PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391798}
8,2 33 tys. ocen
8,2 10 1 33204
8,0 2 krytyków
Naruto Shippūden
powrót do forum serialu Naruto Shippūden

Mysle ze malo kto zwracal na to uwage, ale...
w odcinku z młodości obito mial problemy z uruchomieniem sharingana, ale jak mu sie udało wyzwolil 2 źrenice od razu !! A na przykład Sasuke w walce z Haku wyzwolil tylko 1, co dowodzi ze obito byl bardziej utalentowany.
Następnie pod koniec historii z przeszłości kakashiego obito oddał kakashiemu swoje lewe oko(przeszczepiła je Rin). Tak więc obito prawe oko mial schowane ( nie wiemy dokładnie co sie z nim stało -rzekomo umarł pod gruzami) jednak zbieżność z tobim jest taka że TOBI zawsze pokazane ma prawe oko. Tak więc moze to być on.
Dodatkowo TOBI/OBITO to podobne imiona, z tego co wiem kilka imion w tłumaczeniu z japonskiego na angielski i z angielskiego na polski było w jakis sposób zmienianych, wiec istnieje szansa ze TOBI to TOBIo/OBITO to OBIT ( co robi nam imiona takie same.
Co o tym myslicie?

użytkownik usunięty
omen01717

ja też tak sądzę, ale jest mały szczegół, że oczy się nie zgadzają. lewe oko Obito zostało zmiażdżone przez skałę, tak więc jak Tobi mógłby nim być skoro ma całe oko Sharingana? Chyba, że sobie przeszczepił w co wątpię, bo po co. ale z drugiej strony jestem pewna tego w 57 %, że to on, a jak nie on to może brat Madary. BO MADARĄ NA PEWNO NIE JEST CO MOŻNA SIĘ DOWIEDZIEĆ Z NAJNOWSZYCH KOMIKSOWYCH CHAPTERÓW NARUTO W JAPONII.

użytkownik usunięty

poza tym, lewe oko Tobiego jest całe zdrowe, a w prawym ma Rinnegana, co zaprzecza całej tej teorii.

ocenił(a) serial na 8

Dokładnie tak jak wyżej Madarą na pewno nie jest. Obito to raczej też nie Tobi. W ostatnich odcinkach były pokazane wspomnienia matki Naruto i był tam moment w którym Kakashi chciał walczyć-pomagać w walce z ogoniastym i w tedy dostał odpowiedź że są jeszcze za młodzi i że zajmą się tą sprawą starsi i bardziej doświadczeni, więc no można przepuszczać że był w tedy nastolatkiem, a osoba która zaatakowała Minato była dorosła (a obito byłby no w wieku Kakashiego więc byłby za młody ). A poza tym Obito był uczniem Minato więc po co by miał z nim walczyć ? Obito znał dobrze umiejętności swojego nauczyciela a Tobi był zdziwiony i sam powiedział że jego przydomek jak najbardziej zasłużony. Obito kochał swoją wioske więc nie miał też powodu żeby ją zgładzić. I na końcu wspomnień Kakashiego część siała Obito została zgniecona. Jak by się uratował? Bardziej bym brała właśnie tą opcje z bratem Madary.

agab96

A co do Twojej wypowiedzi to racja Obito znał Minato, ale raczej nie z walki na powaźnie ( nie pamietam dokładnie) moze nie miał wszystkich informacji o nim. Albo mogło być tak ze stary madara jeszcze żył wtedy gdy kyyubi zaatakował wioske i to on go napiscił i on walczył z minato, ale po tym umarł i przekazał pałeczke Obito. Wiec 16 lat później ( w czasach naruto) to Obito kontynuuje wole ojca/dziadka.
hehe nie jestem pewny, nie wiem co siedzi w głowie Masashiego :)

