PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119826}

Muminki

Tanoshii Moomin Ikka
1990 - 1991
7,6 44 tys. ocen
7,6 10 1 43891
7,6 12 krytyków
Muminki
powrót do forum serialu Muminki

Kilka pytań

ocenił(a) serial na 9

Oglądając Muminki zastanawiają mnie różne sprawy, które nie są bezpośrednio wyjaśnione.
Dlaczego Mała Mi mieszka u Muminków? Czemu nie mieszka ze swoją siostrą Mimblą? Nie pytam już o matkę, bo nigdy się nie pojawiła(tylko we wspomnieniach tatusia), może nie żyje.

Migotka jest Muminkiem? Mój brat gdzieś chyba wyczytał, że nie jest, bo zmienia kolory(chociaż ja nigdy tego chyba nie widziałam).

Na tą chwilę tyle, choć pytań mam więcej. Jak sobie przypomnę to może napiszę;)

kaczy_dziup

Nie wiem, jak to było w serialu, natomiast w książkach to było tak: Mała Mi i Mimbla mieszkały razem u Muminków, a potem została tylko Mi, chyba było nawet powiedziane, że została adoptowana... Książkowa Mimbla nie nadawała się na opiekunkę, spędzała czas zachwycając się swoim wyglądem:) O matce nic nie pamiętam.

I wydaje mi się, że Migotki to jednak coś innego niż Muminki. Migotka zmieniała kolor w zależności od nastroju (z tego co pamiętam), ale była o tym mowa tylko w jednej książce, a w serialu chyba w ogóle tego nie było.

Polinder

W jednej z książek rzeczywiście było powiedziane że rodzina muminków adoptowała Małą Mi. O matce dość szczegółowo opowiada Tatuś Muminka w swoich książkowych i serialowych wspomniach, więc nie będę tego opowiadał. Pamiętam jednak że którejś książce Mimbla wspomina że matka wyjechała razem z Fredriksonem na dalsze zwiedzanie świata. Podczas pożegnania kazała Mimbli opiekować się Małą Mi, Mimbla jednak nie mówi dlaczego obie zostały Dolinie Muminków.

ocenił(a) serial na 10
gmail0

Widzę, że ktoś nieuważnie oglądał odcinki albo nie widział wszystkich :P :)- bowiem w jednym z odcinków chyba o tytule "Muminek buduje dom" pojawia się mama Małej Mi z cała gromadką dzieci i ogólnie nie mieli gdzie zamieszkać i potem zamieszkali w tym domu co wybudował Muminek. Także jej mama jednak istnieje. Ale w sumie nie pamiętam czemu dokładnie tak jest że ona czasem mieszka z Muminkami- bo oglądając niektóre odcinki raz widzimy, że mieszka z nimi, raz- że z siostrą... Co do migotki to nie zauważyłam żeby zmieniała kolory. Jak było w książkach to już wam nie powiem niestety... POzdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
Jasmine88

niedawno oglądałam prawie całe, więc się wypowiem :D po pierwsze - zgadzam się z przedmówczynią - mama małej mi się pojawia w tym odcinku i zamieszkują w domu zbudowanym przez muminka. :D natomiast mała mi mieszka z muminkami tylko pod nieobecność Mimbli, bo gdy ona wraca z jakiejś tam podróży czy skądś tam i zaczyna kręcić z ,, Panem policjantem'' i są już parą, to mała mi mieszka z nią, tylko czasami zostaje u muminków na noc, np gdy jest zbyt późno aby wracać przez las do domu :D

w serialu migotka nie zmienia kolorów, ale sądzę że cała gromadka (prócz ryjków i ludzi) jest ,,trollami'' a muminki to może taki podgatunek? jak paszczaki? :D