia pozostanie to , ze zmarl mlodo i krotko po slubie

ocenił(a) serial na 6
Zaczytana_xD

Zgadza się, a jedna z teorii mówi, że Franciszek II został otruty, co prawdopodobnie miało bezpośredni związek z tym, że Maria rościła sobie prawa do tronu Angielskiego oraz ich niechęcią do protestantyzmu, co nie było przypadkowe, bo przybliżałoby to niebezpiecznie Szkocję do Anglii.

ocenił(a) serial na 6
Herushingu

I nie chodzi tu tyle o to, że w dłuższej perspektywie Anglia mogłaby starać się o wchłonięcie Szkocji, co o to, że Maria straciłaby kartę przetargową w staraniach o tron angielski, bo zostałaby pozbawiona poparcie kościoła katolickiego...

ocenił(a) serial na 6
lexie22

Możliwe, ale mało prawdopodobne, bo przepowiednia aż za bardzo pokrywa się z rzeczywistymi wydarzeniami...

ocenił(a) serial na 10
Herushingu

czyli w mysl histroii Franciszek umrze na gruzlicę? Mam nadzieje, ze nie, w koncu to po częsci fantsy, bardziej niz historia, z historii to ja co najwyzej widze tutaj podobienstwo imion i główny zarys faktów ( sojusz francusko - szwedzki)

ocenił(a) serial na 6
ikatse

Niekoniecznie. Jedna z teorii mówi, że Franciszek II został otruty, co prawdopodobnie miało bezpośredni związek z tym, że Maria rościła sobie prawa do tronu Angielskiego oraz ich niechęcią do protestantyzmu, co nie było przypadkowe, bo przybliżałoby to niebezpiecznie Szkocję do Anglii. Nie można też wykluczyć, że zachoruje podczas pobytu w Szkocji, do którego by nie doszło, gdyby nie to, ze wziął Marię za żonę. Chociaż niewątpliwie byłoby to mocno naciągane xD

ocenił(a) serial na 6
Herushingu

I nie chodzi tu tyle o to, że w dłuższej perspektywie Anglia mogłaby starać się o wchłonięcie Szkocji, co o to, że Maria straciłaby kartę przetargową w staraniach o tron angielski, bo zostałaby pozbawiona poparcie kościoła katolickiego...

ocenił(a) serial na 3
Herushingu

Ale żeś się uczepił tej historii :D Nigdzie nie było powiedziane, że twórcy będą trzymać się faktów, to jest tylko serial na dodatek fantasy, a nie historyczny. Fabuła została po części oparta na losach Mary Stuart, ale no nie oszukujmy się.. jest to serial przeznaczony głównie dla nastolatek, a w takich serialach twórcy w większości przypadków robią wszystko pod publikę, po myśli fanek, a jakby nie patrzeć Francis ma ich całkiem sporo. Jakby chcieli zrobić serial historyczny to po 1. byłby tak nazwany (a nie Dramat, Fantasy), a po 2. moim zdaniem nieco inaczej by wyglądał, ale to tylko moje odczucia

ocenił(a) serial na 6
nnowecka94

The White Queen też nie był serialem historycznym, ale odhaczono wszystkie fakty historyczne, i niestety do tego się ograniczono + odrobina czarów - była to koszmarna produkcja, nie dało się tego oglądać, ale obejrzałem xD I co do tego mają fanki? Serial prawdopodobnie zakończy się na ślubie, bo ciągnięcie go dalej nie ma sensu, skoro to serial CW i główną osią fabularną jest trójkącik miłosny.... A nie nazwali go serialem historycznym, bo by ich wyśmiano, a tak mogą twierdzić, że to nie serial historyczny, zatem oczekiwanie odnośnie oddania realiów tego okresu są nie na miejscu. Poza tym przepowiednia Nostradamusa doskonale opisuje ich losy, co raczej nie jest przypadkowe...

ocenił(a) serial na 3
Herushingu

"Reign": Dramat, Fantasy; "The White Queen": Dramat historyczny - nie wiem, jak Ty, ale ja widzę różnicę. Zresztą nawet jeśli, to fakt, że w jednym serialu trzymali się rzeczywistości wcale nie oznacza, że w drugim będzie tak samo

ocenił(a) serial na 6
nnowecka94

A wiesz, że Filmweb nie jest wiarygodnym źródłem informacji? Sprawdź na imdb, stronie BBC lub nawet na Wikipedii, która wprawdzie również nie jest wiarygodnym źródłem, ale tagi są zgodne z tym, co można znaleźć na stronie bbc...