ocenił(a) serial na 9
omen01717

Mnie sie nie wydaje zeby mogl to byc Obito. W trakcie walki z Minato, jest to ta sama osoba co Tobi; glos, wyglad, nawet sposob myslenia. Jak juz bylo wczesniej wspomniane Kakashi byl wtedy za mlody i za slaby, tym bardziej Obito, ktory byl slabszy niz Kakashi. Nie mial nawet czasu pokazac swojego sharingana, a w calej historii byl po to, aby Kakashi posiadl Sharingan, przez co byl najlepszym nauczycielem dla Naruto (sharingan moze panowac nad lisem, oraz byl uczniem Czwartego) i dla Sasuke (aby nauczyc go obslugi Sharingana, a pozniej Hidori) i stworzyc ich wiezy.
Mangi nie czytalem, ale slyszalem ze Tobi to nie Madara. Osobiscie wydaje mi sie, ze moze to byc jego brat, dzieki ktoremu rzekomo dostal Mangekyu Sharingan. Mogl byc podmieniony z bratem, aby zmylic Pierwszego bo znal techniki Madary. Tak na marginesie, to wlasnie cialo Pierwszego wskazuje ze Tobi nie moze byc Obito. Sam mowil ze walka z Pierwszym byla tylko po to, aby zdobyc jego cialo i rozpoczac swoj dlugo terminowy plan. Wyrazal sie w osobie pierwszej, wiec jego wiek wyklucza Obito na wstepie.
Moja inna teoria jest, ze moze on byc synem Sage Szesciu Scierzek, po przegranej z bratem uknul aby posiasc oczy ojca, by uzywac Sharingana i Rinnengana musial zdobyc cialo Pierwszego poniewaz wywodzil sie z linii brata z ktorym niegdys przegral, a odziedziczyl cialo po ojcu (podobnie jak Danzou musial miec komorki Hashiramy aby kontrolowac wiele Sharinganow). Madara jak wiadomo przegral z Pierwszym, podobno zginal i najpewniej zginal, ale Tobi mogl wtedy posiasc jego techniki oczne (nie wykluczone ze mial on Rinnengana po ojcu, nie koniecznie wykradzionego, jeden syn Sage odziedziczyl ''oczy'', a drugi ''cialo'' a Sharingan mogl powstac z Rinnengana w pozniejszym etapie) Z drugiej strony mozna przypuszczac, ze Pierwszy i Madara byli wlasnie dziecmi Sage. Hashirama mieli cialo, Uchiha oczy (Sharingan), a Sage Rinnengana. Tobi sam kiedys stwierdzil, ze ''chce byc kompletny'' najpewniej idzie z tym w parze Sharingan, Rinnengan, cialo Hashiramy oraz Jubii, a raczej bycie jego Jinchuriki (po to zbiera Bijuu). A gdy to posiadzie jebnie na ksiezyciu te Genjutsu i bedzie pokoj na swiecie, bo o to im wszystkim przeciez chodzi :)
Za Obito przemawia jak juz wspomniales jego imie, moze to byc jakas ''gra'' slowna (ten ''czarno-bialy'' koles, nie pamietam imienia, nigdy nie nazwal go Madara, zawsze Tobi), ale takze Sharingan Kakashiego, ''ten sam'' teleport, ze wzgledow urodzenia lepiej opanowany przez Obito/Tobi. Ale ta technika rownie dobrze wyklucza Obito, bo Tobi w walce z Minato tego wlasnie uzywal (nie mam pojecia w sumie jakie techniki mial prawdziwy Madara) a nie wazne jakiego Sharingana by Obito nie uzyskal, na tym etapie nie mial najmniejszych szans z Czwartym, czy chociazby jego zona.
Generalnie nie wydaje mi sie, aby mogl byc to Obito, wlasnie przez te moje obmyslenia, ale bylbym mile zaskoczony jakby sensownie wytlumaczono jakim cudem jest to Obito, lubie niespodzianki :)
Jak juz mowilem, Mangi nie czytalem, moje domysly sa podparte jedynie Anime, jezeli sie w czyms myle prosze mnie poprawic :) Nazwy tez z pamieci, a maniakiem japonskiego nie jestem, wiec pewnie jakies bledy sie wkradly. Peace

