Nie rozumiem zmiany imienia głównego bohatera.. Chłopak Christiane to był przecież Detlef..
Na niemieckim forum wyczytałam, że Detlef nie chce być już związany z tą historią i nie mieli zgody, więc musieli zmienić imię.
Zmienione imię to tylko wierzchołek góry lodowej - oni całkiem zmienili jego charakter! Detlef, pomimo tej całej okropności jaka była wokół nich, dbał o Christiane i szanował ją. Benno często ją lekceważył. W serialu Axel ma więcej cech Detlefa, jest wręcz przedstawiany jako "ten lepszy" dla Christiane, ale ona tego nie widzi i wybiera "tego złego". Rozumiem, że ten wątek miał ubarwić serial (dodatkowo mam wrażenie, że ci, którzy umarli zostali przedstawieni jako wręcz kryształowi, których złe otoczenie i źli koledzy wciągnęli siłą w nałóg), ale uważam, że zrobili Detlefowi świństwo przedstawiając go w taki sposób.
A wg mojej interpretacji filmowy Axel i Benno to właśnie celowe połączenie cech książkowego Detlefa . Poza tym w książce poznajemy Detlefa wyłącznie oczami zakochanej Christiane, uważam że serial daje nowe spojrzenie na tę relację.