Herushingu

Otruty ? To chyba teoria spiskowa ...

ocenił(a) serial na 6
Zaczytana_xD

Dlaczego? Nie jest znana przyczyna jego śmierci, bierze się pod uwagę wiele przyczyn, różne choroby, przypadłości, w tym, że został otruty... Nie twierdze, że tak było, ale istnieje taka możliwość, i wpisuje się doskonale w treść przepowiedni Nostradamusa

Herushingu

Jak daleko sięgam pamięcią to powszechnie znaną przyczyną jego śmierci była gruźlica, ale oczywiście nie będę się spierać , może masz rację.

ocenił(a) serial na 10
Zaczytana_xD

Najlepiej niech go nie usmiercają ^^ Prawda jest taka, ze faktów historycznych w tym hmm... serialu, jest tyle co na lekarstwo. I ja sie z tego powodu bardzo ciesze i mam nadzieje, ze zaadnej smierci Franciszka nie bedzie. Zdaję na maturze historie, wiec jak mam sie czegos dowiedziec, to juz wole poczytac repetytorium albo podreczniki, a czasami czlowiekowi chce się jednak tego happy endu :)

ocenił(a) serial na 10
ikatse

Chociaz nie, jednak kolega wyzej ma racje. Nie bez powodu Nostardamus głosi taką a nie inna przepowiednie : < A watpie zeby miała sie zmienic, skoro widac, ze zaczerpneli to z historii.

Herushingu

Czy tobie Franciszek II nie myli się z Franciszkiem III Bretońskim ? " Okoliczności jego śmierci są dość tajemnicze i nie brak było osób, które podejrzewały otrucie"

ocenił(a) serial na 6
Zaczytana_xD

Nie. Nawet na anglojęzycznej Wikipedii jest o tym wzmianka: Multiple diseases have been suggested, such as mastoiditis, meningitis, or otitis exacerbated into an abscess. [...] Some suspected Protestants of having poisoned the king, but this has not been proven [źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_II_of_France ] Ale nie jest to istotne, ważne, że nie wiadomo, co dokładnie doprowadziło do jego śmierci, bo skoro nie wiadomo, na co konkretnie chorował, to nigdy nie można wykluczyć trucizny, szczególnie zważywszy na zawirowania na tle religijnym i międzynarodowym - w końcu Elżbieta I jawnie lobbowała na rzecz protestantyzmu, co miało na celu pozbawienie Marii szans w ubieganiu się o tron angielski, bo bez wsparcia kościoła i katolickiej europy jej roszczenia były skazane na niepowodzenie.

ocenił(a) serial na 10
Herushingu

No własnie, przepowiednia az za bardzo pokrywa sie z rzeczywistymi wydarzeniami i pewie gdyby chcieli isc w innym kierunku pomineliby osobe Nostradamusa i wątek przedwczesnej smierci Franciszka po slubie z Marią ( w rzeczywistosci slub ten nie miał nic wspólnego z losem Franciszka, a w serialu ma i pewnie zginie w jakis wysublimowany sposób - to pewnie bedzie ten element fantastyki, mijający sie z faktami ( gruzlica). Niemniej jednak nadal mam głupią nadzieje, ze nie usmiercą Franciszka i pójdą w zupełnie innym kierunku, chociaz wiem,z e ciezko aby dramat konczył sie happy endem.

Wesołych Świat wszystkim ! :) Obysmy wszyscy w pełnym składzie, zdrowi i szczesliwi dotrwali do konca sezonu i rozwiali nasze wątpliwosci :)

Zaczytana_xD

Wy tak serio ? :D Powiem wam jak zginie Franciszek :D Na gruźlicę :) a Maria będzie musiała wrócić do Szkocji skąd później zostanie wygnana i wzięta w niewolę Elżbiety - jej kuzynki i królowej Anglii, po drodze weźmie ślub z Franiczszkiem :) A potem jeszcze z dwoma kolesiami xD Na koniec serialu zostanie stracona !

ocenił(a) serial na 10
r4zer

Wiesz, to nic trudnego przeczytac Wikipedie, sęk w tym, w jakim stopniu twórcy Reign pójdą za historią ;)

ocenił(a) serial na 3
ikatse

dokładnie :)

nnowecka94

Wy tak serio ? -_-' Po pierwsze nie czytam wikipedii tylko książki(polecam dużo bardziej poszerzają horyzonty aniżeli czytanie tylko wikipedii i oglądanie serialów), a po drugie myślcie co chcecie ja wam zdradziłem fabułę po prostu. A najlepiej zacznijcie dokładnie czytać co piszą producenci i twórcy serialu.