Cokane

a jednak to byl On;d

ocenił(a) serial na 9
omen01717

No okazało się, że to Obito. Troche mi się to bez sensu wydaje głównie za sprawą walki Minato vs Tobi, skoro Kakasi był taki młody a Tobi wyglądał na dorosłego. Ta jego ''nagła'' zmiana w złego też moim zdaniem strasznie naciągana, ale zobaczymy jak to się potoczy :)

tak wiem ze zostało zmiażdżone przez skałe... jak reszta jego prawej części ciała ale nie widzielismy ze ten sharingan byl zmiażdżony tylko ze byl przykryty skałą. Co więcej Obito to tajemnicza postać, nie znamy jego pochodzenia, więc moooooże był jakoś spokrewniony z madarą(ojciec/dziadek) i zaraz po tym jak uzyl tych 2 źrenic tuż przed śmiercią (przed osunięciem sie skał) aktywował tą moc co ma Tobi, ze przechodzi przez wszystko. W tym momencie by mogl przezyc. Mogło być tez tak ze Madara go uratował, opatrzył a po tym opowiedział historie uchiha i zrobił go swoim następcą :) Co Ty na to ?;p

użytkownik usunięty
omen01717

nadal nie jestem przekonana, ale powiem ci jedno - Obito nigdy nie został pochowany, pozostała po nim tylko tablica upamiętniająca, a ciała chyba najwidoczniej nigdy nie odnaleziono wśród tych głazów, więc może... może faktycznie udało mu się uratować, ale byłoby śmieszne gdyby Tobi był Obito, tak nie wiem... mało realne? chyba tak.

Hehe no o tym tez nie pamietalem. Ale to prawda, wiem wiem Obito to był dobry człowiek, ale jestem pewny że gdyby w tym wypadku został ocalony, dowiedział sie o historii uchiha to nie tez by szukał zemsty.
Naprawde nie moge sie doczekać rozwiązania tej zagadki ;P. Myśle że to sie wyjaśni w kilku chapterach, bo jak widać w nowych chapterach naruto ma lekką przewage nad Tobim.(mam nadzieje ze sasek nie spieprzy jej)

ocenił(a) serial na 10
omen01717

A o jaką historię klanu Uchiha chodzi ? bo chyba nie o to co Itachi zrobił? Obito przecież zginął wiele lat przed tym wybiciem całego klanu.
No chyba, że jest jeszcze jedna historia klanu, która mi umknęła.

ocenił(a) serial na 8
omen01717

O ile dobrze pamiętam to Sasuke pierwszy raz użył sharingana podczas rzezi Uchiha podczas pościgu za bratem. Było to w retrospekcjach

użytkownik usunięty
Madara_Lutek

i co w związku z tym? może jeszcze powiesz, że sasuke jest Tobim? Nie, tak po dłuższym zastanowieniu się nie jest to ani Madara, ani Obito. Więc wszystko wskazuje na jego brata, bo tylko on mógłby się pod niego podszywać, ale to też jest nieraelne i CAŁKOWICIE NIEMOŻLIWE, bo ma Rinnegana i Sharingana, a większość z was zapomina chyba, że Madara zabrał oczy swojemu bracie, więc co? Miałby powstać z grobu i przeszepić sobie Sharingana, a nawet gdyby tak było to jak miałby się u niego wykształcić Rinnegan? No i, na pewno nie jest to Mędrzec Sześciu Ścieżek, bo on zapewne jest w tej tajemniczej trumnie co się go Tobi tak strasznie przestraszył.

ocenił(a) serial na 8

Koleżanko ja tylko wyprowadziłem kolegę wyżej z błędu wynikającego użycia po raz pierwszy sharingana, nigdzie nie napisałem kogo uważam za Tobiego. :) Z twojego postu wynika że jesteś daleko z tyłu jeśli chodzi o obecną mangę świadczy o tym twoja niewiedza o "tajemniczej trumnie" nie będę ci psuł zabawy przeczytasz zrozumiesz . ^_^

użytkownik usunięty
Madara_Lutek

ciekawe w czym jestem do tyłu, może coś faktycznie przeoczyłam, jednakże zarówno z rodziałami jak i odcinkami jestem na bieżąco.

użytkownik usunięty
Madara_Lutek

acha i co do mojej poprz.wypowiedzi to sory za tamto, niedoczytałam. a co do trumny, to możesz mówić śmiało, bo i tak czytałam najnowsze rozdziały mangi. a właśnie... skoro już przy najnowszym rozdziale, to sądzisz, że Sasuke zatrzyma się na chwilę przy Itachim? mi się wydaje, że nie, chociaż i tak manga powoli dobiega końca, więc wypadałoby.

