PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=824633}

Miłość, śmierć i roboty

Love, Death & Robots
2019 -
8,0 52 tys. ocen
8,0 10 1 52004
6,8 21 krytyków
Miłość, śmierć i roboty
powrót do forum serialu Miłość, śmierć i roboty

Autorzy opowiadań

ocenił(a) serial na 8

Jak tylko po pierwszym opowiadaniu zobaczyłem "based on short story written by" pomyślałem: Wow! Może zobaczymy tu coś Dicka, Gibsona, Asimova, Lema? Tak się nie stało, niemniej antologia nad wyraz udana! Użyto tekstów mniej znanych pisarzy SF i fantastyki. Nie jestem tylko pewien czy wykorzystano już wcześniej gotowe opowiadania autorów czy też niektóre z nich powstały specjalnie na potrzeby tej antologii? Ktoś ma więcej informacji na ten temat? Szkoda że są to pisarze których autorskich antologii opowiadań nie wydano w naszym kraju.
A więc literacka strona "Love, Death + Robots" wygląda tak:

Marko Kloos (Shape-Shifters, Lucky 13) - były wojskowy, co widać nawet w tych dwóch opowiadaniach. W Polsce "Fabryka Słów" wydała jego sześciotomową serię militarnego SF "Frontlines"

Ken Liu (Good Hunting) - gwiazda chińskiej fantastyki (tuż obok Cixina Liu). Trochę tych opowiadań napisał, niestety żaden zbiór nie wyszedł u nas w kraju. Niedawno wydano dwie powieści z cyklu "Pod sztandarem dzikiego kwiatu".

Joe Lansdale (Fish Night, The Dump) - pisarz horrorów, jego pojedyncze opowiadania są dostępne i porozrzucane po różnych horrorowych antologiach, np. "Wielka księga potworów".

John Scalzi (Three Robots, When the Yogurt took over, Alternate Histories) - czyli autor absurdalnych i najzabawniejszych opowiadań antologii, ależ facet ma pomysły! Chciałbym przeczytać zbiór jego autorskich opowiadań co jest niestety niemożliwe. Po polsku mamy na razie początki jego dwóch serii space oper: "Wojna starego człowieka" i "Upadające Imperium".

Alastair Reynolds (Zima Blue, Beyond the Aquila Rift) - to z kolei autor chyba najlepszych opowiadań tej antologii. Ale mi smaka narobiły na tego autora! Jest kilkutomowa seria hard SF "Przestrzeń objawienia" ale opowiadań chyba żadnych nie wydano...

Peter F. Hamilton (Sonnie's Edge) - przetłumaczono kilka jego serii (również space oper) ale też nie mogę znaleźć żadnego zbioru opowiadań...

Michael Swanwick (Ice Age) - pojedyncze opowiadania porozrzucane po kilku różnych antologiach SF, można poszukać...

Reszta nowelek jak mniemam miały swojego scenarzystę i nie były inspirowane żadnym tekstem literackim, czyli powstały na potrzeby filmowej antologii. Mam nadzieję że lista się komuś przyda. Jeśli gdzieś się pomyliłem lub coś przeoczyłem (przeinaczyłem) to proszę mnie poprawić i zweryfikować. Dziękuje i zapraszam do lektury książek.
Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 9
Nu_RaKu

Na język polski przyłożono 19 opowiadań Alastair'a Reynolds'a, w tym "Beyond the Aquila Rift".

ocenił(a) serial na 8
rumburako

To prawda. Opowiadanie "Beyond The Aquila Rift" jest u nas znane jako "Poza Konstelację Orła", które można przeczytać w antologii Kroki W Nieznane z 2008 roku

ocenił(a) serial na 7
Nu_RaKu

W wielu miejscach znalazłem informację, że 16 odcinków bazuje na tekstach opublikowanych dużo wcześniej.

Nu_RaKu

Propsy za ten temat, bym browara postawił jakby się dało cybernetycznie :D dzięki!