PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12816
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

Chciałbym zacząć czytać książki, ale zauważyłem, że pierwszy tom oznaczony numerkiem 0 nosi nazwę "Dług Wdzięczności", należy on do serii czy można go spokojnie pominąć? Może warto go przeczytać? Jakie wasze zdanie (osób czytających)?

ocenił(a) serial na 7
xargrr

„Pierwsze prawo magii” jest pierwszą częścią jedenastotomowej cykl "Miecz Prawdy”. Cztery początkowe tomy są wspaniałe, naprawdę polecam. Następne są trochę słabsze ale warte przeczytania. Świat Goodkind’a wciąga.

Dostrzegam dużo podobieństwo z R. Jordanem i jego „Kołem czasu”, które moim skromnym zdaniem jest jeszcze lepszą sagą.

Te dwie sagi możemy zaliczyć do epic fantasy a najlepszą pozycją jest oczywiście George R.R. Martin i jego „Pieśń Lodu i Ognia”. Którą notabene jest również ekranizowana tym razem przez HBO.

Nie wspominam o Tolkienie bo to klasyk.

ocenił(a) serial na 10
xargrr

Hej!
Mozesz spokojnie pominac, cala seria jest super wiec bierz sie do czytania;)pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
patryska2385

No, wczoraj zacząłem czytać książkę i muszę przyznać, że rzeczywiste są dość duże odstępstwa od serialu. No ale dzięki temu jeszcze ciekawiej się czyta :)

ocenił(a) serial na 10
xargrr

Ja miałam wrażenie ze oglądam inna powieść tylko ze z moimi bohaterami:)ale jednak wole książkę chociaż czasami jest bardzo zamotana i trzeba niektóre rzeczy po dwa razy czytać żeby zrozumieć (szczególnie w późniejszych tomach)ale i tak seria jest wspaniała:)

patryska2385

no właśnie miałam wrażenie, że serial zaczerpnął postacie stworzył coś odrębnego w stosunku do książki.