Chyba, że Izuna znalazł ciało Obito i je przejął. A Rinnegan może być wyższym poziomem Sharingana. Nie jestem tego pewna. Ale ani Madara ani Obito nie są na pewno Tobim.

Madara_Lutek

A co do sasuke nie uzyl go pierwszy raz podczas rzezi tylko podczas walki z Haku. (16 odcinek)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
omen01717

Nie wiem czemu ale mnie normalnie śmieszy mnie to jak czytam, że Tobi to Obito. Tylko dlatego, że to są podobne imiona. Jak już to gdzieś pisałam nie znam mangi tylko ale anime i z tego co zaobserwowałam to moim zdaniem na pewno Tobi to nie ani Obito i ani Madara.
Tak więc moim zdaniem Tobi nie jest nikim z klanu Uchiha. Dlaczego? Ponieważ nie widziałam aby on używał Sharingana lepszej formie tylko zawsze w tej drugiej. Myślę, ze ten cały Tobi jest taki jak Kakashi, czyli kimś z poza klanu.

Jednak ja mogę się z tym wszystkim mylić, ponieważ nie znam mangi.

linkinlady

To tak... nie chodzi o same imiona, przeczytaj wszystkie posty. Obito mógł być kimś spokrewnionym z madarą (synem/wnukiem), wiec moze przeją pałeczke po krewnym tzn zamiar zniszczenia konohy/przejecia kontroli nad swiatem.
A co to Twojego zdania to osobiscie wykluczam taka mozliwosc, poniewaz ludzie bez zaawansowanej lini krwi(kekei genkai) nie mają szans z uchiha, więc itachi by sie go nie bał. Przykładem wlasnie jest walka kakashi vs itachi... ten 1 miał najmniejszych szans.

ocenił(a) serial na 8
omen01717

^_^ Kolego w odc 142 są retrospekcje Sasuke związane z rzezią klanu Uchiha gdzie używa on Sharingana tego w pierwszej formie ( jedna łezka) ., a więc chronologiczne używa go po raz pierwszy bo jest tam sporo młodszy niż podczas walki z Haku.
Wydaje mi się że jesteś daleko w tyle w stosunku do obecnego anime i dlatego się niepotrzebnie spierasz, jeśli tak to wybaczam :)

Madara_Lutek

nie nie jestem w tyle, czytałem całą mange i anime również oglądałem, moze umknęło mi to z retrospekcjami. Ale nadal uważam ze to obito. Nikt inny ze znanych postaci nie mógłby nim być więc wg mnie to on.

ocenił(a) serial na 10
omen01717

Jednak ja uważam, że Tobi to nie Obito gdyż ten drugi był zbyt dobrą i uczciwą osobą. Mogłabym nawet Obito porównać do Naruto gdzie obydwoje kochają Konohę. Wątpię też żeby był też taką naiwną osobą jak Sasuke.

Po przeszukaniu paru stron poświęconych Naruto mogę też stwierdzić iż Tobi to nie Madara gdyż SPOILER w szóstej trumnie Kabuto był właśnie Madara Uchiha KONIEC SPOILERA.

linkinlady

Wiadomo ze Tobi to nie Madara, śledząc chaptery najnowsze dowiadujemy sie ze Madara przywołany przez kabuto walczy z Kages, więc nie ma takiej możliwości zeby to był on. Jednak mnie irytuje to ze prawe oko Obito było rzekomo pod gruzami, a lewe przeszczepiła rin. A Tobi pokazuje tylko prawe. Bardzo duże prawdopodobienstwo przez wzglad na to ze nie było ani w chapterach ani w anime zadnej informacji o innym członku uchiha który stracił lewe oko.

