Fani w czwartym sezonie domagali się romansu Korra Asami.
W 9 odcinku autorzy zrobili teasing między nimi sugerujący zalążek romansu.
Teraz zakończenie całego sezonu - wspólne wakacje w krainie duchów, idą razem za rękę przy nastrojowej muzyce.
Twórcy chcieli wynagrodzić fanom nieudany 4 sezon i nie robiący szału cały serial Korry.
Jakkolwiek głupio może to brzmić, była to najmądrzejsza rzecz jaką twórcy mogli zrobić na zakończenie serialu. Gdyby zakończyło się miłością z Mako to byłoby sztuczne i nierealistyczne.
Jedyną osobą z jaką Korra tak dobrze się dogadywała była właśnie Asami.
Zrobili to z wyczuciem - można to zinterpretować jako przyjaźń w razie ktoś by się burzył. Ale przy presji fanów i reakcji twórców sprawa jest jasna - serial kończy się romansem Korra Asami.
Czemu jest to najlepszy fabularnie sposób na zakończenie sezonu?
Bo z punktu widzenia pisania scenariusza, romans z Asami jest jedynym wątkiem który może spiąć klamrą całą historię Korry.
Jedyną możliwą puentą tego serialu.
Za to kciuk w górę dla twórców - wybrnęli z mało pomysłowego sezonu kończąc sezon z wyczuciem, niedopowiedzeniem i w ładny sposób.
Nie wchodzę tu w jakieś dyskusje na temat homo/biseksualizmu, oceniam czysto z punktu jakości scenariusza.
To co mówisz wydaje się pochodzić właśnie z prywatnej oceny homo/biseksualizmu. Stwierdzenie, że jedyną dobrą rzeczą w tym genialnym (według mnie) serialu było pokazanie, że Korra jest lesbijką świadczy o tym dobitnie.
4 sezon był przy tym najlepszym ze wszystkich sezonów. Osobiście jestem zawiedziony tak spokojnym zakończeniem.
Jak dla mnie szama szczena nie sugeruje na 100% pary. Z tego co wiem równie dobrze mogą być przyjaciółkami. Twórczy podobno chcieli załączyć jak serię anga i to dla tego może tak wyglądać, chciałbym zobaczyć opinie twórców na ten temat.
Czy ja wiem 4 czwarty jest nieudany jak dla mnie kora jest nie równa i najgorszy sezon był albo 1 albo 2.
ps. Jak o tym myślę to trochę dziecinie wyszedł ten koniec.
jeżeli wolno mi coś zauważyć, to na razie można sugerować, że co najwyżej jest biseksualistką, tak samo Asami. Obie były z Mako, i prócz bardzo sugestywnego zakończenia, na poparcie teorii korrasami nie mamy w sumie nic więcej.
Z tego, co czytałam na tumblrze, to twórcy potwierdzili, że Korra i Asami są parą. Niestety w tej chwili nie mam czasu szukać tych postów, ale jak wrócę z uczelni, to pewnie znajdę linki.
Ok, nie potwierdzają wprost, ale powiedziałabym, że mocno sugerują:
http://uk.ign.com/videos/2014/10/02/korra-creators-on-book-four-and-ending-the-s eries-channel-surfing-podcast Około 18 minuty...
http://sassynicos.tumblr.com/post/105730148592/wheres-the-100-confirmation-was-i t-his-posting#notes
Rzeczywiście twórcy potwierdzili związek Korry i Asami na Tumblerze. Ponadto pod koniec września ma ukazać się komiks (wydany przez Dark Horse, tak jak komiks o Aangu), który będzie pokazywał zdarzenia zaraz po zakończeniu serialu, głównie skupiając się na właśnie na relacji dziewczyn. Jeszcze gdzieś czytałam, że gdzieś ma być podana informacja o biseksualiźmie Kyoshi (nie wiem czy dobrze pamiętam imię).
Link do oficjalnego potwierdzenia związku między dziewczynami w poście na Tumblerze Bryana Konietzko: http://bryankonietzko.tumblr.com/post/105916338157/korrasami-is-canon-you-can-ce lebrate-it-embrace
Myślę, że fakt iż obie kręciły z Mako w podobnym czasie i nie rzuciły się sobie do gardeł dobitnie świadczy o tym, że między nimi coś było.
Serial oglądało się w przyspieszonym tempie, jak można stworzyć tak krótki serial mając niezliczoną ilość materiału i potencjału ale czego można się spodziewać po wytwórni Nickelodeon które zrobi z Horroru komedie dla dzieci.
Nie ma mowy o związku asami i korry twórcy jeżeli mnie słyszycie lub zobaczycie ten komentarz składam zażalenie na tą końcówkę
To mało powinien być z Korrą a nie asami wy parszywe medy zróbcie inną końcówkę
korra i mako to jeden z gorszych shipow i zle gdyby sie spelnil bo mako ja zdradzil a po drugie ten ship jest wedlug mnie zbyt prosty
na serio? wedlug mnie najgorszy możliwy ship się spełnił no świetnie. Ja tak liczyłam że Mako i Korra znów będą razem a tu proszę. Szczerze? Odechciało mi się oglądać Legendy Korry, oglądałam to głównie dlatego że był tam związek Mako i Korry a teraz.. Nie wiem jak inni ale ja nie lubiłam i nie lubię Asami i wiele razy miałam nadzieję że ona jest tylko na chwilę w tym serialu i odejdzie z ich paczki A TU KURDE OCZYWIŚCIE WSZYSTKO PRZECIWKO MNIE cudownie po prostu.
Moim zdaniem ta końcuwka wszystko zniszczyła powinniście to zmienić bo troche to niszczy końcuwke serialu