ocenił(a) serial na 10
r4zer

O moją wiedze historyczną nie musisz sie bac, bo smiem stwierdzic ze nie jest mniejsza od Twojej i to, ze ogladamy seriale w zaden sposób nam nie umniejsza i jak widzisz wiekszosc z nas widzi, ze czesc tego to fikcja wiec wiedzy na pewno nie czerpiemy z tego 100 % wiedzy :). Skoro jestesmy tak słabo poinformowani, to moze oswiec nas. co piszą producenci i twórcy :) Bo widze ze bardzo dobrze poinformowany/a jestes :)

ikatse

Kto szuka nie błądzi a google nie boli narazie.

ocenił(a) serial na 3
r4zer

Po prostu sprawiasz wrażenie bardzo dobrze doinformowanego/ej, więc skoro jesteśmy takie "ułomne" (bo najwyraźniej to miałeś/aś na myśli pisząc swoją wypowiedź) to nas oświeć mądralo :)

ocenił(a) serial na 10
nnowecka94

No własnie, po co mamy szukac skoro Ty jak widac wiesz ;)

nnowecka94

Mogę się mylić i może nie chodzić o to, ale z tego co ja wiem producenci zapowiadali ,że chcą poprowadzić historię Marii i Franciszka zgodnie z historią, ale z drugiej strony Megan Follows (Królowa Katarzyna) w wywiadzie powiedziała, że " Franciszek był krótko na świecie, ale (będzie) długo w serialu ('Francis is long for the show but not long for the world')"

ocenił(a) serial na 7
Zaczytana_xD

Będzie długo w serialu, w sensie, że umrze pewnie dopiero na końcu, w 78374874 sezonie, zależy od oglądalności ;) W końcu dwa lata po ślubie to szmat czasu do opowiedzenia. A przez te wszystkie sezony, fani będą zachodzić w głowę, czy Francis jednak umrze, czy też nie. I kiedy. I o to zapewne scenarzystom chodzi.

Ale może być też i tak, że pomimo uśmiercenia Franciszka, serial poleci dalej i pojawią się kolejne ciacha, więc nie ma co rwać sobie włosów z głowy.

A co do tych spojlerów Nostradamusa... Nie są zbyt dobrze przemyślane przez scenarzystów. Gdzie on był, jak napadnięto na niestrzeżony zamek w 7 odcinku? Dlaczego tego nie przewidział? Albo zdradę Diany?
Niestety, jak ktoś chce się bawić w ten sposób, powinien być konsekwentny. Rozczarowało mnie to pójście na łatwiznę przez scenarzystów. Mogli to poprowadzić ciekawiej, a nie zwyczajnie przemilczeć i nie pokazać Nostradamusa przez cały odcinek.

nnowecka94

Nigdy bym nie powiedział nieznajomemu, że jest ułomny i nic takiego nie napisałem :P Stwierdziłem tylko, że czytanie książek jest lepsze od wikipedii i samych seriali oraz, że google fajna rzecz, tyle :P Nie mieszkam w Polsce także mam nieco inne źródła informacji aniżeli wy i tyle w temacie :P

ocenił(a) serial na 9
r4zer

a przepraszam bardzo google jest chyba dla wszystkich takie samo ;)) poza tym nadal się nie podzieliłeś informacjami, więc Twoja obecność tutaj mija się z celem

ocenił(a) serial na 10
Zaczytana_xD

Ale moim zdaniem ta przepowiednia Nostradamusa się spełniła ponieważ on mówił tylko, że "lew będzie walczyć ze smokiem na polu maków" a w przepowiedni nic nie mówi o tym, że ten "lew" czyli Bash go zabije, a to że jest coś czego nie mówi Nostradamus jest jak ze śmiercią Aylee bo nie było wspomniane że zginie otruta czy coś

ocenił(a) serial na 7
madziek8

Zgadzam się z Tobą, to samo przyszło mi na myśl jako pierwsze. Lew (Bash) z tego co pamiętam jako pierwszy zaatakował Portugalczyka, nie Franciszek, ponadto to on odniósł więcej ran. Więc tak czy owak, walczył z nim. :)

ocenił(a) serial na 10
kyooko

dokładnie! :)

Zaczytana_xD

Posłuchać warto sprawdzonych i solidnych opracowań a nie kitu robiącego pieniądze na Nostradamusie. Zobacz - Wpisz w Przeglądarkę google hasło - Jak Wyglądał Nostradamus Według AI