ocenił(a) serial na 10
omen01717

Jednak ja nadal nie wierzę, że Tobi to Obito i mam nadzieję, że wszystko niedługo się wyjaśni.

użytkownik usunięty
linkinlady

Po obejrzeniu obecnego odcinka gdzie Tobiasz nasz kochany walczy z Konan, doszłam do wniosku, że nasz kochany Tobiasz jest nieboszczykiem. Ale "żyje" jakoś. Trudno mi to wyjaśnić jak, ale jakoś żyje. Dlatego uważam że Tobi to Madara. Madara znał Nagato, dał mu Rinnegana, aby za pomocą tych oczu go jakoś ożywić, ale najpierw musiał zebrać wszystkie bestie. Chyba sama nie wiem co piszę.... W każdym bądź razie Tobi to nieboszczyk,coś na wzór 6 ciał Paina.

ocenił(a) serial na 10
omen01717

Mi się wydaje, że Tobi to Kagami Uchicha. Nic o nim nie wiadomo, ale byłby teraz mniej więcej w wieku Danzo. Mignął tylko kiedy II Hokage wyznaczał Hiruzena na III Hokage.
Zresztą spojrzycie sami na Kagamiego http://pl.naruto.wikia.com/wiki/Kagami_Uchiha i na odcinek w którym Konan zrywa mu część maski, a szczególnie brwi i wyraz oczu http://www.naruto.wbijam.pl/wideo-viddler-16-saber89999_y1zupyi835imnk3umrt5tvqk o6kep8-0-0-0.html 17 minuta 3 sekunda.

ocenił(a) serial na 10
crotalus1

Możesz mieć rację. Też mi się wydaję, że Tobi to Kagami Uchicha, wydają się nawet podobni do siebie. Rzeczywiście mają podobne ułożenie brwi i wyraz oczu a na dodatek bym jeszcze dołożyła to, że mają podobne fryzury.

Mogliby już w końcu powiedzieć kim jest Tobi.

ocenił(a) serial na 10
linkinlady

Poza tym jego mistrzem był TOBIrama Senju. Pewnie w ogóle nie chodzi o wyrżnięcie klanu, ale o mistrza. Pewnie na wszystkim zaważył moment w którym Kagami był pokazany i poświęcenie Tobiramy. Gdy odkryją karty retrospekcja zacznie się od tego momentu.

ocenił(a) serial na 10
crotalus1

No ja też myślę, że Tobiemu nie chodzi o wyrżnięciu klanu, bo jeżeli tak to po co on miałbył atakować Kushinę, Minato i Konohę w dniu narodzin Naruto. To o czym Ty piszesz jest już najbardziej prawdopodobne.

crotalus1

Hashirama Senju

crotalus1

No no 1 osoba wprowadziła mnie w zakłopotani... no o tym tez mało wiemy, no moze to być też on. :)

ocenił(a) serial na 10
omen01717

http://naruto.wbijam.pl/wideo-viddler-16-zerard281_1r0s04camgcb51tvtsn1vr532z1ba 0-0-0-0.html
Poza tym można spojrzeć na 14:34 sekundę. Nagle przed Danzou pojawia się Kagami znikąd. Danzou jest zdziwiony, ale nie zszokowany, bo zna umiejętności Kagamiego - teleportację.

ocenił(a) serial na 10
crotalus1

Tobi to Madara.

Szaju

Tobi to nie jest Madara kapciu.

The_Fallen

jak juz to moze byc to Kagami Uchicha, bo nikt inny nie może to być.

The_Fallen

Może być Izuna "kapciu"

crotalus1

Masz rację po wyglądzie fryzur to można sądzić że to Kagami. Wykluczam Izunę

ocenił(a) serial na 10
omen01717

Ale by była mata jakby sie okazało że Madara to Itachi mwuahahaha! xD albo Madara to Madara xD

omen01717

Dlaczego Tobi nie może być po prostu Tobim? :(

ocenił(a) serial na 6
MewtooPL

Jak dla mnie teoria, że Tobi to Obito jest żałosna przecież w odcinku jego śmierci oddał Kakashiemu lewe oko bo cała prawa strona została zmiażdżona... A Tobi pokazuje tylko prawego sharingana czyli tego, którego Obito miał po zmiażdżonej stronie. A jak się okazuje w walce Tobiego z Konan nasz zamaskowany koleszka ma oba sharingany i tego lewego (pamiętajmy, że Kakashi dostał lewe oko) poświęca na Izanagi. Dla mnie są dwie możliwości
1. Tobi to Izuna który zakosił komuś oczy dlatego nie ma Mangekyō. Posiada ciekawe umiejętności teleportowania się. Ale jako, że stracił kiedyś oczy jest teraz cieniem dawnego siebie.
2. Tobi to jakiś wynik eksperymentu Madary bo jak wiemy z mangi Madara posiadł rinnegana więc mógł stworzyć ciało któremu dał sharingana oraz jakąś część swojej świadomości. Dlatego Tobi może odrywać sobie kończyny a wygląda to jak biały glut... Tobi dzięki Nagato miał wskrzesić Madarę ale zaniechał tych planów bóg wie czemu.
To są dla mnie jedyne racjonalne rozwiązania.

ocenił(a) serial na 8
darkar1998

1. Tutaj jestem w stanie polemizować. Jeśli wierzyć historii przedstawionej w Naruto, Izuna umarł zaraz po oddaniu swoich oczu Madarze.
2. Tutaj natomiast jak najbardziej się zgadzam - wszystko ładnie i logocznie się układa.

Ale przeglądając jakoś niedawno Narutopedię, całkowicie przypadkowo trafiłam na taką oto postać: http://pl.naruto.wikia.com/wiki/Kagami_Uchiha - wątek jego nie został rozwinięty, nieznane są jego losy, wiekowo i wyglądem pasuje... Ponadto bardzo prawdopodobne że urodził się w czasach zanim Madara odszedł z Konohy lub wkrótce po tym (jeszcze za życie Hashiramy), także mógł wiedzieć o nim więcej, niż obecni mieszkańcy wioski. Aczkolwiek jego kandydatury na Tobiego nie traktuję poważnie - bardziej przychylam się do Twojej teorii eksperymentalnej, a Kagami to takie moje skojarzenie.

maaa21

Na tej zasadzie można każdego z Uchichów uznać za potencjalnego Tobiego. Niby dlaczego tylko tych wymienionych z imienia. Trochę bez sensu byłoby, gdyby Tobim okazał się jakiś 10-cio planowy Uchicha ukazany w mandze w paru kadrach. Zgadzam się, że nie ma sensu traktować tego jako poważną teorię. Wynik eksperymentu jest już bardziej prawdopodobny :)

ocenił(a) serial na 8
darkar1998

Chociaż co do Twoich pomysłów jest jeszcze jedna opcja. Tobi może być zarówno wynikiem eksperymentu Madary, jak i Izuną, którego ciało zostało wykorzystane do tegoż badania.
Cóż, teorii może być wiele, my możemy się jedynie domyślać i czekać na historię Tobiego wymyśloną przez Kiśla, z którą - jak podejrzewam - w przeciągu roku zostaniemy zapoznani :)

ocenił(a) serial na 6
maaa21

Faktycznie obie teorię odpowiednio połączone dają ciekawą i logiczną całość. Mam nadzieję, że Kisiel nas nie zawiedzie.

darkar1998

A co z faktem że Madara mógł użyć Gedō (ożywienie zmarłych) i mógł ożywić np. brata Izune.
Jeszcze jest jeden fakt. Tobi nienawidzi klanu Uchiha tak jak Madara,

No cóż, możemy jedynie domyślać się kim jest Tobi a prawda pewnie nas zaskoczy ;)

ocenił(a) serial na 6
Blachahaha

Wszyscy się spodziewali, że Madara użyje Gedō by się uwolnić od Edo Tensei gdy Itachi je powstrzymał ale Kisiel nas zaskoczył i Madara uwolnił się w inny sposób.

darkar1998

Racja...Kisiel potrafi zaskoczyć.Nie raz to udowodnił i zapewne jeszcze to zrobi.